Брзи тест на све карциноме

Засад је могуће разликовање здравих од малигних ћелија на основу малих узорака ДНК.

Здравље 04.02.2019 | 13:29
Брзи тест на све карциноме
СВЕГА 10 минута потребно је да се најновијим тестом покаже да ли пацијент има канцер.
Научници су развили универзални тест којим може да се детектује болест преко крвотока пацијента, пишу британски медији.

Тим истраживача из Квинсленда је открио да се ДНК са канцером и "нормални" ДНК другачије задржавају на металним површинама. То им је омогућило да развију тест који ће разликовати здраве од ћелија канцера, чак и на основу малих узорака ДНК који се нађу у крвотоку.

Тест има ниво реакције од 90 одсто, што значи да открива 90 од 100 случајева канцера, са 10 одсто лажно позитивних резултата.

Замишљено је да служи као иницијална провера за рак, док би лекари у случају позитивних резултата приступили прецизнијим испитивањима.

- Предност ове технике јесте што је јефтина и лака за употребу, тако да би се на клиникама врло лако усвојила у пракси - рекла је Лаура Каракоса, истраживач Квинсленд универзитета.

Овај тест је још у развојној фази и не може да утврди прецизно тип и локацију тумора. Ипак, реч је о тесту којим се потенцијално обољење открива кроз течност која мења боје у присуству малигних ћелија, које се могу налазити било где у телу. На тај начин, долази до радикалне промене у приступу откривања рака.

Гед Брејди из Института за истраживање рака у Манчестеру рекао је да је ово искорак у дијагностиковању тумора из узорка крви и отвара могућност креирања универзалног теста за детекцију рака.

- Неопходна су даља клиничка испитивања да би се утврдио пун потенцијал ове методе - рекао је Брејди.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар