Дијете Партизана - Душан Танасковић...

Из прве руке о најновијем проспекту, младом центру црно-белих. . .

Кошарка 09.02.2019 | 20:15
Дијете Партизана - Душан Танасковић...
“Јер ја сам дете Партизана”, кажу стихови песме Групе ЈНА, а неко ко то може да пева са пуним правом је Душан Танасковић, најновији проспект црно-белих. Ради се о момку који има 17 година (овог месеца ће напунити 18), а који је јуче против Албе постигао своје прве поене у Еврокупу.

Осим меча против Цедевите где је ушао на три минута, ово је био први додир Танасковића са сениорском кошарком. Већ смо претходних сезона могли да гледамо једног Танасковића у црно-белом, био је тоНикола, рођени, старији брат од Душана.

Млади Душан игра на позицији центра, а о каквом таленту се ради говори и чињеница да је на АНГТ турниру Евролиге за млађе категорије изабран у прву петорку турнира, а био је и најбољи скакач са 11 и по скокова по утакмици. Био је и други блокер, те трећи најбољи стрелац турнира.

Сада је добио шансу и у првом тиму Партизана, а ми смо контактирали Александра Бућана, тренера јуниора црно-белих како би нам из прве руке рекао пар речи о новом таленту Партизана.

"Он је још јуниор. Има право наступа и за јуниорску екипу, а када то може и у првој екипи, као и у тиму Младости. Како стручни штаб процени да треба. Млад је јако. Моја директна сарадња са њим траје јако дуго зато што је он већ дуго код нас у клубу. Практично са доласком Николе, његовог старијег брата, дошао је и он као мали. Може у потпуности да се каже да је наше дете. Дете Партизана", рекао је Бућан за МОЗЗАРТ Спорт.

У мечу против Албе у Берлину је дао своје прве поене. Убацио је шест поена за 10 минута, а имао је и две ухваћене лопте.

"Душан је изузетан таленат и јако ми је драго што је дочекао моменат и практично, пошто је сада време статистике свакако, стигао је да упише прве поене у Еврокупу. Ти моменти некада нису били толико транспарентни и забележени као у данашње време, али свакако ми је драго да је дочекао тај моменат. И вероватно је ово право време. Заслужио је прилику и шансу. И играма за јуниорски тим, и за Младост", кажеБућан.

Видело се наравно у сударима с противничким играчим да Танасковић још треба да напредује у физичком погледу. Наравно, време ради за њега. Већ је доста напредовао у том погледу.

"Очигледно је, наравно и људима који нису стручни, јасно је да је он дечак од 17 година. Зна много тога о кошарци, али му предстоји мукотрпан рад како би могао да оправда очекивања великог клуба. Свакако је тај напредак у физичком смислу очигледан и то може свако ко воли кошарку то може да примети".

Бућан објашњава да Танасковић ради по посебном плану.

"Он ради у посебном програму тренутно. Задовољни су људи у клубу како то иде и како напредује. Свакако је мени драго, као и сви мојим колегама који су директно или индиректно радили са њим кроз млађе категорије, драго нам је јер је то наше дете из млађих категорија. Сваки играч који заигра за први тим показује и квалитет рада".

Према неким подацима ради се о центру високом 206 центиметара. О каквом се играчу ради, шта су му јаче стране, а шта слабије?

"Не знам да ли је још 206 да будем искрен. Мислим да је мало више. То су промењиве мере код младих момака. Он још расте и да ти подаци са почетка сезоне нису више тачни. Доста дуго сам радио са њим, то је играч који доста тога зна о кошарци. И у техничком и у тактичком смислу. Међутим, физичке предиспозиције му не дозвољавају увек да пружи најбоље што може. Пред њим је период где треба у том аспекту још да напредује како би његов квалитет и његово знање дошло додатно до изражаја".

Сигурно да ће Душан напредовати у раду с Андреом Тринкијеријем.

"Ради се о човеку који јако добро познаје свој посао и зна шта ради, и сигурно је да Дулету Танасковићу прија рад са таквим тренером".

Овакви примери су генерално позитивни. Да млади српски играчи изађу из млађих категорија и дођу до првог тима. У ери у којој гледамо толико странаца, сваки овакав пример, ма о ком клубу се радило - је позитиван.

"Наравно. Правило је такво да и у млађим категоријама клуб може да ангажује и до четири страна играча. Био сам противник таквих идеја и још увек сам. Али, свакако сам за ту идеју да ако је неопходно - треба ангажовати страног играча који ће донети резултат. Само се плашим да не дођемо у ситуацију да доводимо пошто-потом, а да недовољна количина талента ускраћује место потенцијалним репрезентативцима бољи развој и напредак", каже Бућан.

Танасковић је тек јуче осетио атмосферу и како је играти против европских сениорских екипа, много је рада пред њим, али свакако да је Партизан задовољан што има Дулета у својим редовима. Центарске позиције, уз напредак Марка Пецарског, код црно-белих у наредним годинама не би требало да буду проблем.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар