БЛ: Санчо рекордер, али Дортмунд је испустио 3:0!

Дортмунд испустио победу, нови реми Ајнтрахта! Фудбалери Борусије из Дортмунда одиграли су нерешено са Хофенхајмом 3:3 у 21. колу Бундеслиге.  Сјајни Џејдон Санчо постао је најмлађи играч са осам постигнутих голова у Бундеслиги, али Борусија и поред три гола предности није успјела да слави. Друга Борусија, из Менхенгладбаха, доживјела тежак домаћи пораз од Херте.  Опет имамо луду трку за Салатару! Вестфален занемео пред Хофенхајмом, Бајернов сан живи! Милионери прокоцкали предност од 3:0. . .  Бајерн морао, Шалке се сломио! Бајерн искористио кикс Борусије Дортмунд и пришао “милионерима” на пет бодова захваљујући аутоголу и грешкама играча Шалкеа.

Фудбал 09.02.2019 | 22:00
БЛ: Санчо рекордер, али Дортмунд је испустио 3:0!
Домаћи играчи имали су победу у рукама, али су успели да испусте предност од чак три гола.

Дортмунд је повео у 34. минуту преко Санча, Геце је у 43. дуплирао предност, док је Гереиро у 66. повећао на великих 3:0.

Ипак, Хонфехајм се није предавао и преко Ишака Белфодила у 75. минуту смањили су на 1:3. Осам минута касније Кадерабек је унео драму у меч (2:3), док је потпуно шок на Вестфалену приредио Белфодил другим поготком (87). 

Борусија Дортмунд је прва на табели Бундеслиге са 50 бодова, док је Хофенхајм девети са 30 бодова. 

Херта је на гостовању у Менхенгладбаху победила Борусију са 3:0, а стрелци у победи берлинског тима били су Саломон Калу у 30. минуту на асистенцију Марка Грујића, Ондреј Дуда у 56. и Давид Зелке у 76. минуту

Хановер је пред својим навијачима славио са 2:0 против Нирнберга головима Николе Милера у петом минуту судијске надокнаде времена првог дела меча и 77. минуту. 

Фрајбург и Волфсбург играли су нерешено 3:3, док на мечу између Лајпцига и Ајнтрахта из Франкфурта није било голова. Лука Јовић и Филип Костић одиграли су свих 90 минута за Ајнтрахт, док је Мијат Гаћиновић на терену био од 59. минута.

Какво фудбалско поподне у Немачкој, какви резултати, чак 17 голова на пет утакмица и кикс лидер Борусије из Дортмунда који је оживео шампионске наде Бајерна из Минхена. Како ће само офанзивно Баварци навалити на Шалке од 18.30 часова поготово сада када знају да би их победа приближила на само пет бодова разлике.

Шта рећи, имали су Милионери овог поподнева предност од 3:0 у 66. минуту после лаганих голова Санча и Гецеа у првом и Герера у другом полувремену.

Деловало је да ће лидер који је играо без капитена Марка Ројса (повреда) и тренера Лусијана Фарва(прехлада) још једном сувереном партијом уписати нова три бода и одржати седам бодова разлике, а онда се десило чудо. Јулијан Нагелсман као да је изговорио чаробне речи и инспирисао своје пулене да направе фантасатичан преокрет и однеу боду Хофенхајм - 3:3 (2:0).

Истина, помогао им је голман домаћина Роман Бирки тако што је сам умуљао лопту у мрежу после траљавог ударца Белфодила у 75. минуту, а тај гол био је замајац за још два комада у мрежи домаћина и велики шок на Вестфалену.

Павел Кадержабек је у 83. смањио на 2:3 и као да се осетило у ваздуху оно што се десило четрии минута касније. После центаршута резервисте Дениса Гајгера из слободног ударца на правом месту се опет нашао Ишак Белфодил који је другим голом на мечу утишао Вестфален и донео бод Хофенхајму за коначних 3:3. 

Суперузбудљиво било је и на осталим утакмицама поподневног програма, а као још једно велико изненађење издваја се пораз трећепласиране Борусије из Менхенгладбаха на свом терену од Херте од чак 3:0. То је уједно и први неуспех Ждребаца пред својим навијачима ове сезоне после 12 узастопних победа, а берлински тим их је просто размонтирао данас у другом полувремену захваљујући тандему Дуда-Зелке.

Њих двојица су асистирали један другом у за по гол у другом полувремену, а водећи погодак за Стару даму постигао је Саломон Калу у 30. минуту после асистенције Марка Грујића. Није то била класична асистенција пошто му је српски интернационалац додао лопту, а тамнопут нападач све сам урадио, али пошто је статистички бележе Немци бележимо је и ми.

Голова овог поподнева није било тамо где су их многи очекивали, у Лајпцигу у дербију за четврто место који су одиграли Разенбал Спорт и Ајнтрахт из Франкфурта.

Домаћин је био бољи у већем делу утакмице, али је шансу за победу пропустио Мијат Гаћиновић у 89. минуту када је шутирао тик поред гола из добре позиције. Лука Јовић и Филип Костић били су стартери на овом мечу док је Гаћиновић ушао у наставку у последњих пола сата уместо Себастијана Родеа.

Хановер се после много кола померио са последњег места и мртве тачке и то победом над несрећним Нирнбергом од 2:0 који је преузео фењер. Оба гола дао је Николај Милер. 

Феноменални Џејдон Санчо, са 18 година и 321 даном, уписао се у историју Бундеслиге као најмлађи играч који је постигао осам првенствених голова.

Ипак, ни сјајна партија младог Енглеза и три гола предности, нису били довољни Борусији Дортмунд да савлада "жилави" Хофенхајм, који је од 0:3 стигао до 3:3 и тако "откинуо" два бода лидеру њемачког првенства.

Тим Лусијена Фавра, који на овом мечу није водио екипу због болести, ипак је за бод повећао предност испред имењака из Менхенгладбаха, који је непријатно изненадио своје навијаче изгубивши убједљиво од Херте 0:3 (0:1).

Бајерн Минхен ће тако имати прилику у дербију против Шалкеа (18.30) да се осамостали на другој позицији, али и смањи заостатак за првопласираном екипом.

На мечу у Дортмунду, Борусија је нападала од почетка, постигла рани гол преко Санча, али је исти поништен због офсајда.

А онда, у 32. минуту, спаса за госте није било. Послије течне акције домаћина, Санчо је искоса са десне стране погодио за 1:0.

Борусија је тако постигла гол и на 19. узастопном мечу, а веома расположени Енглез био је најзаслужнији и за други погодак.

Поново је одиграо одлично, прецизно шутирао, голман гостију Оливер Бауман успио је одбранити, али је одбио лопту тачно на ногу Марију Гецеу, којем није било тешко да повиси на 2:0 и тако постигне 50. бундеслигашки гол у каријери.

Андреј Крамарић уписао је јубиларни, 100. наступ у Бундеслиги.

У тренутку када је изгледало да би Хофенхајм могао до гола, с обзиром да су гости преузели теренску иницијативу, и трећа лопта завршила је иза леђа Баумана. И овом голу претходила је фантастична акција домаћих играча.

Геце и Санчо одиграли су дупли пас, лопта је стигла до Рафаела Гереира, који погађа за убједљивих 3:0.

Мало ко на "Сигнал Идуна Парку" у том тренутку могао је повјеровати да домаћин неће славити на овом сусрету.

Санчо је могао и до "допел-пака", али је у 74. минуту погодио стативу.

РБ Лајпциг и Ајнтрахт одиграли су меч без погодака. У тиму из Франкфурта Лука Јовић и Филип Костић играли су свих 90 минута.

А онда, када се чинило да је све готово, већ у наредном нападу Ишак Белфодил успио је смањити на 3:1. Алжирац се сада може похвалити чињеницом да је постао први резервиста који је успио да затресе мрежу Дортмунда ове сезоне.

Ситуацију у финишу меча тотално је закувао Павел Кадржабек, када је 83. минуту погодио за 3:2, да би Белфодил новим поготком, два минута прије краја, донио велики реми својој екипи.

Бајерн морао, Шалке се сломио! Бајерн искористио кикс Борусије Дортмунд и пришао “милионерима” на пет бодова захваљујући аутоголу и грешкама играча Шалкеа.

Када је Ишак Белараби око 17.15 постигао гол за изједначење Хофенхајма против Борусије Дортмунд било је јасно да ће Бајерн добити прилику да побједом против Шалкеа приђе на пет бодова заостатка.

Управо то учинили су изабраници Нике Ковача и побједом 3:1 на Алијанц Арени  искупили се за пораз у прошлом колу од Бајера из Леверкузена.

Иако су Баварци у међувременус савладали Херту 3:2 у Купу Њемачке, притисак освајања сва три бода против Шалкеа био је огроман, међутим, “сломили” су се гости.

Двије њихове грешке на средини терена за директну посљедицу имале су голове Бајерна, а након што су два пута погодили стативу у другом полувремену Бајерн је коначно овјерио важну побједу, укупно 14. у сезони.

БАЈЕРН - ШАЛКЕ 3:1 (2:1)

Себастијан  Руди послије сјајних игара у дресу Хофенхајма у љето 2017. прешао је у редове њемачког шампиона, али тамо се задржао само једну сезону, па је прошлог  љета прешао у Шалке.

Дерби против Бајерна била је прилика да докаже Баварцима да су погријешили што су га се одрекли, али изгледа је то био превелики притисак за њега.

Везњак Шалкеа у 12. минуту изгубио је лопту на својој половини, Хамес Родригез ју је послао за Левандовског који се нашао у стопостотној ситуацији, али није морао да шутира, јер је дефанзивац “рудара” Џефри Брума желећи да избије лопту у корнер, затресао своју мрежу - 1:0.

Бајерн је тако стигао до вођства, а шест минута касније могао је да ју удвостручи, међутим, Фарман је одбранио “зицер” Гнабрију.

Гријешили су и фудбалери Бајерна, истина ријетко, али једна изгубљена лопта пред противничким шеснаестерцем била је довољна да играчи Шалкеа изведу муњевиту контру.

Бенталеб је одузео лопту и прослиједио ју Меккенију, а овај упослио 18-годишњег Ахмеда Кутучуа који постиже свој други гол у сезони. И то шампиону, на Алијанц Арени.

Ово дефинитивно није био дан Шалкеа, а посебно Себастијана Рудија. 

Катастрофалну партију ове суботе Себастијан Руди завршио је већ у 33. минуту када је замијењен.

Само 120 минута послије изједначујућег поготка, нова грешка на средини терена и нови погодак Бајерна.

И поново тај Руди!

Овога пута послао је лопту у средину, да би након само пар секунди она била иза Фармана. Гнабри је додао Родригезу, а Колумбијац из прве послужио Левандовског за његов 13. гол у сезони.

Шалке је имао прилику да се врати у живот, међутим Тијаго је у 32. минуту интервенисао на два метра од линије и спасао гол, а нешто касније Улрајх је одбранио стопостотну шансу Конопљанке.

Након што су у другом полувремену у два наврата гости погодили стативу потпуно су се сломили.

Бајерн је у 57. минуту стигао до коначних 3:1, након што се Левандовски побринуо да асистенције буде љепша од поготка.

Пољак је послије убацивања Комана шутирао маказицама, а Гнабри је главом “поправио” његов покушај и затресао мрежу Фармана са само неколико метара.

Екипа Нике Ковача у сљедећем колу Бундеслиге гостоваће Аугзбургу, а потом слиједи гостовање Ливерпулу у осмини финала Лиге шампиона.

Бајерн не прашта киксеве, Левандовски и Гнабри у великом стилу сустижу Борусију. Рутинском победом над Шалкеом од 3:1 Баварци пришли на пет бодова разлике Милионерима.

Бајерн је сурово наставио да гази Шалке где га види и уписао осму победу на последњих девет међусобних утакмица. Ова од 3:1 има посебан значај јер су се после данашњег кикса Борусије из Дортмунда пулени Ника Ковача приближили лидеру на пет бодова заостатка што нам обећева узбудљиву трку у наставку сезоне.

Бајерн је на искуство и индивидуални квалитет својих фудбалера добио вечерашњи меч, мада треба рећи и да се Шалке пристојно показао у врло подмлађеном саставу који је извео његов тренер Доменико Тедеско.

Голеаду је отворио Роберт Левандовски који је у 12. минуту натерао новајлију гостију Џефрија Брумуда сам погоди своју мрежу и омогући рано вођство фавориту.

Млади и полетни тим из Гелзенкирхена успео је да узврати Баварцима. Играо се 25. минут, а млади фудбалер овог тима Американац Вестон Мекени маестрално је упослио талентованог Ахмета Кутучуа, а 18-годишњи нападач Шелкеа рутински после спринта матирао Свена Улрајха за 1:1. То је други гол у сезони за младог нападача, који је вечерас добио шансу пре искуснијих звезда попут Марка Ута или Свена Шкрбског.

Ипак, само што су домаћи кренули са центра стигао је осговор. Серж Гнабри је сјано отео лопту гостима, додао до Хамеса Родригеза, а Колумбијац мајсторски послужио Роберта Левандовског. Пољак из оваквих ситуација не греши, Ферман је немоћан, а осмех се вратио и на лица Бејрнових навијача - 2:1.

Био је то детаљ који је умирио меч у првом полувремену, а Шалке је покушао у наставку да се некако врати у утакмицу. Питање је у ком би смеру овај дерби отишао да је Вестон Мекени са само неколико метара у 54. минуту убацио лопту у празну мрежу. Претходно је и Конопљанка имао добру шансу за госте који су изненадили Баварце високим прсингом, али се мрежа Улрајха није затресла.

Кад се тако добре шансе не искористе, логично је да следи одмах казна на другој страни, а коначни егзекутор био је Серж Гнабри. Сјајни крилни нападач Бавараца мајсторски је испратио акцију и акробатски покушај маказица Роберта Левандовског и главом са неколико метара потврдио тријумф Бајерна.

Тријумф који је могао бити и убедљивији да је Пољак искористио још неколико прилика у којима се нашао, али је остао на 12 голова и четвртом месту на листи стрелаца на којој и даље води наш Лука Јовић (14). 

Треба истаћи и да је у тиму Бајерна вечерас Томас Милер читаву утакмицу преседео на клупи, уместо њега шансу је добио Колумбијац Хамес Родригез који је био заиста сјајан са неколико врхунских потеза. Очигледно је да Ковач жели да му Колумбијац креира игру у навали и против Ливерпула у осмини финала Лиге шампиона па га за то припрема.

На другој страни, Матија Настасић је читав дерби преседео на клупи пошто је током недеље био повређен па га је тренер вероватно сачувао за предстојећи дуел са Манчестер Ситијем у Лиги шампиона.

БУНДЕСЛИГА - 21. КОЛО:

Борусија Дортмунд - Хофенхајм 3:3 (2:0)
/Санчо 32, Геце 43, Гереиро 67 - Белфодил 75, 88, Кадржабек 83/

РБ Лајпциг - Ајнтрахт 0:0

Борусија Менхенгладбах - Херта 0:3 (0:1)
/Калу 30, Дуда 56, Зелке 77/

Хановер - Нирнберг 2:0 (1:0)
/Милер 45+6, 77/

Фрајбург - Волфсбург 3:3 (1:1)
/Грифо 37, Франц 71, Валдшмит 88 - Русилон 11, Вегхорст 62 пен, Штефен 75/

Бајерн Михнен - Шалке 3:1 (2:1)
/Брума 12 аутогол, Левандовски 27, Гнабри 57 – Кутучу 25/

Одиграно у петак:

Мајнц - Бајер Леверкузен 1:5 (1:4)
/Кваизон 9 - Вендел 5, Хаверц 20, Брант 30, 64, Белараби 43/

У недјељу:

Вердер - Аугзбург (15.30)

Фортуна - Штутгарт (18.00)

ТАБЕЛА: Борусија Дортмунд 50, Бајерн Михнен 45, Борусија Менхенгладбах 42, РБ Лајпциг 38, Ајнтрахт 33, Бајер Леверкузен 33, Волфсбург 32, Херта 31, Хофенхајм 30, Вердер (-1) 27, Мајнц 27, Фрајбург 23, Шалке 22, Фортуна (-1) 22, Аугзбург (-1) 18, Штутгарт (-1) 15, Хановер 14, Нирнберг 12.

Извор: мондо.ба/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар