BL: Sančo rekorder, ali Dortmund je ispustio 3:0!

Dortmund ispustio pobedu, novi remi Ajntrahta! Fudbaleri Borusije iz Dortmunda odigrali su nerešeno sa Hofenhajmom 3:3 u 21. kolu Bundeslige.  Sjajni Džejdon Sančo postao je najmlađi igrač sa osam postignutih golova u Bundesligi, ali Borusija i pored tri gola prednosti nije uspjela da slavi. Druga Borusija, iz Menhengladbaha, doživjela težak domaći poraz od Herte.  Opet imamo ludu trku za Salataru! Vestfalen zanemeo pred Hofenhajmom, Bajernov san živi! Milioneri prokockali prednost od 3:0. . .  Bajern morao, Šalke se slomio! Bajern iskoristio kiks Borusije Dortmund i prišao “milionerima” na pet bodova zahvaljujući autogolu i greškama igrača Šalkea.

Fudbal 09.02.2019 | 22:00
BL: Sančo rekorder, ali Dortmund je ispustio 3:0!
Domaći igrači imali su pobedu u rukama, ali su uspeli da ispuste prednost od čak tri gola.

Dortmund je poveo u 34. minutu preko Sanča, Gece je u 43. duplirao prednost, dok je Gereiro u 66. povećao na velikih 3:0.

Ipak, Honfehajm se nije predavao i preko Išaka Belfodila u 75. minutu smanjili su na 1:3. Osam minuta kasnije Kaderabek je uneo dramu u meč (2:3), dok je potpuno šok na Vestfalenu priredio Belfodil drugim pogotkom (87). 

Borusija Dortmund je prva na tabeli Bundeslige sa 50 bodova, dok je Hofenhajm deveti sa 30 bodova. 

Herta je na gostovanju u Menhengladbahu pobedila Borusiju sa 3:0, a strelci u pobedi berlinskog tima bili su Salomon Kalu u 30. minutu na asistenciju Marka Grujića, Ondrej Duda u 56. i David Zelke u 76. minutu

Hanover je pred svojim navijačima slavio sa 2:0 protiv Nirnberga golovima Nikole Milera u petom minutu sudijske nadoknade vremena prvog dela meča i 77. minutu. 

Frajburg i Volfsburg igrali su nerešeno 3:3, dok na meču između Lajpciga i Ajntrahta iz Frankfurta nije bilo golova. Luka Jović i Filip Kostić odigrali su svih 90 minuta za Ajntraht, dok je Mijat Gaćinović na terenu bio od 59. minuta.

Kakvo fudbalsko popodne u Nemačkoj, kakvi rezultati, čak 17 golova na pet utakmica i kiks lider Borusije iz Dortmunda koji je oživeo šampionske nade Bajerna iz Minhena. Kako će samo ofanzivno Bavarci navaliti na Šalke od 18.30 časova pogotovo sada kada znaju da bi ih pobeda približila na samo pet bodova razlike.

Šta reći, imali su Milioneri ovog popodneva prednost od 3:0 u 66. minutu posle laganih golova Sanča i Gecea u prvom i Gerera u drugom poluvremenu.

Delovalo je da će lider koji je igrao bez kapitena Marka Rojsa (povreda) i trenera Lusijana Farva(prehlada) još jednom suverenom partijom upisati nova tri boda i održati sedam bodova razlike, a onda se desilo čudo. Julijan Nagelsman kao da je izgovorio čarobne reči i inspirisao svoje pulene da naprave fantasatičan preokret i odneu bodu Hofenhajm - 3:3 (2:0).

Istina, pomogao im je golman domaćina Roman Birki tako što je sam umuljao loptu u mrežu posle traljavog udarca Belfodila u 75. minutu, a taj gol bio je zamajac za još dva komada u mreži domaćina i veliki šok na Vestfalenu.

Pavel Kaderžabek je u 83. smanjio na 2:3 i kao da se osetilo u vazduhu ono što se desilo četrii minuta kasnije. Posle centaršuta rezerviste Denisa Gajgera iz slobodnog udarca na pravom mestu se opet našao Išak Belfodil koji je drugim golom na meču utišao Vestfalen i doneo bod Hofenhajmu za konačnih 3:3. 

Superuzbudljivo bilo je i na ostalim utakmicama popodnevnog programa, a kao još jedno veliko iznenađenje izdvaja se poraz trećeplasirane Borusije iz Menhengladbaha na svom terenu od Herte od čak 3:0. To je ujedno i prvi neuspeh Ždrebaca pred svojim navijačima ove sezone posle 12 uzastopnih pobeda, a berlinski tim ih je prosto razmontirao danas u drugom poluvremenu zahvaljujući tandemu Duda-Zelke.

Njih dvojica su asistirali jedan drugom u za po gol u drugom poluvremenu, a vodeći pogodak za Staru damu postigao je Salomon Kalu u 30. minutu posle asistencije Marka Grujića. Nije to bila klasična asistencija pošto mu je srpski internacionalac dodao loptu, a tamnoput napadač sve sam uradio, ali pošto je statistički beleže Nemci beležimo je i mi.

Golova ovog popodneva nije bilo tamo gde su ih mnogi očekivali, u Lajpcigu u derbiju za četvrto mesto koji su odigrali Razenbal Sport i Ajntraht iz Frankfurta.

Domaćin je bio bolji u većem delu utakmice, ali je šansu za pobedu propustio Mijat Gaćinović u 89. minutu kada je šutirao tik pored gola iz dobre pozicije. Luka Jović i Filip Kostić bili su starteri na ovom meču dok je Gaćinović ušao u nastavku u poslednjih pola sata umesto Sebastijana Rodea.

Hanover se posle mnogo kola pomerio sa poslednjeg mesta i mrtve tačke i to pobedom nad nesrećnim Nirnbergom od 2:0 koji je preuzeo fenjer. Oba gola dao je Nikolaj Miler. 

Fenomenalni Džejdon Sančo, sa 18 godina i 321 danom, upisao se u istoriju Bundeslige kao najmlađi igrač koji je postigao osam prvenstvenih golova.

Ipak, ni sjajna partija mladog Engleza i tri gola prednosti, nisu bili dovoljni Borusiji Dortmund da savlada "žilavi" Hofenhajm, koji je od 0:3 stigao do 3:3 i tako "otkinuo" dva boda lideru njemačkog prvenstva.

Tim Lusijena Favra, koji na ovom meču nije vodio ekipu zbog bolesti, ipak je za bod povećao prednost ispred imenjaka iz Menhengladbaha, koji je neprijatno iznenadio svoje navijače izgubivši ubjedljivo od Herte 0:3 (0:1).

Bajern Minhen će tako imati priliku u derbiju protiv Šalkea (18.30) da se osamostali na drugoj poziciji, ali i smanji zaostatak za prvoplasiranom ekipom.

Na meču u Dortmundu, Borusija je napadala od početka, postigla rani gol preko Sanča, ali je isti poništen zbog ofsajda.

A onda, u 32. minutu, spasa za goste nije bilo. Poslije tečne akcije domaćina, Sančo je iskosa sa desne strane pogodio za 1:0.

Borusija je tako postigla gol i na 19. uzastopnom meču, a veoma raspoloženi Englez bio je najzaslužniji i za drugi pogodak.

Ponovo je odigrao odlično, precizno šutirao, golman gostiju Oliver Bauman uspio je odbraniti, ali je odbio loptu tačno na nogu Mariju Geceu, kojem nije bilo teško da povisi na 2:0 i tako postigne 50. bundesligaški gol u karijeri.

Andrej Kramarić upisao je jubilarni, 100. nastup u Bundesligi.

U trenutku kada je izgledalo da bi Hofenhajm mogao do gola, s obzirom da su gosti preuzeli terensku inicijativu, i treća lopta završila je iza leđa Baumana. I ovom golu prethodila je fantastična akcija domaćih igrača.

Gece i Sančo odigrali su dupli pas, lopta je stigla do Rafaela Gereira, koji pogađa za ubjedljivih 3:0.

Malo ko na "Signal Iduna Parku" u tom trenutku mogao je povjerovati da domaćin neće slaviti na ovom susretu.

Sančo je mogao i do "dopel-paka", ali je u 74. minutu pogodio stativu.

RB Lajpcig i Ajntraht odigrali su meč bez pogodaka. U timu iz Frankfurta Luka Jović i Filip Kostić igrali su svih 90 minuta.

A onda, kada se činilo da je sve gotovo, već u narednom napadu Išak Belfodil uspio je smanjiti na 3:1. Alžirac se sada može pohvaliti činjenicom da je postao prvi rezervista koji je uspio da zatrese mrežu Dortmunda ove sezone.

Situaciju u finišu meča totalno je zakuvao Pavel Kadržabek, kada je 83. minutu pogodio za 3:2, da bi Belfodil novim pogotkom, dva minuta prije kraja, donio veliki remi svojoj ekipi.

Bajern morao, Šalke se slomio! Bajern iskoristio kiks Borusije Dortmund i prišao “milionerima” na pet bodova zahvaljujući autogolu i greškama igrača Šalkea.

Kada je Išak Belarabi oko 17.15 postigao gol za izjednačenje Hofenhajma protiv Borusije Dortmund bilo je jasno da će Bajern dobiti priliku da pobjedom protiv Šalkea priđe na pet bodova zaostatka.

Upravo to učinili su izabranici Nike Kovača i pobjedom 3:1 na Alijanc Areni  iskupili se za poraz u prošlom kolu od Bajera iz Leverkuzena.

Iako su Bavarci u međuvremenus savladali Hertu 3:2 u Kupu Njemačke, pritisak osvajanja sva tri boda protiv Šalkea bio je ogroman, međutim, “slomili” su se gosti.

Dvije njihove greške na sredini terena za direktnu posljedicu imale su golove Bajerna, a nakon što su dva puta pogodili stativu u drugom poluvremenu Bajern je konačno ovjerio važnu pobjedu, ukupno 14. u sezoni.

BAJERN - ŠALKE 3:1 (2:1)

Sebastijan  Rudi poslije sjajnih igara u dresu Hofenhajma u ljeto 2017. prešao je u redove njemačkog šampiona, ali tamo se zadržao samo jednu sezonu, pa je prošlog  ljeta prešao u Šalke.

Derbi protiv Bajerna bila je prilika da dokaže Bavarcima da su pogriješili što su ga se odrekli, ali izgleda je to bio preveliki pritisak za njega.

Veznjak Šalkea u 12. minutu izgubio je loptu na svojoj polovini, Hames Rodrigez ju je poslao za Levandovskog koji se našao u stopostotnoj situaciji, ali nije morao da šutira, jer je defanzivac “rudara” Džefri Bruma želeći da izbije loptu u korner, zatresao svoju mrežu - 1:0.

Bajern je tako stigao do vođstva, a šest minuta kasnije mogao je da ju udvostruči, međutim, Farman je odbranio “zicer” Gnabriju.

Griješili su i fudbaleri Bajerna, istina rijetko, ali jedna izgubljena lopta pred protivničkim šesnaestercem bila je dovoljna da igrači Šalkea izvedu munjevitu kontru.

Bentaleb je oduzeo loptu i proslijedio ju Mekkeniju, a ovaj uposlio 18-godišnjeg Ahmeda Kutučua koji postiže svoj drugi gol u sezoni. I to šampionu, na Alijanc Areni.

Ovo definitivno nije bio dan Šalkea, a posebno Sebastijana Rudija. 

Katastrofalnu partiju ove subote Sebastijan Rudi završio je već u 33. minutu kada je zamijenjen.

Samo 120 minuta poslije izjednačujućeg pogotka, nova greška na sredini terena i novi pogodak Bajerna.

I ponovo taj Rudi!

Ovoga puta poslao je loptu u sredinu, da bi nakon samo par sekundi ona bila iza Farmana. Gnabri je dodao Rodrigezu, a Kolumbijac iz prve poslužio Levandovskog za njegov 13. gol u sezoni.

Šalke je imao priliku da se vrati u život, međutim Tijago je u 32. minutu intervenisao na dva metra od linije i spasao gol, a nešto kasnije Ulrajh je odbranio stopostotnu šansu Konopljanke.

Nakon što su u drugom poluvremenu u dva navrata gosti pogodili stativu potpuno su se slomili.

Bajern je u 57. minutu stigao do konačnih 3:1, nakon što se Levandovski pobrinuo da asistencije bude ljepša od pogotka.

Poljak je poslije ubacivanja Komana šutirao makazicama, a Gnabri je glavom “popravio” njegov pokušaj i zatresao mrežu Farmana sa samo nekoliko metara.

Ekipa Nike Kovača u sljedećem kolu Bundeslige gostovaće Augzburgu, a potom slijedi gostovanje Liverpulu u osmini finala Lige šampiona.

Bajern ne prašta kikseve, Levandovski i Gnabri u velikom stilu sustižu Borusiju. Rutinskom pobedom nad Šalkeom od 3:1 Bavarci prišli na pet bodova razlike Milionerima.

Bajern je surovo nastavio da gazi Šalke gde ga vidi i upisao osmu pobedu na poslednjih devet međusobnih utakmica. Ova od 3:1 ima poseban značaj jer su se posle današnjeg kiksa Borusije iz Dortmunda puleni Nika Kovača približili lideru na pet bodova zaostatka što nam obećeva uzbudljivu trku u nastavku sezone.

Bajern je na iskustvo i individualni kvalitet svojih fudbalera dobio večerašnji meč, mada treba reći i da se Šalke pristojno pokazao u vrlo podmlađenom sastavu koji je izveo njegov trener Domeniko Tedesko.

Goleadu je otvorio Robert Levandovski koji je u 12. minutu naterao novajliju gostiju Džefrija Brumuda sam pogodi svoju mrežu i omogući rano vođstvo favoritu.

Mladi i poletni tim iz Gelzenkirhena uspeo je da uzvrati Bavarcima. Igrao se 25. minut, a mladi fudbaler ovog tima Amerikanac Veston Mekeni maestralno je uposlio talentovanog Ahmeta Kutučua, a 18-godišnji napadač Šelkea rutinski posle sprinta matirao Svena Ulrajha za 1:1. To je drugi gol u sezoni za mladog napadača, koji je večeras dobio šansu pre iskusnijih zvezda poput Marka Uta ili Svena Škrbskog.

Ipak, samo što su domaći krenuli sa centra stigao je osgovor. Serž Gnabri je sjano oteo loptu gostima, dodao do Hamesa Rodrigeza, a Kolumbijac majstorski poslužio Roberta Levandovskog. Poljak iz ovakvih situacija ne greši, Ferman je nemoćan, a osmeh se vratio i na lica Bejrnovih navijača - 2:1.

Bio je to detalj koji je umirio meč u prvom poluvremenu, a Šalke je pokušao u nastavku da se nekako vrati u utakmicu. Pitanje je u kom bi smeru ovaj derbi otišao da je Veston Mekeni sa samo nekoliko metara u 54. minutu ubacio loptu u praznu mrežu. Prethodno je i Konopljanka imao dobru šansu za goste koji su iznenadili Bavarce visokim prsingom, ali se mreža Ulrajha nije zatresla.

Kad se tako dobre šanse ne iskoriste, logično je da sledi odmah kazna na drugoj strani, a konačni egzekutor bio je Serž Gnabri. Sjajni krilni napadač Bavaraca majstorski je ispratio akciju i akrobatski pokušaj makazica Roberta Levandovskog i glavom sa nekoliko metara potvrdio trijumf Bajerna.

Trijumf koji je mogao biti i ubedljiviji da je Poljak iskoristio još nekoliko prilika u kojima se našao, ali je ostao na 12 golova i četvrtom mestu na listi strelaca na kojoj i dalje vodi naš Luka Jović (14). 

Treba istaći i da je u timu Bajerna večeras Tomas Miler čitavu utakmicu presedeo na klupi, umesto njega šansu je dobio Kolumbijac Hames Rodrigez koji je bio zaista sjajan sa nekoliko vrhunskih poteza. Očigledno je da Kovač želi da mu Kolumbijac kreira igru u navali i protiv Liverpula u osmini finala Lige šampiona pa ga za to priprema.

Na drugoj strani, Matija Nastasić je čitav derbi presedeo na klupi pošto je tokom nedelje bio povređen pa ga je trener verovatno sačuvao za predstojeći duel sa Mančester Sitijem u Ligi šampiona.

BUNDESLIGA - 21. KOLO:

Borusija Dortmund - Hofenhajm 3:3 (2:0)
/Sančo 32, Gece 43, Gereiro 67 - Belfodil 75, 88, Kadržabek 83/

RB Lajpcig - Ajntraht 0:0

Borusija Menhengladbah - Herta 0:3 (0:1)
/Kalu 30, Duda 56, Zelke 77/

Hanover - Nirnberg 2:0 (1:0)
/Miler 45+6, 77/

Frajburg - Volfsburg 3:3 (1:1)
/Grifo 37, Franc 71, Valdšmit 88 - Rusilon 11, Veghorst 62 pen, Štefen 75/

Bajern Mihnen - Šalke 3:1 (2:1)
/Bruma 12 autogol, Levandovski 27, Gnabri 57 – Kutuču 25/

Odigrano u petak:

Majnc - Bajer Leverkuzen 1:5 (1:4)
/Kvaizon 9 - Vendel 5, Haverc 20, Brant 30, 64, Belarabi 43/

U nedjelju:

Verder - Augzburg (15.30)

Fortuna - Štutgart (18.00)

TABELA: Borusija Dortmund 50, Bajern Mihnen 45, Borusija Menhengladbah 42, RB Lajpcig 38, Ajntraht 33, Bajer Leverkuzen 33, Volfsburg 32, Herta 31, Hofenhajm 30, Verder (-1) 27, Majnc 27, Frajburg 23, Šalke 22, Fortuna (-1) 22, Augzburg (-1) 18, Štutgart (-1) 15, Hanover 14, Nirnberg 12.

Izvor: mondo.ba/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar