Књижевни конкурс о теми “Правда”

Инпирисани борбом родитеља убијеног Давида Драгичевића и групе одлучних младих људи, Удружење независних писаца Србије и Уредништво књижевног часописа „Књижевне вертикале“ и библиотека „Вертикале“ и „Виртуелне вертикале“ одлучили су да у 2019. години позову све књижевне ствараоце из региона да се пријаве на књижевни конкурс.

Србија 05.02.2019 | 10:33
Књижевни конкурс о теми “Правда”
Конкурс је отворен за регион баш из разлога што су се младим Бањалучанима у борби за правду придружили прво грађани Бањалуке, потом Босне и Херцеговине, а затим и грађани земаља југоисточне Европе.

Борба која траје пуних девет мјесеци, те чињеница да су многи млади животи у протеклим деценијама угашени, већ је инспирисала људе из земље и региона да напишу пјесме и приче као симбол подршке у борби за правду. Прозне и поетске књижевне радове посвећене овој проблематици аутори могу писати на заједничком језику јужнословенских народа, српском, бошњачком, хрватском, црногорском, те на азбучном или абецедном писму, кажу из Удружења независних писаца Србије.

– Инсистирањем на заједничком језику подвлачимо заједништво у болу за изгубљеним Давидовим, Џенановим, Исидориним и стотинама и хиљадама невиних младих живота, заједништво у бијесу што се злочини против младости и даље догађају и што ће се дешавати – објаснили су у Удружењу. 

Рок за подношење прича на конкурс је 30. априла 2019. године, жири ће селектовати радове до 31. маја 2019. године. Уредништво ће од селектованих радова, уколико се пријави и селектује довољан број радова за публиковање, приредити и објавити електронско издање збирке „Правда за нашу дјецу“ у библиотеци „Виртуелне вертикале“. 

Уколико буду располагали са довољно средстава објавиће и штампано издање у оквиру библиотеке „Вертикале“ и представити га током Међународног београдског сајма књига или непосредно након њега. Уколико не буде довољно селектованих и квалитетних прича за збирку, изабране приче ће биће објављене у броју 19. часописа „Књижевне вертикале“.

Аутори три најбоља књижевна рада, који испуне ове услове, биће награђени дипломом и плакетом на свечаној промоцији док ће остали селектовани аутори добити дипломе. Том приликом биће представљено и електронско издање збирке.

Овај конкурс инспирисан убиством младог Давида Драгичевића није први ове врсте. Још један овакав конкурс био је и дио прошлогодишњег Демофест фестивала када је додјељивана награда за најбољи текст названа „Ђакац“.

Награду је добио загребачки бенд „Шавовина” чија пјесма, према ријечима жирија, шаље снажну поетску слику, независно од музике и мелодије која је прати.

(Српска.инфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Архандјело

05.02.2019 10:16

Браво,крик боли,и оцај унистених породица треба да постане ехо.Ехо који треба да цују и осјете сви они који мисле да су просли неказњено,а криви су за сва ова неразјасњена убиства невиних. Правда за насег Давида Идемо до краја

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОКИ

05.02.2019 11:12

Правда за Давида.Убице идемо до краја!✊✊✊

Name

ПРАВДА

05.02.2019 10:38

СВАКА ЦАСТ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дек

05.02.2019 13:16

Патетика и пумпање јефтиних емоција. Ово ме потсјеца на малог Зорана из филма Тито и Ја и његов писмени рад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина и правда кроз перо учених

05.02.2019 18:19

Свака част писци! Подршка за добро изабрану тему која заокупља сваког иоле пристојног човека са наших простора. Хвала што показујете љубав и емпатију, која се овде готово потпуно изгубила. Неизмерно сам срећна што ће се млади, образовани, и добри људи бавити писањем о свим изгубљеним младим животима, болу и патњи оних који их воле и бескрајно тугују за њима! .. Испуните део Ваших и наших очекивања, да истина и правда буду доступне и у библиотекама, књижарама, школама.... Да наши јунаци заувек живе у срцима свих нас И да нас подсећају на врлине које човек поседује. Да живот претворимо у љубав и мир, а заборавимо на мржњу и рат! Срдачан поздрав и много среће и успеха у раду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дхц

05.02.2019 20:31

ПРАВДА.ЗА.ДАВИДА.И.ДЈЕНАНА.ПРАВДА.ЗА.СВЕ.УБИЈЕНЕ.ПРАВДА.ЗА.НАРОД

ОДГОВОРИТЕ