Страни експерти воде комисије

Влада РС именовала је двије међународне независне комисије које ће се бавити страдањем свих народа у сребреничкој регији у периоду (1992-1995) и истраживањем страдања Срба у Сарајеву за период (1991-1995) године.

Република Српска 07.02.2019 | 15:41
Страни експерти воде комисије
Водећи се пијететом према свим жртвама сребреничке и сарајевске регије, Влада РС дала је сагласност за формирање међународних комисија које ће се бавити истраживањем страдања Срба у Сарајеву и страдањем свих народа у Сребреници и њеној регији током протеклог рата. Циљ је да се коначно сагледа права истина о томе шта се дешавало на наведеним подручјима, са намјером постизања помирења.

Комисију за Сребреницу чиниће девет чланова, док ће у комисији за Сарајево бити седам. Предсједавајући комисије за Сребреницу биће Гидеон Грајф, а за Сарајево стручњак из Израела Рафел Израели.

Поред Грајфа, чланови Комисије за Сребреницу су Аденрело Синаба из Нигерије, Јукиоса Јапа, Роџер Бајат из Аустралије, Зенг Ји из Кине, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голбарх из Њемачке, Ларенс Алмарфренс из САД и Марија Ђурић из Србије.

Чланови Комисије за Сарајево, поред Израелија, су Волтер Манусек из Аустрије, Лоренс Алмарфренс, Дарко Танасковић, из Србије, Ђузепе Закарија, Виктор Безученко из Русије и Патрих Барио.

Помоћ раду комисија даће и именоване подкомисије које ће чинити и домаћи експерти, за које су се уз сагласност Владе РС опредијелили АНУРС, академска заједница и неколико удружења и институција. Техничку подршку даће и Министарство унутрашњих послова и Министарство правде.

Министар правде Антон Касиповић каже да је темељна потреба, идеја, мотив и разлог свакако да се све чињенице у вези са тим трагичним догађајима због жртава и свих народа, али исто тако и због њихових потомака, што је могуће више расвијетли.

Комисије су именоване у складу са  закључцима Народне скупштине РС, а прва конститутивна сједница новоформираних комисија биће одржана крајем марта или почетком априла ове године.



БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мурат

07.02.2019 15:09

Постоје пресуде,комисија их мозе само процитати и висе ниста не мозе урадити,нити оспорити ни промијенити

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

08.02.2019 07:09

Да забаве јавност док паралелно са тим ступа на сцену пљацка сироких размјера.

Name

логика

08.02.2019 07:20

Селективан приступ није дуга вијека,истина и правда увијек побиједе.

Name

ЗОКИ

07.02.2019 15:13

Ста се добива са тим,сад це и друга страна да именује исто такву комисију и никад краја.Окрените се око себе,а посебно ти који су купили диполоме,а медју њима је први Којиц који је имао сест година кад је рат поцео и тата му није видио ратиста па од њега није имао сто да цује,е сад такви прицају прице док градјани напустају ове просторе и брига их није за ко је висе настрадао у рату,него гледају гдје да себи ван.РСе направе бољи зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

змај од сипова

07.02.2019 15:13

Влада РС именовала медјународне независне комисије!!!!!????Да ли је ово реално људи,да ли је ово нека сала????? То је исто рецимо,да је Сјеверно Корејски "демократа" Ким Јонг Ил формирао независну комисију за контролу сјеверно корејског нуклеарног програма....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре змај

07.02.2019 15:51

Иди лези...одмори се...

Name

БЛука

07.02.2019 15:35

Коначно;само да не буде трговине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницанин

07.02.2019 16:06

Ово је несто слицно анкетном одбору за утврдјивања убитства Давида Драгицевица зали бозе потросени новаца

Name

Нн

07.02.2019 16:09

Каква је то комисија кад њој нема Зељка Карана

Name

куку нама са нама

07.02.2019 16:07

БУРЛЕТОВА ЈЕ ЗАДЊА И ОНА СЕ НЕ СМИЈЕ ГАЗИТИ,ЈЕР ОН ОДЕ ПРЕКО НОЦИ....ЗЛОЦИН ЈЕ БИО И ТАЦКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

07.02.2019 16:41

Један укида РС,други формира комисије,треци ....ј...те се народе, дабогда поцркали од глади.Кад трпите ово и за ове гласате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуцањ у празно

07.02.2019 17:13

Ово је јос један нацин да се мало потроси народних пара. И кад комисије заврсе посао коме це слузити ти резулрати ако их нико неце прихватити. Медјународну комисију могу да формирају званицне медјународне институције да би резултати били прихвацени,овако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

07.02.2019 20:22

Ако сам добро разумео овај Којић је мало пожурио ако унапред већ сада каже да сви морамо бити свесни(можда мисли задовољни) шта ће комисија да закључи.Прво би их требало пустити да раде свој задатак а дали можемо унапред бити свесни и задовољни резултатом, то треба сачекати када они посао заврше, а не унапред показивати се задовољним.Бар када су такве ствари у питању треба имати стрпљење,наша искуства нам то налажу,што значи ко нам гарантује да ће сви чланови комисије савесно обавити тај посао.

ОДГОВОРИТЕ