Relativizacija slučaja Salihović

Odluka Suda BiH da postupak protiv bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića prenese na Opštinski sud u Sarajevu predstavlja pokušaj relativizacije čitavog slučaja, kaže ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

Bosna i Hercegovina 11.02.2019 | 18:03
Relativizacija slučaja Salihović

On podsjeća da je ovaj potez Sud BiH, kako je saopšteno, obrazložio nepristrastnošću i pravičnim suđenjem.

– Lično sumnjam u tako nešto. Mislim da je to relativizacija čitavog slučaja i ne vjerujem u neke iskrene namjere pravosuđa – kaže za Srpskainfo Mektić, koji važi za jednog od najvećih kritičara rada pravosuđa u BiH.
 
Salihović je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Kako je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) rekao Salihovićev advokat Rifat Konjić, predmet je prenesen zbog osiguranja „nepristrasnog i pravičnog suđenja“. Na ovu odluku Suda BiH žalbu su izjavili i Tužilaštvo BiH i odbrana.

Salihovića optužnica tereti da je pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 maraka, odnosno što je kao glavni tužilac Tužilaštva BiH u periodu od februara 2013. do septembra 2016. postupao suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, odnosno prekoračio je limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou. 

Prilikom službenog putovanja iz Pariza, kako stoji u optužnici, Salihović je 29. aprila 2015. zajedno sa svojim saradnicima i pratiocem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, zbog turističkog obilaska grada zakasnio i propustio let za koji su imali povratne karte.

To je za posljedicu imalo kupovinu novih karata, koje je Salihović, prema optužnom aktu, platio svojim sredstvima, ali po povratku je od rukovodioca Odjela za materijalno – finansijske poslove zahtijevao i naložio mu da mu refundira iznos od 3.874 marke, a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela vratila novac Tužilaštvu za svog zaposlenika u iznosu od 1.291 KM.

Nedavno je Salihović u Sudu BiH negirao krivnju za djelo koje mu je optužnicom stavljeno na teret.

Prethodno je u disciplinskom postupkom skinut s pozicije glavnog tužioca i ostao je da radi kao tužilac Tužilaštva BiH, koje je nedavno donijelo odluku o obustavi dijela krivične istrage protiv Salihovića jer je protiv njega vođen disciplinski postupak na iste okolnosti koje je istraživalo i Tužilaštvo, javlja BIRN.

(Srpska.info)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vanja

11.02.2019 17:15

Ako i njega oslobode, e onda je mrak ...

ODGOVORITE
Name

Nije on optuzen

11.02.2019 18:26

Nije on optuzen nizasto.Sumrak je vec odavno.Sadasnji tuzilac Gordana Tadic je prije dvije godine izjavila da je kod Salihovica u kancelariji pronadjeno oko stotinu predmeta

ODGOVORITE
Name

realnost

11.02.2019 19:59

Komplet idiot, kao mnogi drugi oko njega.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

12.02.2019 06:04

Kada covjek cita ovako nesto, i to o osobama koje bi trebale biti u vrsenju svoje sluzbe zavjesne i disciplinovane, ona da se postavlja pitanje, kako je moguce da takvi ljudi dodju na takva mjesta? A, posebno ako znamo da i Salihovicevi prethodnici nisu bili mnogo bolji, jer su svi mrali da idu prije izlaska mandata.

ODGOVORITE