"Звездаши, извините, немојте никада бити као ми!"

Познати хрватски новинар Невен Цвијановић осудио је напад сплитских хулигана на ватерполисте Црвене звезде.

Остали спортови 11.02.2019 | 12:00
"Звездаши, извините, немојте никада бити као ми!"
Цвијановић је у својој колумни за Спорт Клуб причао о свему што се десило сутобњег поподнева у Сплиту, када су хулигани из тог града напали Звездине ватерполисте, непосредно пред лигашки дуел са Морнаром из тог града. 

"Управо сам стигао из Лондона с утакмице Фулам – Манчестер јунајтед, а путем сам на нету 'листао' новине. Боље да нисам јер сам по***део скроз-наскроз", почео је Цвијановић. 

Хрватски новинар је, јако емотивно, препричао свој доживљај скандала и већ у самом наслову колумне видела се његова поента – "Звездаши, извините, немојте никад бити као ми!". 

"Морам нешто о овоме рећи, па куд пукло да пукло, коме се свиђало или не свиђало. Пре свега, јако ме је срамота. Вероватно вам је познат тај осећај кад се истински срамите, као да сте управо ви једини и искључиви кривац за све. Као да сам ја био тај мроон који је ударио те момке на сплитској риви, као да је моја рука потерала тог јадног младића у море и као да сам ја лично тај кретен који је викао 'четник'. И то је занимљиво, чак сам више времена провео размишљајући о том најнижем ступњу човековог претка који виче из гомиле, него о тој човеколикој хорди која туче. Мислим да се тај 'јунак' који хушка с тобоже неприметним 'четник' налази на нижој лествици развоја од оног који подиже руку на спортисте који су у посети његовом граду, који би требали из њега понети лепе успомене".

Он напомиње да је битно схватити овај инцидент "није изолован случај у једном прилично уређеном друштву". 

"Рећи ће како је ово изолован случај у једном прилично уређеном друштву и како не може град и држава бити таоц мале групе неотесаних. Али, је ли заиста тако? Је ли заиста истина да држава и друштво са овим немају никакве везе. Ајмо једном да погледамо сами себе у лице и кажемо истину... Па није баш тако", написао је Цвијановић и наставио: 

На жалост, тако је како је и ништа се, барем у ближој будућности, неће променити. Барем док још неколико генерација не одрасте, ако се и онда нешто промени. Свака част тим Сплићанима који су пружили руку том дечку који је из мора викао да је Црногорац и да није Србин. Свака част на помоћи, али трагикомична је та сцена. Велики и тешки црњак, а опет и невероватно монтипајтоновски комад. Песимиста сам, баш сам ј***но незадовољан и несрећан због чињенице да се ништа није променило и да се вероватно ништа неће променити". 

Цвијановић се, на крају, извинио ватерполистима Звезде. 

"На крају, драги спортисти, ватерполисти Црвене звезде, ако вам то нешто значи, ја вам се извињавам. Опростите на нашем негостопримству, опростите на нашој неукости и ускогрудности. Молим вас, немојте се ви према нама понети овако као што смо ми према вама", поручио је познати хрватски спортски новинар и коментатор.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоја

11.02.2019 12:44

Хвала ти, друзе. Незгодна ова господа.

ОДГОВОРИТЕ