PL: Liverpul je opet prvi i navija za Čelsi!

Liverpul ponovo prvi, Arsenal nastavlja da juri Evropu! U okviru 26. kola engleske Premier Lige, u terminu od 16 časova odigrano je pet utakmica i slavili su Liverpul, Arsenal, Vest Hem.  Pre pet godina ih je "proklizavanje" Stivena Džerarda protiv Čelsija koštalo titule, a ovoga puta bi "plavci" mogli da im pomognu u osvajanju šampionskog pehara duplom pobedom nad Sitijem.  Liverpul u krizi? Ma, ne! Dao ga i Salah, Redsi igraju majstorski fudbal! Arsenal slavio na gostovanju Haderfildu, Kardif u nadoknadi posle drame stigao do tri boda.

Fudbal 09.02.2019 | 22:10
PL: Liverpul je opet prvi i navija za Čelsi!
Veoma interesantan duel smo videli na Enfildu, gde je Liverpul savladao ekipu Bornmuta rezultatom 3:0, a strelci su bili Mane u 24. minutu, Vajnaldum deset minuta kasnije, kada je lobovao golmana Boruca i šlag na tortu je stavio Muhamed Salah u 48. minutu. 

Odmah su Redsi dominantno počeli, imali su mnogo više šuteva na gol, veći posed, kao i broj tačnih dodavanja. Na samom startu drugog poluvremena, Kop se ponovo radovao, a razlog slavlja je bio treći gol u mreži Bornmuta. 

Ovoga puta je strelac bio Muhamed Salah, dok je "arhitekta" trećeg pogotka bio brazilski reprezentativac, Roberto Firmino, koji je petom prosledio loptu za Salaha i Egipćanin nije imao težak zadatak. 

Ovo je bio i konačan rezultat na Enfildu, a navijači Liverpula mogu ponovo da slave pošto se njihov tim vratio na prvu poziciju, sa 65 osvojenih bodova, tri više od prvog pratioca - Mančester Sitija.

Arsenal je, kao i Liverpul, ispoštovao breme favorita i savladao ekipu Hadersfilda na gostujućem terenu. Tobdžije su preko Ivobija došle do prednosti u 16. minutu, koji je na asistenciju Seada Kolašinca smestio loptu u mrežu, a na dva nula je pred kraj prvog poluvremena prednost uvećao francuski napadač, Aleksandar Lakazet. 

U nadoknadi vremena, autogolom Kolašinca Hadersfild je smanjio na 2:1, ali to je bilo sve što smo mogli da vidimo na ovom susretu, pošto je ipak u pitanju bio 93. minut. 

Ovo je bio važan trijumf Arsenala, deliće petu poziciju sa ekipom Čelsija, koja ima utakmicu manje, pa samim tim, popularne "Tobdžije" ostaju u trci za "Evropom". 

U londonskom derbiju su snage odmerili Kristal Palas i Vest Hem Junajted. Videli smo prilično izjednačen duel tokom prvih 45 minuta, u kom je prevagu doneo iskusni Mark Nobl u 27. minutu i tako doneo prednost popularnim "Čekićarima". 

Kapiten Palasa i srpski internacionalac, Luka Milivojević, bio je najbolji igrač svog tima, a takođe je zaradio i žuti karton u 44. minutu. U nastavku susreta, trener gostiju, Manuel Pelegrini, izvršio je sve tri izmene, ali je svakako ostao bez celog plena, pošto je Vilfred Zaha na asistenciju Džejmsa Mekartura izjednačio na 1:1 i ispostaviće se postavio konačan rezultat na utakmici.

Duel Votforda i Evertona završen je minimalnim rezultatom, 1:0, a strelac jedinog pogotka je bio Andre Grej u 65. minutu. Kurt Zuma je čak zaradio i crveni karton u poslednjim momentima zbog burne reakcije. 

Votford ovim trijumfom ostaje na poziciji broj osam, sa četiri boda više od devetoplasiranog Evertona, koji ima i utakmicu više od današnjeg rivala. 

Kardif je na teškom gostovanju u Sautemptonu osvojio sva tri boda u jednoj pravoj infarkt završnici. Sveci su bili bolji rival tokom 90 minuta, imali su nekoliko velikih šansi koje su propustili, a Kardif je to kaznio u 69. minutu preko Sola Bambe. 

Međutim, pred sam kraj utakmice, tačnije u nadoknadi vremena, na asistenciju Čarlija Ostina, Džek Stivens postiže pogodak i donosi izjednačenje Sautemptonu. 

Ako ste mislili da je to bilo sve, prevarili ste se. Konačnih Sautempton 1, Kardif 2 postavio je Kenet Zohore u 94. minutu nadoknade i tim pogotkom doneo veoma važna tri boda svojoj ekipi koja se bori za opstanak. Sveci ostaju na deobi 18. pozicije nakon ovog poraza, zajedno sa ekipom Barnlija.

Pritisak nikad veći, ali se Liverpul izborio! Prilično lako. Napadačka kriza je postojala, Redsi su vezali dva remija, ali je Sadio Mane na pitanje da li je njegov tim u krizi odgovorio: Ma, ne! Posle tog 24. minuta je Crvenima bilo lakše da igraju i da slave protiv Trešnjica s ubedljivih 3:0 (2:0). Ličilo je to na onaj pravi Liverpul, rok en rol Liverpul, gde vam preostaje samo da uključite kanal i uživate u majstorijama ekipe Jirgena Klopa. Posle dva remija, Liverpul je opet onaj "stari". Zaista su Redsi u pojedinim momentima odigrali majstorski.

Ističemo taj prvi gol Manea jer se u prvih 20 minuta videlo koliko je ekipi sa Enfilda nekako nelagodno da igra. Nikako nije ekipa Jirgena Klopa uspela da se poveže i da uspostavi svoj ritam. Bila je blaga, neubedljiva,... Ali, onda se dogodio 24. minut. Nije ni to bila neka uigrana akcija, posle prekida je lopta došla do Džejmsa Milnera, on ju je poslao u šesnaesterac, a Mane je glavom uspeo da je sprovede u mrežu.

Videlo se i u tom primeru koliko je Mane bitan igrač za Liverpul. Bukvalno drži ekipu na okupu i donosi joj bodove. Ovo je njegov četvrti pogodak na poslednja četiri vezana meča u Premijer ligi i to je uspeo da učini po prvi put u karijeri.

Sadio "Liverpulova turbina" Mane. Doduše, treba reći da je Mane bio u sumnjivoj situaciji kod tog gola. Ali, posle toga je Liverpul zaličio na sebe.

Nekako je posle toga Liverpul mogao mnogo lakše da diše. To se videlo i u igri, pa su se Redsi malo rastrčali po terenu. Olakšanje je bilo vidljivo, a već posle 10 minuta se mreža Bornmuta ponovo zatresla. Kakva je to samo akcija bila...

Robertson je odlično proigrao Žoržinja Vajnalduma, a ovaj je znalački u stilu vrhunskih centarfora prebacio protivničkog golmana i doveo Liverpul na sigurnu prednost. Sa 2:0 na poluvremenu, Klop je već tada mogao da upiše nova tri boda koja su značila mali beg od Mančester Sitija.

Ne možemo da kažemo da se Mohamed Salah proslavio u prvom poluvremenu, ali je na startu drugog postigao gol posle fenomenalne akcije. Nabi Keita je poslao vrhunsko dodavanje kao da je u njega ušao duh osmice Stivena Džerarda, Firmino je majstorski ostavio loptu Salahu, a Egipćanin je bio precizan za oduševljenje navijača na Enfildu. Odigrao je jako dobro u drugih 45 minuta.

Do kraja je Liverpul odradio posao, imao je nekoliko munjevitih kontranapada, nije postigao gol, ali je svakako uspeo da pobegne na tri boda daleko od prvog pratioca Mančester Sitija. Jako bitna pobeda za Liverpul.

Nešto slično poput Liverpula odradio je i Arsenal, samo na gostovanju Hadersfildu. U takvim utakmicama je za favorita važno da što pre postigne pogodak, a Tobdžije su dale dva komada u prvih 45 minuta i na kraju su bile bolje s 2:1 (2:0).

Prvi je pao u 16. minutu preko Aleksa Ivobija. Svemu je sledio blickrig celog tima, uhvatili su protivnika na pogrešnoj nozi i na kraju je Ivobi lepim udarcem zatresao mrežu Hadersfilda.

Poznato je koliko Arsenal ima brze igrače, a kada krenu da vezu to postane problem po protivnika. Tako je bilo i u 44. minutu kada je Mejtland Najls proigrao Aleksandre Lakazeta, a Francuzu je preostao lakši deo posla. Na kraju je domaćin postigao gol, ali to nije promenilo suštinu.

Tobdžije su sa ova tri boda stigle do 50 osvojenih bodova, tako da ekipa Unaja Emerija ostaje u trci za jedno od mesta koje vode u Evropu na leto.

Kristal Palas je na svom terenu dočekao Vest Hem. Delovalo je da će tim sa Selhurst parka posle pobede nad Fulamom uspeti da poveže još jedan uspešan meč protiv Vest Hema na svom terenu, ali se to nije dogodilo za tim Luke Milivojevića. Čekićari su imali vođstvo tokom većeg dela utakmica, ali je na kraju Vilfred Zaha postigao gol za 1:1.

Veoma zanimljiva utakmica u borbi za opstanak igrala se između Sautemptona i Kardifa, ekipa Nila Vornoka vodila je dugo s 0:1, ali je na kraju stigla do tri boda pobedom od 2:1. Prvi  strelac za Vornokov sastav bio je Bamba u 69. minuta, a Sautempton je izjednačio u nadoknadi vremena. Kardif je stigao do još jednog gola u 94. minutu i tako zapisao tri boda. Veoma bitna u borbi za opstanak. Strelac pobedonosnog pogotka bio je Zohore.

Čelsi je "oduzeo" titulu Liverpulu 2014. godine kada je Demba Ba iskoristio "proklizavanje" Stivena Džerarda, dve godine potom su pobedili Totenhem i pomogli Lesteru da osvoji šampionski pehar, a sada su ponovo sva svetla usmerena na "plavce".

Ovoga puta pomoć od njih "traži" Liverpul koji se pobedom nad Bornmutom (3:0) vratio na prvo mesto na tabeli Premijer lige i u nedelju će navijati za Čelsi koji gostuje na "Etihadu".

Momci Mauricija Sarija su ove sezone već savladali "građane" u Premijer ligi, a ukoliko bi ih dobili i drugi put - upravo to bi moglo da bude ključnih šest bodova koji bi Liverpulu pomogli da posle skoro 30 godina osvoji titulu prvaka Engleske.

"Redsi" su sa nova tri boda, izvojevana u rutinskoj partiji protiv Bornmuta u kojoj su golove postigli Mane, Vajnaldum i Salah, ponovo na tri koraka daleko od Mančester sitija koji će odigravanjem utakmice sa Čelsijem imati i meč više, pošto su nedelju dana ranije igrali susret narednog kola protiv Evertona, zbog obaveza u finalu Karabao kupa.

To znači da ukoliko bi "plavci" pomogli Liverpulu i uspeli da slave u Mančesteru, Klopov tim bi mogao već narednog vikenda ima "+6" u odnosu na najvećeg konkurenta.

Jasno je da će do kraja sezone biti još kikseva i slabijih rezultata, i da bi kao što je Gvardiola rekao mogla da odluči gol-razlika, a važnu ulogu mogla bi da odigra i "potrošnja" igrača u drugim takmičenjima poput Lige šampiona.

Sve u svemu Jirgen Klop može da bude prezadovoljan današnjom partijom protiv "trešnjica" u kojoj je Sadio Mane rano doveo svoju ekipu u vođstvo posle centaršuta s desnog boka Džejmsa Milnera (24'), Vajnaldum je potom iskoristio dobar centaršut s levog Endrjua Robertsona (34'), da bi ipak najlepša asistencija pripala Bobiju Firminu.

Brazilac je strašnim pasom "kroz sredinu" pronašao Salaha u 48. minutu, a ovaj je lagano pored Boruca postigao svoj 49. gol u dresu Liverpula.

Do kraja utakmice gledali smo značajan pad tempa, a sličan slučaj bio je Hadersfildu gde je Arsenal (2:1) još u prvom poluvremenu golovima Aleksa Ivobija i Aleksandra Lakazeta "završio posao" protiv najlošijeg tima Premijer lige, s tim da je u poslednjim trenucima utakmice Sead Kolašinac savladao sopstvenog golmana za konačan rezultat.

Pobede u "popodnevnom" terminu Premijer lige upisali su još Votford i Kardif, nerešeno je bilo u susretu Vest Hema i Kristal Palasa.

Ubedljiva pobeda Barnlija nad Brajtonom! Fudbaleri Barnlija pobedili su danas Brajton u gostima sa 3:1, u 26. kolu Premijer lige.

Strelci za pobednički tim bili su Kris Vud u 26. i 61. i Ešli Barns iz penala u 74. minutu.

Jedini gol za domaćina dao je Šejn Dafi u 76. minutu.

Brajton i Barnli zauzimaju 14. i 15. mesto na tabeli engleskog prvenstva sa po 27 bodova. 

Kakav su strašan tandem Kris i Ešli! I šta se to u 2019. godini desilo Barnliju, a šta Brajtonu?! Ključaće u borbi za opstanak!

Hadersfild je prežaljen, teško da ima spasa i Fulamu, ali uz njih će još neko morati u Čempionšip. A za izbegavanje tog preostalog mesta i ispadanja iz Premijer lige će se voditi žestoka borba. Čak šest klubova na tabeli razvaju samo tri boda. Među tih šest su Barnli koji je u usponu forme i Brajton koji je u strmoglavom padu.

Posle današnje pobede Barnliju od 3:1 u Brajtonu, borba za opstanak je i definitivno dobila još jednu dimenziju. Barnliju je potpuno svanulo, dok se Brajton baš ukanalio lošim igrama u poslednje vreme i ipak ga čeka borba za opstanak iako je izgledao da kao jedno od najprijatnijih iznenađenja sezone.

Barnliju je ovo danas bila četvrta pobeda na poslednjih sedam premijerligaških mečeva, a pride su zabeležili tri remija. Bez poraza su od 26. decembra! Svanulo im je u 2019. godini... A za Brajton važi potpuno suprotno. Danas su doživeli četvrti poraz na poslednjih pet mečeva. Poslednju pobedu su zabeležili 29. decemnbra prošle godine i to im je jedina pobeda na poslednjih 11 premijerligaških duela. Iz sredine tabele su pali u grčevitu borbu za opstanak...

Razlog Barnlijevog procvata je vrlo jasan. Odbrana je donekle kondolidovana na nivo iz prošle sezone, a tandem Ešli Barns – Kris Vud je eksplodirao! Sjajni austrijski vezista i rekordno pojačanje Barnlija u napadu blistaju u poslednje vreme. Otkako je u novoj godini počela ta serija Branlija, njegovi igrači su dali 10 premijerligaških golova. Barns i Vud su dali čak devet od tih 10!

I danas su odigrali simultanku u Brajtonu. Barns je paklenim pasom u 26. minutu spojio Vuda sa golom. Čini se da je lopta bila toliko dobra, da je naterala domaćeg štopera da se oklizne i da pusti Vuda samog na gol. A Novozelanđnin ne prašta u takvim situacijama...

Posle sat vremena igre je Vud opet bio savršeno pozicioniran za asistenciju Meknila. Gađao je dalji ugao, a lopta je prešla preko ruke golmanu Rajanu.

Tačku je stavio Barns u 74. minutu iz penala koji je sam izborio kada je predriblao golmana Rajana. Brajton je u finišu uspeo da dođe do počasnog gola.

Barnli je potpuno isplivao i tri boda je ispred Sautemptona koji je najugroženiji. Brajton je u ozbiljnoj krizi, a na ruku mu ne ide ni raspored.

Parovi i rezultati 26. kola:

Fulam - Mančester junajted 0:3 (0:2)
/Pogba 14', 65'p, Marsijal 23'/

Kristal Palas - Vest Hem 1:1 (0:1)
/Zaha 76 - Nobl 27p/

Hadersfild - Arsenal 1:2 (0:2)
/Kolašinac ag 90+3 - Ivobi 16, Lakazet 44/

Liverpul - Bornmut 3:0 (2:0)
/Mane 24, Vajnaldum 34, Salah 48/

Sautempton - Kardif 1:2 (0:0)
/Stivens 90+1 - Bamba 69, Zohore 90+3/

Votford - Everton 1:0 (0:0)
/Grej 65/

Brajton - Barnli 1:3

u nedelju

Totenhem - Lester 14.30
Mančester siti - Čelsi 17.00

u ponedeljak

Vulverhempton - Njukasl 21.00

odigrano u sredu

Everton - Mančester siti 0:2 (0:1)
/Laport 47', Žezus 97'/

TABELA: Liverpul 65, Mančester siti (+1) 62, Totenhem (-1) 57, Mančester junajted 51, Čelsi (-1) 50, Arsenal 50, Vulverhempton (-1) 38, Votford 37, Everton (+1) 33, Bornmut 33, Lester (-1) 32, Vest Hem 33, Brajton 27, Kristal Palas 27, Barnli 27, Kardif 25, Njukasl (-1) 24, Sautempton 24, Fulam 17, Hadersfild 11.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar