Како да повећате ниво енергије?

Желите да повећате ниво енергије вашег тела? Пробајте ове експертске предлоге нутриционисте Џејмса Колинса, кренувши од промене основних навика у исхрани и стратешког планирања уноса кофеина.

Здравље 11.02.2019 | 13:36
Како да повећате ниво енергије?
Џејмс Колинс, један од најзначајнијих британских нутрициониста и аутор пројекта "Енергетски план" (Тхе Енергy План) саветује како можете да повећате ниво енергије током дана. 

Вежбајте свакодневно 

Покушајте да вежбате бар једном дневно. Ово може да укључи фитнес програм у теретани или чак само излазак напоље и интензивирање шетње. Најновије истраживање показало је да можете да одрадите ефикасан тренинг у само 13 минута, преноси ББЦ. 

Прилагодите унос калорија 

И те како је смислено да прилагођавате унос хране различитим данима, јер ће потребе вашег тела варирати у зависности од тога шта радите. Активнији дани, било на послу или у теретани, повећавају ваше потребе за калоријама. С друге стране, мање активни дани захтевају мање "горива". 

Стратешки уносите кофеин у организам 

Кофеин може да побољша будност и физичке перформансе. Испијање кафе 45-60 минута пре тренинга омогућиће да концентрација кофеина у крви буде на врхунцу. Ефекти деловања кофеина могу бити дуготрајни, али могу ометати и спавање тако да унос треба смањити касније током дана. 

Опоравак 

Квалитетан сан током ноћи је кључан за консолидацију памћења и учење, управљање тежином и регенерацију мишића. Храна која садржи протеине (посебно аминокиселину која се зове триптофан) може да побољша сан, док енергетски дефицит (док сте на дијети) може смањити квалитет сна. 

Испланирајте активности за нарадну недељу 

Одвојите 15 минута сваке седмице како бисте размислили о исхрани током протеклих неколико седмица, тј. да сумирате како се генерално осећате, осећате ли да сте енергичнији, а затим испланирајте активности за седам дана унапред (шта ћете јести, када ћете вежбати и слично).

Б 92
фото:интернет

 

Коментари / 0

Оставите коментар