Sjećanje: Kad je bivša "Juga" bila centar svijeta...

Na današnji dan pre 35 godina počele su Zimske olimpijske igre u Sarajevu.  Obeležava se 35 godina od Igara u Sarajevu.  Pre tačno 35 godina, otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Prve i za sada jedine održane na ovim prostorima.

Ostali sportovi 08.02.2019 | 17:45
Sjećanje: Kad je bivša "Juga" bila centar svijeta...
Osmog februara 1984. godine svečano su otvorene 14. Zimske olimpijske igre, čiji domaćin je bilo Sarajevo, tada glavni grad jedne od šest republika SFR Jugoslavije.

Bile su to prve ZOI održane u nekoj socijalističkoj zemlji, a Sarajevo i Jugoslavija pripremale su se za njih šest godina, nakon dobijanja organizacije u maju 1978.

Portal "Klix" podseća da su konkurenti Sarajevu bili Saporo (Japan) i Geteborg (Švedska).

Podseća se da je poznata britanska novinarka Pet Besford pred glasanje napisala: "Ako se opredelite za Saporo, Japanci će vam ponuditi avion da skoknete do Tokija. Ako se opredelite za Geteborg, Šveđani će vam omogućiti da vidite fjordove i ledene sante. Ako vaš izbor budu Jugoslavija i Sarajevo, dočekaće vas široka i iskrena srca, toplo, ljudski, sa svojim planinama i snežnim terenima".

Maskota Igara bio je vuk Vučko, koji je i danas jedan od simbola Sarajeva, a jedinu medalju za Jugoslaviju - prvu u istoriji ZOI - osvojio je Slovenac Jure Franko.

Favoriti domaće javnosti bili su Bojan Križaj (slalom) i Primož Ulaga (skijaški skokovi), ali najviše umeća, srca i sreće imao je Franko, koji je u veleslalomu zauzeo drugo mesto.

Na Igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja. U programu su tada bili alpsko skijanje, bob, sankanje, hokej, umetničko klizanje, bijatlon, nordijsko skijanje i skijaški skokovi.

Najuspešniji su bili sportisti Demokratske Republike Nemačke sa 24 medalje, od čega devet zlatnih, Sovjetski Savez imao je 25, ali samo šest zlatnih, Finska 13 (četiri zlata), Švedska i SAD po osam (takođe po četiri zlata)...

Sarajevo je dobilo domaćinstvo 1978. godine, ispred gradova poput Geteborga i Sapora.

Tokom sedmogodišnjeg procesa priprema za Zimske olimpijske igre, u Sarajevu je stvorena infrastruktura koja do do danas svedoči o najvažnijoj sportskoj smotri, ali i nemaru ka olimpijskom sportu koji je usledio nakon raspada Jugoslavije.

Zarđale skakaonice i dotrajali sportski centri 1984. bili su najsavremenije arhitektonsko dostignuće po formi i funkciji i primer su nekada izuzetnog jugoslovenskog sporta.

Na tridesetpetogodišnjicu Zimskih igara, pamti se Jure Franko, prvi Jugosloven koji je osvojio medalju na ovom takmičenju.

Sarajevo je bila prekretnica u životima i uspešnim karijerama mnogih legendarnih sportista, poput klizača Skota Hamiltona i ski-skakača Matija Nikenena.

Na ZOI je učestvovalo ukupno 1272 sportista iz 49 zemalja, u disciplinama: umetničko klizanje, ski-skokovi, bijatlon, hokej, bob, sankanje, nordijsko i alpsko skijanje.

Izvor: mondo.rs/Tanjug/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar