Književni konkurs o temi “Pravda”

Inpirisani borbom roditelja ubijenog Davida Dragičevića i grupe odlučnih mladih ljudi, Udruženje nezavisnih pisaca Srbije i Uredništvo književnog časopisa „Književne vertikale“ i biblioteka „Vertikale“ i „Virtuelne vertikale“ odlučili su da u 2019. godini pozovu sve književne stvaraoce iz regiona da se prijave na književni konkurs.

Srbija 05.02.2019 | 10:33
Književni konkurs o temi “Pravda”
Konkurs je otvoren za region baš iz razloga što su se mladim Banjalučanima u borbi za pravdu pridružili prvo građani Banjaluke, potom Bosne i Hercegovine, a zatim i građani zemalja jugoistočne Evrope.

Borba koja traje punih devet mjeseci, te činjenica da su mnogi mladi životi u proteklim decenijama ugašeni, već je inspirisala ljude iz zemlje i regiona da napišu pjesme i priče kao simbol podrške u borbi za pravdu. Prozne i poetske književne radove posvećene ovoj problematici autori mogu pisati na zajedničkom jeziku južnoslovenskih naroda, srpskom, bošnjačkom, hrvatskom, crnogorskom, te na azbučnom ili abecednom pismu, kažu iz Udruženja nezavisnih pisaca Srbije.

– Insistiranjem na zajedničkom jeziku podvlačimo zajedništvo u bolu za izgubljenim Davidovim, Dženanovim, Isidorinim i stotinama i hiljadama nevinih mladih života, zajedništvo u bijesu što se zločini protiv mladosti i dalje događaju i što će se dešavati – objasnili su u Udruženju. 

Rok za podnošenje priča na konkurs je 30. aprila 2019. godine, žiri će selektovati radove do 31. maja 2019. godine. Uredništvo će od selektovanih radova, ukoliko se prijavi i selektuje dovoljan broj radova za publikovanje, prirediti i objaviti elektronsko izdanje zbirke „Pravda za našu djecu“ u biblioteci „Virtuelne vertikale“. 

Ukoliko budu raspolagali sa dovoljno sredstava objaviće i štampano izdanje u okviru biblioteke „Vertikale“ i predstaviti ga tokom Međunarodnog beogradskog sajma knjiga ili neposredno nakon njega. Ukoliko ne bude dovoljno selektovanih i kvalitetnih priča za zbirku, izabrane priče će biće objavljene u broju 19. časopisa „Književne vertikale“.

Autori tri najbolja književna rada, koji ispune ove uslove, biće nagrađeni diplomom i plaketom na svečanoj promociji dok će ostali selektovani autori dobiti diplome. Tom prilikom biće predstavljeno i elektronsko izdanje zbirke.

Ovaj konkurs inspirisan ubistvom mladog Davida Dragičevića nije prvi ove vrste. Još jedan ovakav konkurs bio je i dio prošlogodišnjeg Demofest festivala kada je dodjeljivana nagrada za najbolji tekst nazvana „Đakac“.

Nagradu je dobio zagrebački bend „Šavovina” čija pjesma, prema riječima žirija, šalje snažnu poetsku sliku, nezavisno od muzike i melodije koja je prati.

(Srpska.info)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Arhandjelo

05.02.2019 10:16

Bravo,krik boli,i ocaj unistenih porodica treba da postane eho.Eho koji treba da cuju i osjete svi oni koji misle da su prosli nekaznjeno,a krivi su za sva ova nerazjasnjena ubistva nevinih. Pravda za naseg Davida Idemo do kraja

ODGOVORITE
Name

BOKI

05.02.2019 11:12

Pravda za Davida.Ubice idemo do kraja!✊✊✊

Name

PRAVDA

05.02.2019 10:38

SVAKA CAST!!!

ODGOVORITE
Name

Dek

05.02.2019 13:16

Patetika i pumpanje jeftinih emocija. Ovo me potsjeca na malog Zorana iz filma Tito i Ja i njegov pismeni rad

ODGOVORITE
Name

Istina i pravda kroz pero učenih

05.02.2019 18:19

Svaka čast pisci! Podrška za dobro izabranu temu koja zaokuplja svakog iole pristojnog čoveka sa naših prostora. Hvala što pokazujete ljubav i empatiju, koja se ovde gotovo potpuno izgubila. Neizmerno sam srećna što će se mladi, obrazovani, i dobri ljudi baviti pisanjem o svim izgubljenim mladim životima, bolu i patnji onih koji ih vole i beskrajno tuguju za njima! .. Ispunite deo Vaših i naših očekivanja, da istina i pravda budu dostupne i u bibliotekama, knjižarama, školama.... Da naši junaci zauvek žive u srcima svih nas I da nas podsećaju na vrline koje čovek poseduje. Da život pretvorimo u ljubav i mir, a zaboravimo na mržnju i rat! Srdačan pozdrav i mnogo sreće i uspeha u radu!

ODGOVORITE
Name

Dhc

05.02.2019 20:31

PRAVDA.ZA.DAVIDA.I.DJENANA.PRAVDA.ZA.SVE.UBIJENE.PRAVDA.ZA.NAROD

ODGOVORITE