Strani eksperti vode komisije

Vlada RS imenovala je dvije međunarodne nezavisne komisije koje će se baviti stradanjem svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu (1992-1995) i istraživanjem stradanja Srba u Sarajevu za period (1991-1995) godine.

Republika Srpska 07.02.2019 | 15:41
Strani eksperti vode komisije
Vodeći se pijetetom prema svim žrtvama srebreničke i sarajevske regije, Vlada RS dala je saglasnost za formiranje međunarodnih komisija koje će se baviti istraživanjem stradanja Srba u Sarajevu i stradanjem svih naroda u Srebrenici i njenoj regiji tokom proteklog rata. Cilj je da se konačno sagleda prava istina o tome šta se dešavalo na navedenim područjima, sa namjerom postizanja pomirenja.

Komisiju za Srebrenicu činiće devet članova, dok će u komisiji za Sarajevo biti sedam. Predsjedavajući komisije za Srebrenicu biće Gideon Grajf, a za Sarajevo stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli.

Pored Grajfa, članovi Komisije za Srebrenicu su Adenrelo Sinaba iz Nigerije, Јukiosa Јapa, Rodžer Bajat iz Australije, Zeng Јi iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Golbarh iz Njemačke, Larens Almarfrens iz SAD i Marija Đurić iz Srbije.

Članovi Komisije za Sarajevo, pored Izraelija, su Volter Manusek iz Austrije, Lorens Almarfrens, Darko Tanasković, iz Srbije, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezučenko iz Rusije i Patrih Bario.

Pomoć radu komisija daće i imenovane podkomisije koje će činiti i domaći eksperti, za koje su se uz saglasnost Vlade RS opredijelili ANURS, akademska zajednica i nekoliko udruženja i institucija. Tehničku podršku daće i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde.

Ministar pravde Anton Kasipović kaže da je temeljna potreba, ideja, motiv i razlog svakako da se sve činjenice u vezi sa tim tragičnim događajima zbog žrtava i svih naroda, ali isto tako i zbog njihovih potomaka, što je moguće više rasvijetli.

Komisije su imenovane u skladu sa  zaključcima Narodne skupštine RS, a prva konstitutivna sjednica novoformiranih komisija biće održana krajem marta ili početkom aprila ove godine.



BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Murat

07.02.2019 15:09

Postoje presude,komisija ih moze samo procitati i vise nista ne moze uraditi,niti osporiti ni promijeniti

ODGOVORITE
Name

istina

08.02.2019 07:09

Da zabave javnost dok paralelno sa tim stupa na scenu pljacka sirokih razmjera.

Name

logika

08.02.2019 07:20

Selektivan pristup nije duga vijeka,istina i pravda uvijek pobijede.

Name

ZOKI

07.02.2019 15:13

Sta se dobiva sa tim,sad ce i druga strana da imenuje isto takvu komisiju i nikad kraja.Okrenite se oko sebe,a posebno ti koji su kupili dipolome,a medju njima je prvi Kojic koji je imao sest godina kad je rat poceo i tata mu nije vidio ratista pa od njega nije imao sto da cuje,e sad takvi pricaju price dok gradjani napustaju ove prostore i briga ih nije za ko je vise nastradao u ratu,nego gledaju gdje da sebi van.RSe naprave bolji zivot.

ODGOVORITE
Name

zmaj od sipova

07.02.2019 15:13

Vlada RS imenovala medjunarodne nezavisne komisije!!!!!????Da li je ovo realno ljudi,da li je ovo neka sala????? To je isto recimo,da je Sjeverno Korejski "demokrata" Kim Jong Il formirao nezavisnu komisiju za kontrolu sjeverno korejskog nuklearnog programa....

ODGOVORITE
Name

Re zmaj

07.02.2019 15:51

Idi lezi...odmori se...

Name

BLuka

07.02.2019 15:35

Konačno;samo da ne bude trgovine.

ODGOVORITE
Name

Zvornicanin

07.02.2019 16:06

Ovo je nesto slicno anketnom odboru za utvrdjivanja ubitstva Davida Dragicevica zali boze potroseni novaca

Name

Nn

07.02.2019 16:09

Kakva je to komisija kad njoj nema Zeljka Karana

Name

kuku nama sa nama

07.02.2019 16:07

BURLETOVA JE ZADNJA I ONA SE NE SMIJE GAZITI,JER ON ODE PREKO NOCI....ZLOCIN JE BIO I TACKA

ODGOVORITE
Name

Kiklop

07.02.2019 16:41

Jedan ukida RS,drugi formira komisije,treci ....j...te se narode, dabogda pocrkali od gladi.Kad trpite ovo i za ove glasate.

ODGOVORITE
Name

Pucanj u prazno

07.02.2019 17:13

Ovo je jos jedan nacin da se malo potrosi narodnih para. I kad komisije zavrse posao kome ce sluziti ti rezulrati ako ih niko nece prihvatiti. Medjunarodnu komisiju mogu da formiraju zvanicne medjunarodne institucije da bi rezultati bili prihvaceni,ovako...

ODGOVORITE
Name

Рашо

07.02.2019 20:22

Ако сам добро разумео овај Којић је мало пожурио ако унапред већ сада каже да сви морамо бити свесни(можда мисли задовољни) шта ће комисија да закључи.Прво би их требало пустити да раде свој задатак а дали можемо унапред бити свесни и задовољни резултатом, то треба сачекати када они посао заврше, а не унапред показивати се задовољним.Бар када су такве ствари у питању треба имати стрпљење,наша искуства нам то налажу,што значи ко нам гарантује да ће сви чланови комисије савесно обавити тај посао.

ODGOVORITE