Нар дневно доноси и здравље и љепоту

Један нар дневно учиниће чуда за здравље уколико се уноси на празан стомак, поручују нутриционисти. Муке око чишћења овог ароматичног воћа исплатиће се и тело ће вам бити захвално, а коса, кожа и зуби лепши.

Здравље 04.02.2019 | 12:59
Нар дневно доноси и здравље и љепоту
Црвена, сочна зрнца могу да помогну онима који пате од бола у зглобовима. Разлог за то су антиоксиданти флавоноли, подкласа далеко познатијих флавоноида.

Флавоноли којима обилује нар богати су антиинфламаторним агенсима који смањују отоке који изазивају болове у зглобовима. Последица уноса флавонола из нара који ће спречити упалне процесе биће и чистија кожа и здравији зуби.

Наравно, они који имају проблема са болним зглобовима, а поготово они који узимају терапију треба да се консултују са лекарима како би били сигурни да је безбедно да у свакодневној исхрани имају нар.

Органско једињење пуницинска киселина зове се по нару, прецизније његовом латинском називу Пуница гранатум. Налази се у семену овог вођа а међу „специјалним моћима“ ове киселине је подстицање циркулације.

То као последицу има бољу прокрвљеност коже главе, као и исхрану фоликула длаке због чега коса расте брже, више се сија и јача је.

Редован унос нара може помоћи и у борби са повишеним крвним притиском. Више студија потврдило је да дневни унос око 140 грама сока од овог воћа може да снизи повишен крвни притисак.

Осим што ћете уживати, поручују нутриционисти, једући нар можете се борити и против стреса. Истраживачки тим британског Универзитета краљице Маргарете утврдио је да сок од нара може да смањи ниво хормона кортизола. На тај начин штити се и срце јер је велики број болести срца и крвних судова последица дејства тог хормона.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар