Од мирног дјетета до монструма

Био је дијете за узор, одличан ђак у школи, за њега се није знало, открива за "Независне" Бањалучанка настањена у згради у којој је одрастао монструм Един Гачић (43), који је већ одробијао два убиства, док због још два за њим трагају све полицијске агенције.

Босна и Херцеговина 11.02.2019 | 21:07
Од мирног дјетета до монструма
У једној од стамбених зграда у бањалучком насељу Симе Матавуља завладао је шок након што је бивши припадник одреда "Ел Муџахид", како га терете, поново окрвавио руке.

"Посљедњи пут сам га овдје видјела љетос. Прије пет-шест мјесеци. Нисам с њим пуно залазила у причу, одговорила бих му што ме је питао. Као дијете никакве проблеме није правио, а вјерујте, гледала сам га како расте", открива за "Независне" ова мјештанка.

Упитана да ли се након свега плаши, она главу окреће лијево-десно, али потом и открива да није равнодушна.

"Немојте ме само за име питати, никад се не зна хоће ли се вратити", прича она, те додаје да је Гачић продао стан у овој згради, али да ни нове газде ту не живе.

Наша саговорница даље додаје да је Гачић из дивне, радничке породице.

"Отац му је поријеклом из Српских Топлица и давно је умро, а мајку је Един убио. Обоје његових родитеља радило је у фабрици обуће. То су били људи за пожељети", открива наша саговорница.

Како "Независне" сазнају од станара ове зграде, ових дана им је долазила полиција и распитивала се шта знају о Гачићу. Већина станара признаје да су чули о стравичним злочинима који се Едину стављају на терет, али не желе ништа да коментаришу јер, како кажу, не знају ништа.

Док они слијежу раменима, више од 1.300 полицајаца је на терену на подручју Кантона Сарајево, гдје се трага за Гачићем, који је раније одробијао убиство саборца Исмета Гунића и мајке Сифете, а однедавно је осумњичен и да је изрешетао трговца Сауда Султанића (39) у Сарајеву, али и полицајца Махира Бегића (46) у Суходолу.

Оперативном акцијом потраге руководи ФУП у сарадњи с МУП-овима Сарајевског, Средњобосанског, Зеничко-добојског и Херцеговачко-неретванског кантона.

"У акцију се укључио и тим Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), те заједнички претресају објекте и подручје у Суходолу, према Кисељаку и Крешеву. То подручје надлијећу хеликоптер и дронови. Јединице МУП-а Средњобосанског кантона прегледају подручје Крешева до Лепенице, те иду у сусрет полицајцима који претражују подручје у Сарајевском кантону", рекао је Енсад Корман, замјеник директора ФУП-а, додајући да припадници Полицијске управе Источно Сарајево прегледају подручје свог дјеловања. Адмир Катица, министар унутрашњих послова Кантона Сарајево, рекао је да ће, уколико ове полицијске снаге не буду довољне, тражити да им Предсједништво БиХ на располагање стави Оружане снаге БиХ. 

На сједници у уторак Влада Кантона Сарајево требало би да донесе и званичну одлуку о износу награде за корисну информацију о Гачићу, а према незваничним информацијама које су се данас појавиле, та награда би требало да износи 50.000 КМ.

Због страха који се увукао међу становништво због Гачића, поједине школе, као што је она у Суходолу, биле су полупразне, а слично је и у ОШ "Хилми еф. Шарић".

Како је данас објављено, извори блиски истрази открили су, након обављених разговора с особама које су биле у затвору са Гачићем, да све указује на то да је он помно планирао свој крвави поход. Тако је Гачић у затвору тренирао и вјежбао своје тијело да издржи у оваквим ситуацијама, с минимално хране и воде. Занимљиво је и да је, по изласку из затвора, прије двије године, тренирао и у Бањалуци и стекао сертификат за спортског инструктора, односно личног тренера.

"Није ми било драго, али нисмо могли ништа јер је он тада био слободан човјек. Ја нисам судија да му судим. Нормално се понашао према људима који су вршили обуку. У разговору с људима који су то водили, сазнао сам да је он имао план да иде негдје да ради на броду, те да му је за то потребан сертификат", рекао је за "Независне" Мирослав Бундало, предсједник Фитнес савеза Републике Српске.

Извори блиски истрази подсјећају на Гачићеву ратну прошлост и истичу - да ко зна ко га је све обучавао. Да је добро обучен, показује његово понашање. 

"Он се креће уз пругу и не оставља траг, а одраније знамо да је за пребацивање користио воз. По конфигурацији тијела се види да је добро трениран и због тога преживљава", појашњавају полицијски извори, те додају да су полицајци на терену пронашли трагове који указују на то да је крвник био на одређеним локацијама, али је још на корак испред њих.

Извори блиски истрази подсјећају да је Гачић асоцијална особа, психопата и шизофреник, али врло добро зна шта ради и ужива у томе јер се то види по начину убијања.

Дарко Ћулум, директор Полиције Републике Српске, изјавио је да ће припадници МУП-а Српске учинити све што буду могли како би Федералној управи полиције помогли у проналажењу и хапшењу Гачића.

Едхам Велаџић, директор КПЗ-а Луке Бихаћ, каже да током боравка у овој установи Гачић није изазивао проблеме нити показивао било какве знакове антисоцијалног понашања. Казао је како није стекао утисак да се ради о опасној особи, јер је изгледао сасвим смирено и није захтијевао било какве љекарске третмане.

Међутим, током редовних психијатријских вјештачења, љекари су открили да Гачић има тешке психичке проблеме.

"Наш психијатар је, ипак, утврдио да се у дубини ума тог човјека крије нешто чудно што би могло представљати проблем за околину. Био је, по мишљењу психијатра који је овдје с њим радио, превише хладна особа и без емоција", рекао је Велаџић и додао да се детаљном психолошком анализом дошло до закључка да се ради о личности код које је дијагностицирана комбинација шизоидног и параноидног поремећаја личности. Додао је да се током боравка у КПЗ Луке није ни са ким дружио, а комуницирао је са другима искључиво по потреби и врло ријетко.

У документу из КПЗ-а Луке у Бихаћу наводи се да је Гачић, према документацији која је била на располагању локалном љекарском тиму, одрастао у неповољним породичним условима. У седмој години је остао без оца, након чега је бригу о њему преузела његова мајка, која је, према његовим тврдњама, била строга и ригидна, што је био разлог да већ као малољетник почне бјежати од куће.

Прича о убици Едину Гачићу, за којим трага више бх. полицијских агенција, давно је прешла границе БиХ, а у понедјељак је обишла и свијет.

Дошла је и до "Неw Yорк Тимеса", који пише како је полиција у БиХ покренула "лов на човјека" који је у неколико дана убио двије особе и тиме изазвао панику.

"Wасхингтон Пост" истиче да су полицијске агенције позвале грађане у помоћ те да, уколико виде Гачића, информацију пријаве најближој полицијској станици. 

Позивајући се на свјетску агенцију "Ассоциатед Пресс", свјетски медији даље преносе како полицијске снаге упозоравају да је Гачић наоружан и изузетно опасан. Подсјећа се да мотив посљедња два убиства није јасан, што грађане наводи на додатни страх и закључак да Гачић убија насумице.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Алекс

11.02.2019 23:41

Кад је убио своју родјену мајку,њему је онда убити ниста.Ал је то СМЕЦЕ од цовјека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теxас

12.02.2019 08:22

Нови Кудуз, потјера по региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сека

12.02.2019 08:44

овдје хитно треба укључити и војску, немогуће је да се тако крије, није невидљив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

невјероватно

12.02.2019 09:34

Мама ставио сам експлозив око себе одох да се разнесем у име бога. Вази сине пази да се не испрљас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон нула

13.02.2019 07:06

Како човјек након два убиства, међу којима је и жртва мајка убице, може бити икада на слободи? Како особа која има шизофренију и опасна је по живот није у одређеној институцији? За двије задње жртве су више криви систем и закони који пуштају убице на слободу након 8-10год.робије.

ОДГОВОРИТЕ