Dijete Partizana - Dušan Tanasković...

Iz prve ruke o najnovijem prospektu, mladom centru crno-belih. . .

Košarka 09.02.2019 | 20:15
Dijete Partizana - Dušan Tanasković...
“Jer ja sam dete Partizana”, kažu stihovi pesme Grupe JNA, a neko ko to može da peva sa punim pravom je Dušan Tanasković, najnoviji prospekt crno-belih. Radi se o momku koji ima 17 godina (ovog meseca će napuniti 18), a koji je juče protiv Albe postigao svoje prve poene u Evrokupu.

Osim meča protiv Cedevite gde je ušao na tri minuta, ovo je bio prvi dodir Tanaskovića sa seniorskom košarkom. Već smo prethodnih sezona mogli da gledamo jednog Tanaskovića u crno-belom, bio je toNikola, rođeni, stariji brat od Dušana.

Mladi Dušan igra na poziciji centra, a o kakvom talentu se radi govori i činjenica da je na ANGT turniru Evrolige za mlađe kategorije izabran u prvu petorku turnira, a bio je i najbolji skakač sa 11 i po skokova po utakmici. Bio je i drugi bloker, te treći najbolji strelac turnira.

Sada je dobio šansu i u prvom timu Partizana, a mi smo kontaktirali Aleksandra Bućana, trenera juniora crno-belih kako bi nam iz prve ruke rekao par reči o novom talentu Partizana.

"On je još junior. Ima pravo nastupa i za juniorsku ekipu, a kada to može i u prvoj ekipi, kao i u timu Mladosti. Kako stručni štab proceni da treba. Mlad je jako. Moja direktna saradnja sa njim traje jako dugo zato što je on već dugo kod nas u klubu. Praktično sa dolaskom Nikole, njegovog starijeg brata, došao je i on kao mali. Može u potpunosti da se kaže da je naše dete. Dete Partizana", rekao je Bućan za MOZZART Sport.

U meču protiv Albe u Berlinu je dao svoje prve poene. Ubacio je šest poena za 10 minuta, a imao je i dve uhvaćene lopte.

"Dušan je izuzetan talenat i jako mi je drago što je dočekao momenat i praktično, pošto je sada vreme statistike svakako, stigao je da upiše prve poene u Evrokupu. Ti momenti nekada nisu bili toliko transparentni i zabeleženi kao u današnje vreme, ali svakako mi je drago da je dočekao taj momenat. I verovatno je ovo pravo vreme. Zaslužio je priliku i šansu. I igrama za juniorski tim, i za Mladost", kažeBućan.

Videlo se naravno u sudarima s protivničkim igračim da Tanasković još treba da napreduje u fizičkom pogledu. Naravno, vreme radi za njega. Već je dosta napredovao u tom pogledu.

"Očigledno je, naravno i ljudima koji nisu stručni, jasno je da je on dečak od 17 godina. Zna mnogo toga o košarci, ali mu predstoji mukotrpan rad kako bi mogao da opravda očekivanja velikog kluba. Svakako je taj napredak u fizičkom smislu očigledan i to može svako ko voli košarku to može da primeti".

Bućan objašnjava da Tanasković radi po posebnom planu.

"On radi u posebnom programu trenutno. Zadovoljni su ljudi u klubu kako to ide i kako napreduje. Svakako je meni drago, kao i svi mojim kolegama koji su direktno ili indirektno radili sa njim kroz mlađe kategorije, drago nam je jer je to naše dete iz mlađih kategorija. Svaki igrač koji zaigra za prvi tim pokazuje i kvalitet rada".

Prema nekim podacima radi se o centru visokom 206 centimetara. O kakvom se igraču radi, šta su mu jače strane, a šta slabije?

"Ne znam da li je još 206 da budem iskren. Mislim da je malo više. To su promenjive mere kod mladih momaka. On još raste i da ti podaci sa početka sezone nisu više tačni. Dosta dugo sam radio sa njim, to je igrač koji dosta toga zna o košarci. I u tehničkom i u taktičkom smislu. Međutim, fizičke predispozicije mu ne dozvoljavaju uvek da pruži najbolje što može. Pred njim je period gde treba u tom aspektu još da napreduje kako bi njegov kvalitet i njegovo znanje došlo dodatno do izražaja".

Sigurno da će Dušan napredovati u radu s Andreom Trinkijerijem.

"Radi se o čoveku koji jako dobro poznaje svoj posao i zna šta radi, i sigurno je da Duletu Tanaskoviću prija rad sa takvim trenerom".

Ovakvi primeri su generalno pozitivni. Da mladi srpski igrači izađu iz mlađih kategorija i dođu do prvog tima. U eri u kojoj gledamo toliko stranaca, svaki ovakav primer, ma o kom klubu se radilo - je pozitivan.

"Naravno. Pravilo je takvo da i u mlađim kategorijama klub može da angažuje i do četiri strana igrača. Bio sam protivnik takvih ideja i još uvek sam. Ali, svakako sam za tu ideju da ako je neophodno - treba angažovati stranog igrača koji će doneti rezultat. Samo se plašim da ne dođemo u situaciju da dovodimo pošto-potom, a da nedovoljna količina talenta uskraćuje mesto potencijalnim reprezentativcima bolji razvoj i napredak", kaže Bućan.

Tanasković je tek juče osetio atmosferu i kako je igrati protiv evropskih seniorskih ekipa, mnogo je rada pred njim, ali svakako da je Partizan zadovoljan što ima Duleta u svojim redovima. Centarske pozicije, uz napredak Marka Pecarskog, kod crno-belih u narednim godinama ne bi trebalo da budu problem.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar