ПЛ: Ливерпул је опет први и навија за Челси!

Ливерпул поново први, Арсенал наставља да јури Европу! У оквиру 26. кола енглеске Премиер Лиге, у термину од 16 часова одиграно је пет утакмица и славили су Ливерпул, Арсенал, Вест Хем.  Пре пет година их је "проклизавање" Стивена Џерарда против Челсија коштало титуле, а овога пута би "плавци" могли да им помогну у освајању шампионског пехара дуплом победом над Ситијем.  Ливерпул у кризи? Ма, не! Дао га и Салах, Редси играју мајсторски фудбал! Арсенал славио на гостовању Хадерфилду, Кардиф у надокнади после драме стигао до три бода.

Фудбал 09.02.2019 | 22:10
ПЛ: Ливерпул је опет први и навија за Челси!
Веома интересантан дуел смо видели на Енфилду, где је Ливерпул савладао екипу Борнмута резултатом 3:0, а стрелци су били Мане у 24. минуту, Вајналдум десет минута касније, када је лобовао голмана Боруца и шлаг на торту је ставио Мухамед Салах у 48. минуту. 

Одмах су Редси доминантно почели, имали су много више шутева на гол, већи посед, као и број тачних додавања. На самом старту другог полувремена, Коп се поново радовао, а разлог славља је био трећи гол у мрежи Борнмута. 

Овога пута је стрелац био Мухамед Салах, док је "архитекта" трећег поготка био бразилски репрезентативац, Роберто Фирмино, који је петом проследио лопту за Салаха и Египћанин није имао тежак задатак. 

Ово је био и коначан резултат на Енфилду, а навијачи Ливерпула могу поново да славе пошто се њихов тим вратио на прву позицију, са 65 освојених бодова, три више од првог пратиоца - Манчестер Ситија.

Арсенал је, као и Ливерпул, испоштовао бреме фаворита и савладао екипу Хадерсфилда на гостујућем терену. Тобџије су преко Ивобија дошле до предности у 16. минуту, који је на асистенцију Сеада Колашинца сместио лопту у мрежу, а на два нула је пред крај првог полувремена предност увећао француски нападач, Александар Лаказет. 

У надокнади времена, аутоголом Колашинца Хадерсфилд је смањио на 2:1, али то је било све што смо могли да видимо на овом сусрету, пошто је ипак у питању био 93. минут. 

Ово је био важан тријумф Арсенала, делиће пету позицију са екипом Челсија, која има утакмицу мање, па самим тим, популарне "Тобџије" остају у трци за "Европом". 

У лондонском дербију су снаге одмерили Кристал Палас и Вест Хем Јунајтед. Видели смо прилично изједначен дуел током првих 45 минута, у ком је превагу донео искусни Марк Нобл у 27. минуту и тако донео предност популарним "Чекићарима". 

Капитен Паласа и српски интернационалац, Лука Миливојевић, био је најбољи играч свог тима, а такође је зарадио и жути картон у 44. минуту. У наставку сусрета, тренер гостију, Мануел Пелегрини, извршио је све три измене, али је свакако остао без целог плена, пошто је Вилфред Заха на асистенцију Џејмса Мекартура изједначио на 1:1 и испоставиће се поставио коначан резултат на утакмици.

Дуел Вотфорда и Евертона завршен је минималним резултатом, 1:0, а стрелац јединог поготка је био Андре Греј у 65. минуту. Курт Зума је чак зарадио и црвени картон у последњим моментима због бурне реакције. 

Вотфорд овим тријумфом остаје на позицији број осам, са четири бода више од деветопласираног Евертона, који има и утакмицу више од данашњег ривала. 

Кардиф је на тешком гостовању у Саутемптону освојио сва три бода у једној правој инфаркт завршници. Свеци су били бољи ривал током 90 минута, имали су неколико великих шанси које су пропустили, а Кардиф је то казнио у 69. минуту преко Сола Бамбе. 

Међутим, пред сам крај утакмице, тачније у надокнади времена, на асистенцију Чарлија Остина, Џек Стивенс постиже погодак и доноси изједначење Саутемптону. 

Ако сте мислили да је то било све, преварили сте се. Коначних Саутемптон 1, Кардиф 2 поставио је Кенет Зохоре у 94. минуту надокнаде и тим поготком донео веома важна три бода својој екипи која се бори за опстанак. Свеци остају на деоби 18. позиције након овог пораза, заједно са екипом Барнлија.

Притисак никад већи, али се Ливерпул изборио! Прилично лако. Нападачка криза је постојала, Редси су везали два ремија, али је Садио Мане на питање да ли је његов тим у кризи одговорио: Ма, не! После тог 24. минута је Црвенима било лакше да играју и да славе против Трешњица с убедљивих 3:0 (2:0). Личило је то на онај прави Ливерпул, рок ен рол Ливерпул, где вам преостаје само да укључите канал и уживате у мајсторијама екипе Јиргена Клопа. После два ремија, Ливерпул је опет онај "стари". Заиста су Редси у појединим моментима одиграли мајсторски.

Истичемо тај први гол Манеа јер се у првих 20 минута видело колико је екипи са Енфилда некако нелагодно да игра. Никако није екипа Јиргена Клопа успела да се повеже и да успостави свој ритам. Била је блага, неубедљива,... Али, онда се догодио 24. минут. Није ни то била нека уиграна акција, после прекида је лопта дошла до Џејмса Милнера, он ју је послао у шеснаестерац, а Мане је главом успео да је спроведе у мрежу.

Видело се и у том примеру колико је Мане битан играч за Ливерпул. Буквално држи екипу на окупу и доноси јој бодове. Ово је његов четврти погодак на последња четири везана меча у Премијер лиги и то је успео да учини по први пут у каријери.

Садио "Ливерпулова турбина" Мане. Додуше, треба рећи да је Мане био у сумњивој ситуацији код тог гола. Али, после тога је Ливерпул заличио на себе.

Некако је после тога Ливерпул могао много лакше да дише. То се видело и у игри, па су се Редси мало растрчали по терену. Олакшање је било видљиво, а већ после 10 минута се мрежа Борнмута поново затресла. Каква је то само акција била...

Робертсон је одлично проиграо Жоржиња Вајналдума, а овај је зналачки у стилу врхунских центарфора пребацио противничког голмана и довео Ливерпул на сигурну предност. Са 2:0 на полувремену, Клоп је већ тада могао да упише нова три бода која су значила мали бег од Манчестер Ситија.

Не можемо да кажемо да се Мохамед Салах прославио у првом полувремену, али је на старту другог постигао гол после феноменалне акције. Наби Кеита је послао врхунско додавање као да је у њега ушао дух осмице Стивена Џерарда, Фирмино је мајсторски оставио лопту Салаху, а Египћанин је био прецизан за одушевљење навијача на Енфилду. Одиграо је јако добро у других 45 минута.

До краја је Ливерпул одрадио посао, имао је неколико муњевитих контранапада, није постигао гол, али је свакако успео да побегне на три бода далеко од првог пратиоца Манчестер Ситија. Јако битна победа за Ливерпул.

Нешто слично попут Ливерпула одрадио је и Арсенал, само на гостовању Хадерсфилду. У таквим утакмицама је за фаворита важно да што пре постигне погодак, а Тобџије су дале два комада у првих 45 минута и на крају су биле боље с 2:1 (2:0).

Први је пао у 16. минуту преко Алекса Ивобија. Свему је следио блицкриг целог тима, ухватили су противника на погрешној нози и на крају је Ивоби лепим ударцем затресао мрежу Хадерсфилда.

Познато је колико Арсенал има брзе играче, а када крену да везу то постане проблем по противника. Тако је било и у 44. минуту када је Мејтланд Најлс проиграо Александре Лаказета, а Французу је преостао лакши део посла. На крају је домаћин постигао гол, али то није променило суштину.

Тобџије су са ова три бода стигле до 50 освојених бодова, тако да екипа Унаја Емерија остаје у трци за једно од места које воде у Европу на лето.

Кристал Палас је на свом терену дочекао Вест Хем. Деловало је да ће тим са Селхурст парка после победе над Фуламом успети да повеже још један успешан меч против Вест Хема на свом терену, али се то није догодило за тим Луке Миливојевића. Чекићари су имали вођство током већег дела утакмица, али је на крају Вилфред Заха постигао гол за 1:1.

Веома занимљива утакмица у борби за опстанак играла се између Саутемптона и Кардифа, екипа Нила Ворнока водила је дуго с 0:1, али је на крају стигла до три бода победом од 2:1. Први  стрелац за Ворноков састав био је Бамба у 69. минута, а Саутемптон је изједначио у надокнади времена. Кардиф је стигао до још једног гола у 94. минуту и тако записао три бода. Веома битна у борби за опстанак. Стрелац победоносног поготка био је Зохоре.

Челси је "одузео" титулу Ливерпулу 2014. године када је Демба Ба искористио "проклизавање" Стивена Џерарда, две године потом су победили Тотенхем и помогли Лестеру да освоји шампионски пехар, а сада су поново сва светла усмерена на "плавце".

Овога пута помоћ од њих "тражи" Ливерпул који се победом над Борнмутом (3:0) вратио на прво место на табели Премијер лиге и у недељу ће навијати за Челси који гостује на "Етихаду".

Момци Мауриција Сарија су ове сезоне већ савладали "грађане" у Премијер лиги, а уколико би их добили и други пут - управо то би могло да буде кључних шест бодова који би Ливерпулу помогли да после скоро 30 година освоји титулу првака Енглеске.

"Редси" су са нова три бода, извојевана у рутинској партији против Борнмута у којој су голове постигли Мане, Вајналдум и Салах, поново на три корака далеко од Манчестер ситија који ће одигравањем утакмице са Челсијем имати и меч више, пошто су недељу дана раније играли сусрет наредног кола против Евертона, због обавеза у финалу Карабао купа.

То значи да уколико би "плавци" помогли Ливерпулу и успели да славе у Манчестеру, Клопов тим би могао већ наредног викенда има "+6" у односу на највећег конкурента.

Јасно је да ће до краја сезоне бити још киксева и слабијих резултата, и да би као што је Гвардиола рекао могла да одлучи гол-разлика, а важну улогу могла би да одигра и "потрошња" играча у другим такмичењима попут Лиге шампиона.

Све у свему Јирген Клоп може да буде презадовољан данашњом партијом против "трешњица" у којој је Садио Мане рано довео своју екипу у вођство после центаршута с десног бока Џејмса Милнера (24'), Вајналдум је потом искористио добар центаршут с левог Ендрјуа Робертсона (34'), да би ипак најлепша асистенција припала Бобију Фирмину.

Бразилац је страшним пасом "кроз средину" пронашао Салаха у 48. минуту, а овај је лагано поред Боруца постигао свој 49. гол у дресу Ливерпула.

До краја утакмице гледали смо значајан пад темпа, а сличан случај био је Хадерсфилду где је Арсенал (2:1) још у првом полувремену головима Алекса Ивобија и Александра Лаказета "завршио посао" против најлошијег тима Премијер лиге, с тим да је у последњим тренуцима утакмице Сеад Колашинац савладао сопственог голмана за коначан резултат.

Победе у "поподневном" термину Премијер лиге уписали су још Вотфорд и Кардиф, нерешено је било у сусрету Вест Хема и Кристал Паласа.

Убедљива победа Барнлија над Брајтоном! Фудбалери Барнлија победили су данас Брајтон у гостима са 3:1, у 26. колу Премијер лиге.

Стрелци за победнички тим били су Крис Вуд у 26. и 61. и Ешли Барнс из пенала у 74. минуту.

Једини гол за домаћина дао је Шејн Дафи у 76. минуту.

Брајтон и Барнли заузимају 14. и 15. место на табели енглеског првенства са по 27 бодова. 

Какав су страшан тандем Крис и Ешли! И шта се то у 2019. години десило Барнлију, а шта Брајтону?! Кључаће у борби за опстанак!

Хадерсфилд је прежаљен, тешко да има спаса и Фуламу, али уз њих ће још неко морати у Чемпионшип. А за избегавање тог преосталог места и испадања из Премијер лиге ће се водити жестока борба. Чак шест клубова на табели развају само три бода. Међу тих шест су Барнли који је у успону форме и Брајтон који је у стрмоглавом паду.

После данашње победе Барнлију од 3:1 у Брајтону, борба за опстанак је и дефинитивно добила још једну димензију. Барнлију је потпуно свануло, док се Брајтон баш уканалио лошим играма у последње време и ипак га чека борба за опстанак иако је изгледао да као једно од најпријатнијих изненађења сезоне.

Барнлију је ово данас била четврта победа на последњих седам премијерлигашких мечева, а приде су забележили три ремија. Без пораза су од 26. децембра! Свануло им је у 2019. години... А за Брајтон важи потпуно супротно. Данас су доживели четврти пораз на последњих пет мечева. Последњу победу су забележили 29. децемнбра прошле године и то им је једина победа на последњих 11 премијерлигашких дуела. Из средине табеле су пали у грчевиту борбу за опстанак...

Разлог Барнлијевог процвата је врло јасан. Одбрана је донекле кондолидована на ниво из прошле сезоне, а тандем Ешли Барнс – Крис Вуд је експлодирао! Сјајни аустријски везиста и рекордно појачање Барнлија у нападу блистају у последње време. Откако је у новој години почела та серија Бранлија, његови играчи су дали 10 премијерлигашких голова. Барнс и Вуд су дали чак девет од тих 10!

И данас су одиграли симултанку у Брајтону. Барнс је пакленим пасом у 26. минуту спојио Вуда са голом. Чини се да је лопта била толико добра, да је натерала домаћег штопера да се оклизне и да пусти Вуда самог на гол. А Новозеланђнин не прашта у таквим ситуацијама...

После сат времена игре је Вуд опет био савршено позициониран за асистенцију Мекнила. Гађао је даљи угао, а лопта је прешла преко руке голману Рајану.

Тачку је ставио Барнс у 74. минуту из пенала који је сам изборио када је предриблао голмана Рајана. Брајтон је у финишу успео да дође до почасног гола.

Барнли је потпуно испливао и три бода је испред Саутемптона који је најугроженији. Брајтон је у озбиљној кризи, а на руку му не иде ни распоред.

Парови и резултати 26. кола:

Фулам - Манчестер јунајтед 0:3 (0:2)
/Погба 14', 65'п, Марсијал 23'/

Кристал Палас - Вест Хем 1:1 (0:1)
/Заха 76 - Нобл 27п/

Хадерсфилд - Арсенал 1:2 (0:2)
/Колашинац аг 90+3 - Ивоби 16, Лаказет 44/

Ливерпул - Борнмут 3:0 (2:0)
/Мане 24, Вајналдум 34, Салах 48/

Саутемптон - Кардиф 1:2 (0:0)
/Стивенс 90+1 - Бамба 69, Зохоре 90+3/

Вотфорд - Евертон 1:0 (0:0)
/Греј 65/

Брајтон - Барнли 1:3

у недељу

Тотенхем - Лестер 14.30
Манчестер сити - Челси 17.00

у понедељак

Вулверхемптон - Њукасл 21.00

одиграно у среду

Евертон - Манчестер сити 0:2 (0:1)
/Лапорт 47', Жезус 97'/

ТАБЕЛА: Ливерпул 65, Манчестер сити (+1) 62, Тотенхем (-1) 57, Манчестер јунајтед 51, Челси (-1) 50, Арсенал 50, Вулверхемптон (-1) 38, Вотфорд 37, Евертон (+1) 33, Борнмут 33, Лестер (-1) 32, Вест Хем 33, Брајтон 27, Кристал Палас 27, Барнли 27, Кардиф 25, Њукасл (-1) 24, Саутемптон 24, Фулам 17, Хадерсфилд 11.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар