Сјећање: Кад је бивша "Југа" била центар свијета...

На данашњи дан пре 35 година почеле су Зимске олимпијске игре у Сарајеву.  Обележава се 35 година од Игара у Сарајеву.  Пре тачно 35 година, отворене су Зимске олимпијске игре у Сарајеву. Прве и за сада једине одржане на овим просторима.

Остали спортови 08.02.2019 | 17:45
Сјећање: Кад је бивша "Југа" била центар свијета...
Осмог фебруара 1984. године свечано су отворене 14. Зимске олимпијске игре, чији домаћин је било Сарајево, тада главни град једне од шест република СФР Југославије.

Биле су то прве ЗОИ одржане у некој социјалистичкој земљи, а Сарајево и Југославија припремале су се за њих шест година, након добијања организације у мају 1978.

Портал "Клиx" подсећа да су конкуренти Сарајеву били Сапоро (Јапан) и Гетеборг (Шведска).

Подсећа се да је позната британска новинарка Пет Бесфорд пред гласање написала: "Ако се определите за Сапоро, Јапанци ће вам понудити авион да скокнете до Токија. Ако се определите за Гетеборг, Швеђани ће вам омогућити да видите фјордове и ледене санте. Ако ваш избор буду Југославија и Сарајево, дочекаће вас широка и искрена срца, топло, људски, са својим планинама и снежним теренима".

Маскота Игара био је вук Вучко, који је и данас један од симбола Сарајева, а једину медаљу за Југославију - прву у историји ЗОИ - освојио је Словенац Јуре Франко.

Фаворити домаће јавности били су Бојан Крижај (слалом) и Примож Улага (скијашки скокови), али највише умећа, срца и среће имао је Франко, који је у велеслалому заузео друго место.

На Играма је учествовало 1.272 спортиста из 49 земаља. У програму су тада били алпско скијање, боб, санкање, хокеј, уметничко клизање, бијатлон, нордијско скијање и скијашки скокови.

Најуспешнији су били спортисти Демократске Републике Немачке са 24 медаље, од чега девет златних, Совјетски Савез имао је 25, али само шест златних, Финска 13 (четири злата), Шведска и САД по осам (такође по четири злата)...

Сарајево је добило домаћинство 1978. године, испред градова попут Гетеборга и Сапора.

Током седмогодишњег процеса припрема за Зимске олимпијске игре, у Сарајеву је створена инфраструктура која до до данас сведочи о најважнијој спортској смотри, али и немару ка олимпијском спорту који је уследио након распада Југославије.

Зарђале скакаонице и дотрајали спортски центри 1984. били су најсавременије архитектонско достигнуће по форми и функцији и пример су некада изузетног југословенског спорта.

На тридесетпетогодишњицу Зимских игара, памти се Јуре Франко, први Југословен који је освојио медаљу на овом такмичењу.

Сарајево је била прекретница у животима и успешним каријерама многих легендарних спортиста, попут клизача Скота Хамилтона и ски-скакача Матија Никенена.

На ЗОИ је учествовало укупно 1272 спортиста из 49 земаља, у дисциплинама: уметничко клизање, ски-скокови, бијатлон, хокеј, боб, санкање, нордијско и алпско скијање.

Извор: мондо.рс/Тањуг/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар