Вајлдер и Фјури на прагу договора!

Ентони Џошуа у другом плану! По свему судећи у мају ваља очекивати реванш највећег боксерског спектакла из прошле године, док ће снажни Британац морати да сачека пораз Краља Цигана не би ли добио шансу тек 2020. или чак 2021. Враћа ли се Владимир?

Остали спортови 11.02.2019 | 23:15
Вајлдер и Фјури на прагу договора!
Одавно није било тако занимљиво у врху тешке категорије профи бокса. Још откако су браћа Кличко преузела доминацију, а то се десило још почетком века, па све до 2016. и чувеног аперката и нокаута који је доживео млађи брат, Владимир, симболично од  чак 13 година млађег Ентонија Џошуе пред дупке пуним Вембилијем.

Свргавањем Украјинца, којег је нешто раније начео Тајсон Фјури, момчина из Вотфорда је ИБФ појасу додала  још и WБА, док је онај најцењенији, WБЦ остао "заробљен" преко Атлантика. Њега је чувао, и даље чува највећи разбијач модерне племените вештине, Дионте Вајлдер.

Снажним, пре свега високи и кракати Американац, који је тек у позним годинама због жеље да сакупи паре за болесну ћерку ушао у ринг, није мајстор свог заната, али има огромно срце и паклен кроше. Паклен, али и полулегалан јер често удара доњим, дланским делом песнице.

Три највећа и најпрестижнија појаса, два шампиона, али и три претендента на њих. Јер поред Џошуе и Вајлдера "у једначину" се вратио и горепоменути Фјури. Након неколико година лутања, пре свега трошења огромне лове коју је зарадио победивши млађег Кличка и то пре Џошуе, али и неспортски живот, прво су га коштали одузимања титуле, а умало и живота. Испразност констатног опијања, дрогирања и трошења дама сумњивог морала отерали су га у депресију која де умало није завршила суицидом. На сву срећу није, те је овај заиста блесави, симпатични Краљ Цигана поново обукао патике и тренерку, навукао рукавице и кренуо у повратак. Повратак који је крунисао прошлог лета изазивањем Вајлдера у лосанђелеском храму кошарке, Стејплс центру које је умало завршио победом. Да није два пута пао, али и устао пред крај меча, WБЦ круна би сада била на његовој глави. Овако су судије ипак одлучиле да спасу пребијеног Бронзаног бомбардеракојег је по ко зна кој пут извукла његова громовита десница.

И баш тај детаљ ствара малу пометњу у врху тешкаша, јер је пред њима и нама реванш између Вајлдера и Фјурија о чему ћемо више сазнати у наредних недељу дана, колико тврде да им треба да се договоре. Засад се избегава прича о финансијама, већ је само изашао детаљ уговора где Американац тражи обавезан трећи меч уколико изгуби, јер је ипак и он пружио нову шансу противнику са којим се - што је веома необично за обојицу, а посебно Вајлдера - растао у пријатељском расположењу након меча који је извукао оно најбоље из обојице. По свему судећи, сусрет ће бити одржан на Вемблију и то у мају.

Али овај њихов договор баца Ентонија Џошуу потпуно у други план, јер ће за прилику да се бори са неким од њих двојице морати да сачека барем још годину дана, можда и две ако у плану буде и трећи меч, а можда чак и обавезна одбрана титуле од WБЦ изазивача. Звер из Вотфорда је гладна, а на видику нема других тешкаша осим ове двојице који би могли да му стану на путу, а притом и до врха напуне рачун у банци.

Његов мендажер, чувени Еди Херн је већ почео да гађа "тешком артиљеријом" преко Атлантика тврдећи да намерно избегавају Џошуу пошто би победио и једног и другог ривала, али му то за сада не доноси ништа добро. Шта више, због непоштовања их је одјавио и Дилон Вајт, вероватно тренутно најбољи тешкаш након њих тројице, човек којег је Џошуа савладао још 2015.

Поврх свега, недавно се јавио и Владимир Кличко са тврдњом да му се вратио жар за рингом и да је кренуо да се спрема. Видеће још како иду ствари, ипак у марту пуни 43 године, па ће одлучити шта даље и да ли се исплати враћати племенитој вештини.

Било како било, тешка категорија се у великом стилу вратила на велику сцену, имамо чак три фантастична борца и шампиона, а уз Вајта и евентуално Кличка наредних барем пет година не морамо да бринемо да ли ћемо гледати врхунске представе.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар