ŠPA - Real "isplivao" u derbiju: Prvi je - iza Barselone!

"Kraljevski klub" pobedio na stadionu gradskog rivala - Atletiko Madrida! Golovi, potezi, tuča, pacovi, greške, kontroverze. . . Madriljeno na žilet kojem se obradovala Barsa! Real patosirao Atletiko na Metropolitanu u sjajnoj utakmici! Madridski derbi pripao "Kralju"! Fudbaleri Real Madrida savladali su Atletiko Madrid rezultatom 3:1 u okviru 23. kola španske La Lige.

Fudbal 09.02.2019 | 22:20
ŠPA - Real "isplivao" u derbiju: Prvi je - iza Barselone!
Sve je "prštalo" na "Manda Metropolitanu" od prvog sudijskog zvižduka, možemo reći tipična atmosfera za utakmice ove dve ekipe. Ukupno smo videli deset žutih kartona i jedan crveni, a igrač koji je pocrveneo je bio Tomas Partej, pa je od 80. minuta Atletiko igrao sa igračem manje.

Naime, Real je stigao do pobede preko Kazemira, već od 16. minuta. Veoma brzo je Atletiko stigao do izjednačenja. Mladi Vinisijus je na sredini terena izgubio loptu, Anhel Korea je dobio taj duel, zatim poslao savršeno precizan pas za Antoana Grizmana, koji je probacio loptu kroz noge Tibou Kurtoi i poravnao rezultat.

Real Madrid je uz pomoć VAR tehnologije došao do penala, sa bele tačke je bio precizan kapiten Real Madrida, Serhio Ramos i doneo novu prednost gostujućoj ekipi.

Jorgandžije su imale i jedan poništeni pogodak, kada je u ofsajd poziciji uhvaćen nekadašnji napadač Reala, Alvaro Morata. Tako je Atletiko ostao uskraćen za jedan, zaista prelep pogodak u režili dvadesetsedmogodišnjeg španca.

Konačnih 3:1, postavio velški fudbaler, Geret Bejl, u 74. minutu utakmice.

Real je sada prestigao Atletiko na drugom mestu na tabeli. Sada ima 45 bodova, jedan više od gradskog rivala, dok je Barselona i dalje prvoplasirani tim i osvojili su 50 bodova i imaju utakmicu manje.

Prva velika pobeda Santjaga Solarija!

Nekoliko dana posle ispuštenog vođstva protiv Barselone u polufinalu Kupa kralja, njegov Real Madrid ostvario je jako važan trijumf na stadionu "Vanda Metropolitano".

Atletiko Madrid - Real Madrid 1:3 (1:2)

Disciplinovani i jako precizni, igrači "kraljevskog kluba" koristili su praktično sve šanse pred crveno-belim tribinama i preskočili na tabeli gradskog rivala. 

Kapiten šampiona Evrope, Serhio Ramos, "navukao" je na sebe četvoricu čuvara u 16. minutu i tako praktično asistirao Kazemiru da lako postigne gol posle kornera za 0:1. Nije prošlo mnogo, a Antoan Grizman je u 25. minutu primio odličnu loptu Adrijana Koreje, utrčao u zicer "jedan na jedan" protiv Tiba Kurtoe i rutinski savladao Belgijanca za 1:1.

Bez dileme, bio je to težak trenutak čuvenog golmana, koga su navijači bivšeg kluba dočekali porukama da je "pacov".

Ipak, kratko je bilo nerešeno, jer je hitri Vinisijus Žunior u 42. minutu utrčao u kazneni prostor domaćih po levoj strani, iznudio očigledan prekršaj Hozea Himeneza i omogućio Serhiju Ramosu da ponovo bude u prvom planu. Lider "kraljevića" je uzeo loptu i rutinski iskoristio penal, da vrati prednost Realu.

Posle tog trenutka, Atletiko nije imao snage da još jednom uzvrati. Doduše, Alvaro Morata je postigao gol za "jorgandžije" protiv svog bivšeg kluba, ali je bio opravdano poništen zbog ofsajda. Malog, ali ipak ofsajda.

Dok se bližio kraj postajalo je sve jasnije da će Real osvojiti tri važna boda. Svaku dilemu oko toga otklonio je Velšanin Geret Bejl, udarcem sa leve strane u 74. minutu nakon sjajnog dodavanja Luke Modrića...

Tu je bio kraj, iako je Bejl imao još jednu šansu da zatrese mrežu. Navijači njegovog tima se neće previše osvrtati ka toj prilici, jer su konačno dočekali čvrst, snažan Real, koji posle dugo vremena vrši pritisak na vodeću Barselonu. Taj pritisak nije veliki, ali Katalonci neće moći baš mirni da podrazumevaju da će odbraniti titulu.

Posle prvog Solarijevog trijumfa u derbiju, razlika na tabeli između najvećih španskih klubova je pet bodova, s tim da Barselona ima odigran meč manje, zato što je u nedelju u 20.45 časova čeka gostovanje Bilbau.

Sve što jedan derbi može da ponudi, današnji Madrilenjo je ponudio! Uzbudljivu fudbalsku predstavu u kojoj je bilo svega. Golova, dobrih poteza, tenzije, žestokih startova, sudijskih grešaka i kontroverzi koji čine derbi upečatljivim ili zaboravnim. Ceo okršaj madridskih rivala Ateltika i Reala je bio "na žilet", a na kraju mu se najviše obradovala Barselona. Real je pobedom od 3:1 preskočio Atletiko na drugom mestu, praktično ga izbacio iz trke za titulu i dao šansi Barsi da večeras u Bilbau ode na osam bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca. Po mnogo čemu je današnji Madrilenjo bio jedan od najboljih mečeva ove sezone u Primeri...

Počelo je sa – pacovima?! Navijači Atletika su plišanim igračkama u obliku pacova dočekali Realovog golmana Kurtou i na taj način mu pokazali šta misle o njegovoj izdaji i dolasku u tabor gradskog rivala. A ubrzo je počelo da pršti i na terenu. Da će derbi obilovati žestokim duelima i tenzijom, najavio je grub faul Arijasa nad Regiljonom već u petom minutu.  Prštalo je u svakom duelu... Ali takav agresivan stil nije mnogo pomogao Atletiku.

Već u 16. minutu je Real poveo posle prekida što je verovatno najbolniji način za Simeonea i njegove pulene da prime gol. Posle kornera je Serhio Ramos nadskočio celu odbranu Atletika i uspeo da nekako uputi loptu na peterac gde je Kazemiro fantastično reagovao i makazicama matirao Oblaka za muk na Metropolitanu.

Razigrani Brazilac Vinisijus Žunior je nastavio da muči odbranu Atletika koja nije birala sredstva da ga zaustavi. Ali je baš iz tog Vinisijusovog zanosa stiglo izjednačnje. Brazilac je previše zadržavao loptu, što mu je kasnije Modrić otvoreno zamerio. Vinisijus je imao loptu u 24. minutu kada ga je zaustavio Korea. Čini se faulom koji sudija nije video. Sevnula je kontra i asistencija Koree za Grizmana koji je pobegao odbrani Reala, izašao sam na Kurtou i na opšte oduševljenje domaćih navijača pogodio kroz noge Belgijanca. Pomoćni sudija je podigao zastavicu zbog ofsajda, pozvana je VAR pomoć i utvrđeno je da je Grizman za dlaku izbegao ofsajd. Ali nije bilo govora o faulu Koree nad Vinisijusom...

Imao je Atletiko šanse preko Koree i Grizmana da potpuno prokrene, ali nije uspeo. Na drugoj strani je Vinisijus nastavio da stvara velike probleme Simeoneovom timu i uspeo je da donese novo vođstvo Realu. Brazilac je sjajno prošao po levom krilu, pobegao Himenezu koji je počeo da ga ruši pre kaznenog prostora, ali je Vinisijus uspeo da „ostane u kontaktu“ i baci se u kazneni prostor Atletika. Faul je bio očigledan, ali čini se da je bio van kaznenog prostora. Što su u španskim medijima tokom meča potvrdili i eksperti za suđenje. Ipak, arbitar Fernandez je uz još jednu konsultaciju VAR tehnologije odlučio da je duel bio za najstrožu kaznu i častio Real penalom. A kapiten Ramos je bio nemilosrdan sa 11 metara za vođstvo Kraljevića na poluvremenu.

Slaba igra, jefitno primljeni golovi ili iritantno suđenje... Šta god da je bilo u pitanju, Atletikovi igrači su pucali od agresije i nervoze u drugom poluvremenu. Dueli su bili sve žešći, startovi sve oštriji. Simeoneovi igrači su napali svim silama u drugom poluvremenu. Počelo je šansom Morate, pa stativom Grizmana i velika ofanziva je krunisana golom Morate u 54. minutu! Španski napadač je pobegao odbrani Reala kao Grizman u prvom poluvremenu i elegantno lobovao Kurtou sa metara, a gol je ulepšao nemoćan klizeći start Serhija Ramosa. Međutim, opet je na scenu stupio VAR. I pokvario feštu na Metropolitanu... Jako kontrovezna situacija u kojoj je Moratin gol poništen zbog navodnog ofsajda. Ako ga je bilo, bio je milimetarski...

Solari je osetio da njegov tim gubi tlo pod nogama i povukao je dobar potez. Već izmorenog Vinisijusa Žuniora je zamenio Geret Bejl. Real se stabilizovao, a Atletikovi igrači su izgubili kompas. Usledili su žestoki startovi na oba dela terena. Žute kartone su u roku od 15 minuta dobili Lukas Ernandez, Parti, Regiljon, Modrić, Morata, Saul...  Svi apsolutno zasluženi!

Čekao se gol koji će prelomiti. Atletikov izjednačujući koji će potpuno zapaliti utakmicu, ili Realov treći koji će ohladiti uzavrele starsti. Desilo se ovo drugo. U 75. minutu su Benzema i Modrićpokazali klasu i u nekoliko poteza izbacili celu odbranu Ateltika, a onda je Hrvat majstorski asistirao Bejlu za konačnih 3:1.

Do kraja je nervozni Parti dobio zasluženo isključenje, a Bejl oprostio Atletiku četvrti gol. Real je opet drugi, ali više od te puke pozicije na tabeli znači uspon forme i igre. Kraljevići su vezali petu pobedu u prvenstvu, sve su efikasniji, a napravili su sjajnu uvertiru za El Klasiko naredne nedelje kada dočekuju Barsu u revanšu poluffinala Kupa kralja i brane onih 1:1 na Kamp Nou. Možda su današnjom pobedom uručili titulu Barsi u Primeri, ali su napravili veliku stvar za svoje samopouzdanje pred nastavak takmičenja u Kupu kralja i Ligi šampiona gde bi mogli do titula ako nastave ovako da igraju. 

Darder morao dva puta da ubije Rajo! Veoma zanimljiva utakmica u Barseloni - 2:1 (0:1).

Kakva utakmica i prelaz 2-1. Morao je Espanjol da preokreće protiv Rajo Valjekana i to je učinio u 95. minutu. Gubio je sve do nadoknade kada je Serđi Darder postigao gol za pobedu, ali je onda on poništen zbog VAR-a. Ipak, ovaj fudbaler je bio uporan pa je kasnije postigao još jedan za totalni preokret i tri boda za svoj tim - 2:1 (0:1).

Meč je počeo tako što je Rajo prvi zadao udarac. Bio je to centaršut sa desne strane Embarbe, lopta je stigla u šesnaesterac gde je defanzivac Abdulaje Ba fantastično odreagovao i udarcem glavom postigao gol kog se ne bi posramili ni najbolji špicevi.

U tom momentu je delovalo da je Rajo na dobrom putu da dođe do tri boda.

Ipak, igrao se 71. minut kada je Espanjolu dosuđen penal. Odgovornost je preuzeo Borha Iglesijas i prevciznim udarcem je doneo izjednačenje svojoj ekipi. Gledao se VAR, a potom je, čini se zasluženo, dosuđen penal za domaću ekipu.

Espanjol je preko Dardera stigao do drugog gola, radovali su se domaći igrači i navijači, ali je taj gol poništen zbog ofsajda. Delovalo je da će to biti odlučujući momenat na utakmici. Valjekano se provukao. Ali, ne zadugo. 

Igrao se 95. minut, Darder je naleteo na jednu loptu i opalio iz voleja. Sjajan gol vredan tri boda. Morao je dva puta da ubije Rajo.

Espanjol je ovu sezonu počeo jako dobro, ali je ušao u seriju slabih rezultata. Ova pobeda bi mogla da mu znači mnogo u borbi za opstanak!

To nije Đirona, to je raspad! Tukla ih i Ueska... Katalonci na rubu opasne zone posle serije od 13 utakmica bez trijumfa.

Prošle sezone jedan od hitova u Primeri, ove sezone je potpuni raspad.

Puna dva meseca traje serija bez pobede Đirone u svim takmičenjima u španskom fudbalu (13 utakmica, šest vezanih poraza), a kako li se glupo tek osećaju navijači Atletiko Madrida koji je pre nekoliko nedelja ispao iz Kupa kralja od Katalonaca, iako nije izgubio u dve utakmice. Ali, to je prošlost...

Večeras je Đirona opet razočarala svoje navijače. Dočekala je poslednjeplasiranu Uesku, tim koji je skupio samo 15 bodova do ovog 23. kola i uspela da izgubi, glatko sa 2:0. Oba gola gosti su postigli u prvih 45 minuta, a zablistao je dvostruki strelac, argentinski vezista Ezekijel Avila koji je maestralno pogodio mrežu domaćeg golmana Bona u finišu prvog polivremena.

Prvi šut, jako dobar sa distance u 35. minutu čuvar mreže domaćina nije uspeo da stigne (lopta je otišla u donji desni ugao), dok je prilikom drugog gola Avila iz blizine, faktički i iz kolena zakucao loptu pod prečku i obradovao malobrojne pristalice gostujućeg tima.

Slabo je Đirona igrala večeras, a nešto je i pokušala u nastavku utakmice kada je tražila penal u 67. minutu posle sumnjivog detalja u šesnaestercu gostiju. Ipak, glavni arbitar je uz pomoć VAR-a pokazao da se igra nastavi, a u sledećem napadu isključen je štoper domaćih Espinoza, što je bio kraj nade za domaći tim.

Druga vezana pobeda u Primeri za Uesku dobro će im doći kao podstrek za nastavak sezone u kojem, ako već ne mogu da opstanu, mogu da što skuplje prodaju kožu. Na kraju, napomenimo i da je Nišlija Aleksandar Jovanović, golman Ueske, na ovoj utakmici sedeo na klupi za rezerve.

REZULTATI 23. KOLA PRIMERE:

Hetafe - Selta 3:1 (1:1)
/Mata 39p, 81, Molina 62 - Arauho 2/

Atletiko Madrid - Real Madrid 1:3 (1:2)
/Grizman 25 - Kazemiro 16, Ramos 42p, Bejl 74/

Espanjol - Rajo Valjekano 2:1 (0:1)
/Iglesijas 71p, Darder 90+5 - Ba 33/

Đirona - Ueska 0:2

u nedelju

Leganes - Betis (12.00)
Valensija - Sosijedad (16.15)
Sevilja - Eibar (18.30)
Bilbao - Barselona (20.45)

u ponedeljak

Alaves - Levante (21.00)

odigrano u petak:

Valjadolid - Viljareal 0:0

TABELA: Barselona (-1) 50, Real 45, Atletiko Madrid 44, Sevilja (-1) 36, Hetafe 35, Alaves (-1) 32, Betis (-1) 32, Valensija (-1) 30, Sosijedad (-1) 30, Eibar (-1) 29, Levante (-1) 27, Atletik B. (-1) 26, Leganes (-1) 26, Valjadolid (-1) 25, Espanjol 28, Selta 24, Đirona 24, Rajo Valjekano 24, Viljareal 20, Ueska 18.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar