"Jovićevi dani": Pomen heroju

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je obilježeno 26 godina od pogibije nekadašnjeg komandanta Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske pukovnika Milana Jovića.  Pomen je služen na groblju Gaj u Donjoj Trnovi , rodnom mjestu pukovnika Jovića.

Republika Srpska 09.02.2019 | 13:46
"Jovićevi dani": Pomen heroju
Porodice poginulih, saborci, rukovodstvo Boračke organizacije Ugljevika, Bijeljine i Lopara, predstavnici opštine Ugljevik, Lopara položili su cvijeće na spomen-obilježje za 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja u Donjoj Trnovi.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je dužnosti svih u Srpskoj da se posvete idealu za koji su se žrtvovao pukovnik Jović i svi poginuli borci Vojske Republike Srpske.

„Кada spomenemo riječ pukovnik, ovdje na ovim prostorima, pomislimo na pukovnika Milana Jovića, junaka našeg kraja, koji je poginuo braneći srpski živalj na području podmajevičkog i majevičkog kraja“, rekao je Perić.



Predsjednik opštinske Boračke organizacije Jovan Marinković podsjetio je da je pukovnik Milan Jović jedan od najvećih heroja odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Na ovaj način pokušavamo da spasimo do zaborava čovjeka koji je svoj život dao za slobodu srpskog naroda, koji je došao da brani svoju Donju Trnovu, Ugljevik i Republiku Srpsku“, rekao je Marinković.

On je napomenuo da je pukovnik Jović tri puta ranjen u odbrambeno-otadžbinskom ratu i da je upravo jedan od najzaslužnijih što je Prva majevička brigada VRS kojom je on komandovao bila jedna od najboljih jednica VRS.

Saborac pukovnika Jovića, Ratko Đurković istakao je da je slavni komandant Jović ušao u legendu.

„On je imao harizmu vođe, zato i jeste ušao u legendu. Znao je da priđe svakom čovjeku, običnom borcu, bio je druželjubiv, a prije svega sjajan čovjek i prijatelj“, rekao je Đurković.

U znak sjećanje na pukovnika Jovića, opština Ugljevik i opštinska Boračka organizacija tradicionalno organiziju kulturnu manifestaciju "Jovićevi dani" u okviru koje je raspisan konkurs za učenike osnovnih škola o temi „Spomenici su nijemi, al mnogo govore“ i za srednjoškolce „Danas bi bili očevi“.



Na groblju Gaj, na porodičnu grobnicu, pored zvaničnika opštine Ugljevik i saboraca cvijeće su položili i supruga pukovnika Jovića, Slavka i sin Darko.

Pukovnik Milan Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići predvodeći svoje borce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine pukovnik Milan Jović posthumno je odlikovan ordenom Nemanjića. 



BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar