Vajlder i Fjuri na pragu dogovora!

Entoni Džošua u drugom planu! Po svemu sudeći u maju valja očekivati revanš najvećeg bokserskog spektakla iz prošle godine, dok će snažni Britanac morati da sačeka poraz Kralja Cigana ne bi li dobio šansu tek 2020. ili čak 2021. Vraća li se Vladimir?

Ostali sportovi 11.02.2019 | 23:15
Vajlder i Fjuri na pragu dogovora!
Odavno nije bilo tako zanimljivo u vrhu teške kategorije profi boksa. Još otkako su braća Kličko preuzela dominaciju, a to se desilo još početkom veka, pa sve do 2016. i čuvenog aperkata i nokauta koji je doživeo mlađi brat, Vladimir, simbolično od  čak 13 godina mlađeg Entonija Džošue pred dupke punim Vembilijem.

Svrgavanjem Ukrajinca, kojeg je nešto ranije načeo Tajson Fjuri, momčina iz Votforda je IBF pojasu dodala  još i WBA, dok je onaj najcenjeniji, WBC ostao "zarobljen" preko Atlantika. Njega je čuvao, i dalje čuva najveći razbijač moderne plemenite veštine, Dionte Vajlder.

Snažnim, pre svega visoki i krakati Amerikanac, koji je tek u poznim godinama zbog želje da sakupi pare za bolesnu ćerku ušao u ring, nije majstor svog zanata, ali ima ogromno srce i paklen kroše. Paklen, ali i polulegalan jer često udara donjim, dlanskim delom pesnice.

Tri najveća i najprestižnija pojasa, dva šampiona, ali i tri pretendenta na njih. Jer pored Džošue i Vajldera "u jednačinu" se vratio i gorepomenuti Fjuri. Nakon nekoliko godina lutanja, pre svega trošenja ogromne love koju je zaradio pobedivši mlađeg Klička i to pre Džošue, ali i nesportski život, prvo su ga koštali oduzimanja titule, a umalo i života. Ispraznost konstatnog opijanja, drogiranja i trošenja dama sumnjivog morala oterali su ga u depresiju koja de umalo nije završila suicidom. Na svu sreću nije, te je ovaj zaista blesavi, simpatični Kralj Cigana ponovo obukao patike i trenerku, navukao rukavice i krenuo u povratak. Povratak koji je krunisao prošlog leta izazivanjem Vajldera u losanđeleskom hramu košarke, Stejpls centru koje je umalo završio pobedom. Da nije dva puta pao, ali i ustao pred kraj meča, WBC kruna bi sada bila na njegovoj glavi. Ovako su sudije ipak odlučile da spasu prebijenog Bronzanog bombarderakojeg je po ko zna koj put izvukla njegova gromovita desnica.

I baš taj detalj stvara malu pometnju u vrhu teškaša, jer je pred njima i nama revanš između Vajldera i Fjurija o čemu ćemo više saznati u narednih nedelju dana, koliko tvrde da im treba da se dogovore. Zasad se izbegava priča o finansijama, već je samo izašao detalj ugovora gde Amerikanac traži obavezan treći meč ukoliko izgubi, jer je ipak i on pružio novu šansu protivniku sa kojim se - što je veoma neobično za obojicu, a posebno Vajldera - rastao u prijateljskom raspoloženju nakon meča koji je izvukao ono najbolje iz obojice. Po svemu sudeći, susret će biti održan na Vembliju i to u maju.

Ali ovaj njihov dogovor baca Entonija Džošuu potpuno u drugi plan, jer će za priliku da se bori sa nekim od njih dvojice morati da sačeka barem još godinu dana, možda i dve ako u planu bude i treći meč, a možda čak i obavezna odbrana titule od WBC izazivača. Zver iz Votforda je gladna, a na vidiku nema drugih teškaša osim ove dvojice koji bi mogli da mu stanu na putu, a pritom i do vrha napune račun u banci.

Njegov mendažer, čuveni Edi Hern je već počeo da gađa "teškom artiljerijom" preko Atlantika tvrdeći da namerno izbegavaju Džošuu pošto bi pobedio i jednog i drugog rivala, ali mu to za sada ne donosi ništa dobro. Šta više, zbog nepoštovanja ih je odjavio i Dilon Vajt, verovatno trenutno najbolji teškaš nakon njih trojice, čovek kojeg je Džošua savladao još 2015.

Povrh svega, nedavno se javio i Vladimir Kličko sa tvrdnjom da mu se vratio žar za ringom i da je krenuo da se sprema. Videće još kako idu stvari, ipak u martu puni 43 godine, pa će odlučiti šta dalje i da li se isplati vraćati plemenitoj veštini.

Bilo kako bilo, teška kategorija se u velikom stilu vratila na veliku scenu, imamo čak tri fantastična borca i šampiona, a uz Vajta i eventualno Klička narednih barem pet godina ne moramo da brinemo da li ćemo gledati vrhunske predstave.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar