Kako da povećate nivo energije?

Želite da povećate nivo energije vašeg tela? Probajte ove ekspertske predloge nutricioniste Džejmsa Kolinsa, krenuvši od promene osnovnih navika u ishrani i strateškog planiranja unosa kofeina.

Zdravlje 11.02.2019 | 13:36
Kako da povećate nivo energije?
Džejms Kolins, jedan od najznačajnijih britanskih nutricionista i autor projekta "Energetski plan" (The Energy Plan) savetuje kako možete da povećate nivo energije tokom dana. 

Vežbajte svakodnevno 

Pokušajte da vežbate bar jednom dnevno. Ovo može da uključi fitnes program u teretani ili čak samo izlazak napolje i intenziviranje šetnje. Najnovije istraživanje pokazalo je da možete da odradite efikasan trening u samo 13 minuta, prenosi BBC. 

Prilagodite unos kalorija 

I te kako je smisleno da prilagođavate unos hrane različitim danima, jer će potrebe vašeg tela varirati u zavisnosti od toga šta radite. Aktivniji dani, bilo na poslu ili u teretani, povećavaju vaše potrebe za kalorijama. S druge strane, manje aktivni dani zahtevaju manje "goriva". 

Strateški unosite kofein u organizam 

Kofein može da poboljša budnost i fizičke performanse. Ispijanje kafe 45-60 minuta pre treninga omogućiće da koncentracija kofeina u krvi bude na vrhuncu. Efekti delovanja kofeina mogu biti dugotrajni, ali mogu ometati i spavanje tako da unos treba smanjiti kasnije tokom dana. 

Oporavak 

Kvalitetan san tokom noći je ključan za konsolidaciju pamćenja i učenje, upravljanje težinom i regeneraciju mišića. Hrana koja sadrži proteine (posebno aminokiselinu koja se zove triptofan) može da poboljša san, dok energetski deficit (dok ste na dijeti) može smanjiti kvalitet sna. 

Isplanirajte aktivnosti za naradnu nedelju 

Odvojite 15 minuta svake sedmice kako biste razmislili o ishrani tokom proteklih nekoliko sedmica, tj. da sumirate kako se generalno osećate, osećate li da ste energičniji, a zatim isplanirajte aktivnosti za sedam dana unapred (šta ćete jesti, kada ćete vežbati i slično).

B 92
foto:internet

 

Komentari / 0

Ostavite komentar