"Јовићеви дани": Помен хероју

У Доњој Трнови код Угљевика данас је обиљежено 26 година од погибије некадашњег команданта Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске пуковника Милана Јовића.  Помен је служен на гробљу Гај у Доњој Трнови , родном мјесту пуковника Јовића.

Република Српска 09.02.2019 | 13:46
"Јовићеви дани": Помен хероју
Породице погинулих, саборци, руководство Борачке организације Угљевика, Бијељине и Лопара, представници општине Угљевик, Лопара положили су цвијеће на спомен-обиљежје за 18 погинулих бораца и шест цивилних жртава рата са овог подручја у Доњој Трнови.

Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да је дужности свих у Српској да се посвете идеалу за који су се жртвовао пуковник Јовић и сви погинули борци Војске Републике Српске.

„Када споменемо ријеч пуковник, овдје на овим просторима, помислимо на пуковника Милана Јовића, јунака нашег краја, који је погинуо бранећи српски живаљ на подручју подмајевичког и мајевичког краја“, рекао је Перић.



Предсједник општинске Борачке организације Јован Маринковић подсјетио је да је пуковник Милан Јовић један од највећих хероја одбрамбено-отаџбинског рата.

„На овај начин покушавамо да спасимо до заборава човјека који је свој живот дао за слободу српског народа, који је дошао да брани своју Доњу Трнову, Угљевик и Републику Српску“, рекао је Маринковић.

Он је напоменуо да је пуковник Јовић три пута рањен у одбрамбено-отаџбинском рату и да је управо један од најзаслужнијих што је Прва мајевичка бригада ВРС којом је он командовао била једна од најбољих једница ВРС.

Саборац пуковника Јовића, Ратко Ђурковић истакао је да је славни командант Јовић ушао у легенду.

„Он је имао харизму вође, зато и јесте ушао у легенду. Знао је да приђе сваком човјеку, обичном борцу, био је дружељубив, а прије свега сјајан човјек и пријатељ“, рекао је Ђурковић.

У знак сјећање на пуковника Јовића, општина Угљевик и општинска Борачка организација традиционално организију културну манифестацију "Јовићеви дани" у оквиру које је расписан конкурс за ученике основних школа о теми „Споменици су нијеми, ал много говоре“ и за средњошколце „Данас би били очеви“.



На гробљу Гај, на породичну гробницу, поред званичника општине Угљевик и сабораца цвијеће су положили и супруга пуковника Јовића, Славка и син Дарко.

Пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи предводећи своје борце надомак муслиманског упоришта Теочак.

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, 28. јуна 1993. године пуковник Милан Јовић постхумно је одликован орденом Немањића. 



БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар