ШПА - Реал "испливао" у дербију: Први је - иза Барселоне!

"Краљевски клуб" победио на стадиону градског ривала - Атлетико Мадрида! Голови, потези, туча, пацови, грешке, контроверзе. . . Мадриљено на жилет којем се обрадовала Барса! Реал патосирао Атлетико на Метрополитану у сјајној утакмици! Мадридски дерби припао "Краљу"! Фудбалери Реал Мадрида савладали су Атлетико Мадрид резултатом 3:1 у оквиру 23. кола шпанске Ла Лиге.

Фудбал 09.02.2019 | 22:20
ШПА - Реал "испливао" у дербију: Први је - иза Барселоне!
Све је "прштало" на "Манда Метрополитану" од првог судијског звиждука, можемо рећи типична атмосфера за утакмице ове две екипе. Укупно смо видели десет жутих картона и један црвени, а играч који је поцрвенео је био Томас Партеј, па је од 80. минута Атлетико играо са играчем мање.

Наиме, Реал је стигао до победе преко Каземира, већ од 16. минута. Веома брзо је Атлетико стигао до изједначења. Млади Винисијус је на средини терена изгубио лопту, Анхел Кореа је добио тај дуел, затим послао савршено прецизан пас за Антоана Гризмана, који је пробацио лопту кроз ноге Тибоу Куртои и поравнао резултат.

Реал Мадрид је уз помоћ ВАР технологије дошао до пенала, са беле тачке је био прецизан капитен Реал Мадрида, Серхио Рамос и донео нову предност гостујућој екипи.

Јорганџије су имале и један поништени погодак, када је у офсајд позицији ухваћен некадашњи нападач Реала, Алваро Мората. Тако је Атлетико остао ускраћен за један, заиста прелеп погодак у режили двадесетседмогодишњег шпанца.

Коначних 3:1, поставио велшки фудбалер, Герет Бејл, у 74. минуту утакмице.

Реал је сада престигао Атлетико на другом месту на табели. Сада има 45 бодова, један више од градског ривала, док је Барселона и даље првопласирани тим и освојили су 50 бодова и имају утакмицу мање.

Прва велика победа Сантјага Соларија!

Неколико дана после испуштеног вођства против Барселоне у полуфиналу Купа краља, његов Реал Мадрид остварио је јако важан тријумф на стадиону "Ванда Метрополитано".

Атлетико Мадрид - Реал Мадрид 1:3 (1:2)

Дисциплиновани и јако прецизни, играчи "краљевског клуба" користили су практично све шансе пред црвено-белим трибинама и прескочили на табели градског ривала. 

Капитен шампиона Европе, Серхио Рамос, "навукао" је на себе четворицу чувара у 16. минуту и тако практично асистирао Каземиру да лако постигне гол после корнера за 0:1. Није прошло много, а Антоан Гризман је у 25. минуту примио одличну лопту Адријана Кореје, утрчао у зицер "један на један" против Тиба Куртое и рутински савладао Белгијанца за 1:1.

Без дилеме, био је то тежак тренутак чувеног голмана, кога су навијачи бившег клуба дочекали порукама да је "пацов".

Ипак, кратко је било нерешено, јер је хитри Винисијус Жуниор у 42. минуту утрчао у казнени простор домаћих по левој страни, изнудио очигледан прекршај Хозеа Хименеза и омогућио Серхију Рамосу да поново буде у првом плану. Лидер "краљевића" је узео лопту и рутински искористио пенал, да врати предност Реалу.

После тог тренутка, Атлетико није имао снаге да још једном узврати. Додуше, Алваро Мората је постигао гол за "јорганџије" против свог бившег клуба, али је био оправдано поништен због офсајда. Малог, али ипак офсајда.

Док се ближио крај постајало је све јасније да ће Реал освојити три важна бода. Сваку дилему око тога отклонио је Велшанин Герет Бејл, ударцем са леве стране у 74. минуту након сјајног додавања Луке Модрића...

Ту је био крај, иако је Бејл имао још једну шансу да затресе мрежу. Навијачи његовог тима се неће превише освртати ка тој прилици, јер су коначно дочекали чврст, снажан Реал, који после дуго времена врши притисак на водећу Барселону. Тај притисак није велики, али Каталонци неће моћи баш мирни да подразумевају да ће одбранити титулу.

После првог Соларијевог тријумфа у дербију, разлика на табели између највећих шпанских клубова је пет бодова, с тим да Барселона има одигран меч мање, зато што је у недељу у 20.45 часова чека гостовање Билбау.

Све што један дерби може да понуди, данашњи Мадрилењо је понудио! Узбудљиву фудбалску представу у којој је било свега. Голова, добрих потеза, тензије, жестоких стартова, судијских грешака и контроверзи који чине дерби упечатљивим или заборавним. Цео окршај мадридских ривала Ателтика и Реала је био "на жилет", а на крају му се највише обрадовала Барселона. Реал је победом од 3:1 прескочио Атлетико на другом месту, практично га избацио из трке за титулу и дао шанси Барси да вечерас у Билбау оде на осам бодова предности у односу на првог пратиоца. По много чему је данашњи Мадрилењо био један од најбољих мечева ове сезоне у Примери...

Почело је са – пацовима?! Навијачи Атлетика су плишаним играчкама у облику пацова дочекали Реаловог голмана Куртоу и на тај начин му показали шта мисле о његовој издаји и доласку у табор градског ривала. А убрзо је почело да пршти и на терену. Да ће дерби обиловати жестоким дуелима и тензијом, најавио је груб фаул Аријаса над Региљоном већ у петом минуту.  Прштало је у сваком дуелу... Али такав агресиван стил није много помогао Атлетику.

Већ у 16. минуту је Реал повео после прекида што је вероватно најболнији начин за Симеонеа и његове пулене да приме гол. После корнера је Серхио Рамос надскочио целу одбрану Атлетика и успео да некако упути лопту на петерац где је Каземиро фантастично реаговао и маказицама матирао Облака за мук на Метрополитану.

Разиграни Бразилац Винисијус Жуниор је наставио да мучи одбрану Атлетика која није бирала средства да га заустави. Али је баш из тог Винисијусовог заноса стигло изједначње. Бразилац је превише задржавао лопту, што му је касније Модрић отворено замерио. Винисијус је имао лопту у 24. минуту када га је зауставио Кореа. Чини се фаулом који судија није видео. Севнула је контра и асистенција Корее за Гризмана који је побегао одбрани Реала, изашао сам на Куртоу и на опште одушевљење домаћих навијача погодио кроз ноге Белгијанца. Помоћни судија је подигао заставицу због офсајда, позвана је ВАР помоћ и утврђено је да је Гризман за длаку избегао офсајд. Али није било говора о фаулу Корее над Винисијусом...

Имао је Атлетико шансе преко Корее и Гризмана да потпуно прокрене, али није успео. На другој страни је Винисијус наставио да ствара велике проблеме Симеонеовом тиму и успео је да донесе ново вођство Реалу. Бразилац је сјајно прошао по левом крилу, побегао Хименезу који је почео да га руши пре казненог простора, али је Винисијус успео да „остане у контакту“ и баци се у казнени простор Атлетика. Фаул је био очигледан, али чини се да је био ван казненог простора. Што су у шпанским медијима током меча потврдили и експерти за суђење. Ипак, арбитар Фернандез је уз још једну консултацију ВАР технологије одлучио да је дуел био за најстрожу казну и частио Реал пеналом. А капитен Рамос је био немилосрдан са 11 метара за вођство Краљевића на полувремену.

Слаба игра, јефитно примљени голови или иритантно суђење... Шта год да је било у питању, Атлетикови играчи су пуцали од агресије и нервозе у другом полувремену. Дуели су били све жешћи, стартови све оштрији. Симеонеови играчи су напали свим силама у другом полувремену. Почело је шансом Морате, па стативом Гризмана и велика офанзива је крунисана голом Морате у 54. минуту! Шпански нападач је побегао одбрани Реала као Гризман у првом полувремену и елегантно лобовао Куртоу са метара, а гол је улепшао немоћан клизећи старт Серхија Рамоса. Међутим, опет је на сцену ступио ВАР. И покварио фешту на Метрополитану... Јако контровезна ситуација у којој је Моратин гол поништен због наводног офсајда. Ако га је било, био је милиметарски...

Солари је осетио да његов тим губи тло под ногама и повукао је добар потез. Већ измореног Винисијуса Жуниора је заменио Герет Бејл. Реал се стабилизовао, а Атлетикови играчи су изгубили компас. Уследили су жестоки стартови на оба дела терена. Жуте картоне су у року од 15 минута добили Лукас Ернандез, Парти, Региљон, Модрић, Мората, Саул...  Сви апсолутно заслужени!

Чекао се гол који ће преломити. Атлетиков изједначујући који ће потпуно запалити утакмицу, или Реалов трећи који ће охладити узавреле старсти. Десило се ово друго. У 75. минуту су Бензема и Модрићпоказали класу и у неколико потеза избацили целу одбрану Ателтика, а онда је Хрват мајсторски асистирао Бејлу за коначних 3:1.

До краја је нервозни Парти добио заслужено искључење, а Бејл опростио Атлетику четврти гол. Реал је опет други, али више од те пуке позиције на табели значи успон форме и игре. Краљевићи су везали пету победу у првенству, све су ефикаснији, а направили су сјајну увертиру за Ел Класико наредне недеље када дочекују Барсу у реваншу полуффинала Купа краља и бране оних 1:1 на Камп Ноу. Можда су данашњом победом уручили титулу Барси у Примери, али су направили велику ствар за своје самопоуздање пред наставак такмичења у Купу краља и Лиги шампиона где би могли до титула ако наставе овако да играју. 

Дардер морао два пута да убије Рајо! Веома занимљива утакмица у Барселони - 2:1 (0:1).

Каква утакмица и прелаз 2-1. Морао је Еспањол да преокреће против Рајо Ваљекана и то је учинио у 95. минуту. Губио је све до надокнаде када је Серђи Дардер постигао гол за победу, али је онда он поништен због ВАР-а. Ипак, овај фудбалер је био упоран па је касније постигао још један за тотални преокрет и три бода за свој тим - 2:1 (0:1).

Меч је почео тако што је Рајо први задао ударац. Био је то центаршут са десне стране Ембарбе, лопта је стигла у шеснаестерац где је дефанзивац Абдулаје Ба фантастично одреаговао и ударцем главом постигао гол ког се не би посрамили ни најбољи шпицеви.

У том моменту је деловало да је Рајо на добром путу да дође до три бода.

Ипак, играо се 71. минут када је Еспањолу досуђен пенал. Одговорност је преузео Борха Иглесијас и превцизним ударцем је донео изједначење својој екипи. Гледао се ВАР, а потом је, чини се заслужено, досуђен пенал за домаћу екипу.

Еспањол је преко Дардера стигао до другог гола, радовали су се домаћи играчи и навијачи, али је тај гол поништен због офсајда. Деловало је да ће то бити одлучујући моменат на утакмици. Ваљекано се провукао. Али, не задуго. 

Играо се 95. минут, Дардер је налетео на једну лопту и опалио из волеја. Сјајан гол вредан три бода. Морао је два пута да убије Рајо.

Еспањол је ову сезону почео јако добро, али је ушао у серију слабих резултата. Ова победа би могла да му значи много у борби за опстанак!

То није Ђирона, то је распад! Тукла их и Уеска... Каталонци на рубу опасне зоне после серије од 13 утакмица без тријумфа.

Прошле сезоне један од хитова у Примери, ове сезоне је потпуни распад.

Пуна два месеца траје серија без победе Ђироне у свим такмичењима у шпанском фудбалу (13 утакмица, шест везаних пораза), а како ли се глупо тек осећају навијачи Атлетико Мадрида који је пре неколико недеља испао из Купа краља од Каталонаца, иако није изгубио у две утакмице. Али, то је прошлост...

Вечерас је Ђирона опет разочарала своје навијаче. Дочекала је последњепласирану Уеску, тим који је скупио само 15 бодова до овог 23. кола и успела да изгуби, глатко са 2:0. Оба гола гости су постигли у првих 45 минута, а заблистао је двоструки стрелац, аргентински везиста Езекијел Авила који је маестрално погодио мрежу домаћег голмана Бона у финишу првог поливремена.

Први шут, јако добар са дистанце у 35. минуту чувар мреже домаћина није успео да стигне (лопта је отишла у доњи десни угао), док је приликом другог гола Авила из близине, фактички и из колена закуцао лопту под пречку и обрадовао малобројне присталице гостујућег тима.

Слабо је Ђирона играла вечерас, а нешто је и покушала у наставку утакмице када је тражила пенал у 67. минуту после сумњивог детаља у шеснаестерцу гостију. Ипак, главни арбитар је уз помоћ ВАР-а показао да се игра настави, а у следећем нападу искључен је штопер домаћих Еспиноза, што је био крај наде за домаћи тим.

Друга везана победа у Примери за Уеску добро ће им доћи као подстрек за наставак сезоне у којем, ако већ не могу да опстану, могу да што скупље продају кожу. На крају, напоменимо и да је Нишлија Александар Јовановић, голман Уеске, на овој утакмици седео на клупи за резерве.

РЕЗУЛТАТИ 23. КОЛА ПРИМЕРЕ:

Хетафе - Селта 3:1 (1:1)
/Мата 39п, 81, Молина 62 - Араухо 2/

Атлетико Мадрид - Реал Мадрид 1:3 (1:2)
/Гризман 25 - Каземиро 16, Рамос 42п, Бејл 74/

Еспањол - Рајо Ваљекано 2:1 (0:1)
/Иглесијас 71п, Дардер 90+5 - Ба 33/

Ђирона - Уеска 0:2

у недељу

Леганес - Бетис (12.00)
Валенсија - Сосиједад (16.15)
Севиља - Еибар (18.30)
Билбао - Барселона (20.45)

у понедељак

Алавес - Леванте (21.00)

одиграно у петак:

Ваљадолид - Виљареал 0:0

ТАБЕЛА: Барселона (-1) 50, Реал 45, Атлетико Мадрид 44, Севиља (-1) 36, Хетафе 35, Алавес (-1) 32, Бетис (-1) 32, Валенсија (-1) 30, Сосиједад (-1) 30, Еибар (-1) 29, Леванте (-1) 27, Атлетик Б. (-1) 26, Леганес (-1) 26, Ваљадолид (-1) 25, Еспањол 28, Селта 24, Ђирона 24, Рајо Ваљекано 24, Виљареал 20, Уеска 18.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар