Релативизација случаја Салиховић

Одлука Суда БиХ да поступак против бившег главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића пренесе на Општински суд у Сарајеву представља покушај релативизације читавог случаја, каже министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић.

Босна и Херцеговина 11.02.2019 | 18:03
Релативизација случаја Салиховић

Он подсјећа да је овај потез Суд БиХ, како је саопштено, образложио непристрастношћу и правичним суђењем.

– Лично сумњам у тако нешто. Мислим да је то релативизација читавог случаја и не вјерујем у неке искрене намјере правосуђа – каже за Српскаинфо Мектић, који важи за једног од највећих критичара рада правосуђа у БиХ.
 
Салиховић је оптужен за злоупотребу положаја или овлаштења. Како је за Балканску истраживачку мрежу БиХ (БИРН БиХ) рекао Салиховићев адвокат Рифат Коњић, предмет је пренесен због осигурања „непристрасног и правичног суђења“. На ову одлуку Суда БиХ жалбу су изјавили и Тужилаштво БиХ и одбрана.

Салиховића оптужница терети да је прибавио имовинску корист у износу већем од 50.000 марака, односно што је као главни тужилац Тужилаштва БиХ у периоду од фебруара 2013. до септембра 2016. поступао супротно Одлуци о условима и начину кориштења средстава за репрезентацију и поклоне, односно прекорачио је лимит потрошње у земљи и иностранству на мјесечном нивоу. 

Приликом службеног путовања из Париза, како стоји у оптужници, Салиховић је 29. априла 2015. заједно са својим сарадницима и пратиоцем Дирекције за координацију полицијских тијела, због туристичког обиласка града закаснио и пропустио лет за који су имали повратне карте.

То је за посљедицу имало куповину нових карата, које је Салиховић, према оптужном акту, платио својим средствима, али по повратку је од руководиоца Одјела за материјално – финансијске послове захтијевао и наложио му да му рефундира износ од 3.874 марке, а потом је Дирекција за координацију полицијских тијела вратила новац Тужилаштву за свог запосленика у износу од 1.291 КМ.

Недавно је Салиховић у Суду БиХ негирао кривњу за дјело које му је оптужницом стављено на терет.

Претходно је у дисциплинском поступком скинут с позиције главног тужиоца и остао је да ради као тужилац Тужилаштва БиХ, које је недавно донијело одлуку о обустави дијела кривичне истраге против Салиховића јер је против њега вођен дисциплински поступак на исте околности које је истраживало и Тужилаштво, јавља БИРН.

(Српска.инфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Вања

11.02.2019 17:15

Ако и њега ослободе, е онда је мрак ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није он оптузен

11.02.2019 18:26

Није он оптузен низасто.Сумрак је вец одавно.Садасњи тузилац Гордана Тадиц је прије двије године изјавила да је код Салиховица у канцеларији пронадјено око стотину предмета

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

11.02.2019 19:59

Комплет идиот, као многи други око њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

12.02.2019 06:04

Када цовјек цита овако несто, и то о особама које би требале бити у врсењу своје слузбе завјесне и дисциплиноване, она да се поставља питање, како је могуце да такви људи додју на таква мјеста? А, посебно ако знамо да и Салиховицеви претходници нису били много бољи, јер су сви мрали да иду прије изласка мандата.

ОДГОВОРИТЕ