И даље ванредно у Федерацији БиХ

У поплављеним подручјима Федерације БиХ /ФБиХ/ јутрос је стање у односу на претходни дан мало боље због престанка падавина, али је и даље ванредно на подручју Бусоваче, Какња, Јајца и Немиле.

Босна и Херцеговина 04.02.2019 | 09:34
И даље ванредно у Федерацији БиХ
Стање је данас нешто боље него јуче у поплављеним подручјима Зеничко-добојског и Средњобосанског кантона, те Кантона Сарајево.

Због изливања ријеке Врбас обустављен је саобраћај на магистралном путу Нови Травник-Бугојно, на улазу у Бугојно, па се возила преусмјеравају на алтернативне правце кроз насеља Кула и Кандија, саопштено је из БИХАМК-а.

Из Федералне управе Цивилне заштите саопштено је да више од 50 припадника ове службе током ноћи било у Бусовачи, гдје су успјели оспособити путну комуникацију.

У Какњу су се јутрос ријеке повукле у своја корита, мада је синоћ ситуација била критична због раста водостаја.

У општини Какањ, као и у Бусовачи, током ноћи биле су ангажоване ноћне смјене припадника општинских служби цивилне заштите, који су правили насипе и штитили објекте поред ријека, с обзиром на то да је повећање нивоа воде изнад критичне тачке услиједило тек у вечерњим часовима.

Припадници Федералне управе Цивилне заштите и даље су на терену ради пружања помоћи локалном становништву у одбрани од поплава.

Насеља на подручју Кантона Сарајево, изграђена у долини ријека Босна, Жељезница и Зујевина, захватиле су поплаве, а највећа штета проузрокована је у Хаџићима, Пазарићима, Осијеку, Отесу, Бојнику и дијеловима Рајловца и Рељева. Поједини мјештани тих насеља су током ноћи воду избацивали из својих кућа.

Нити у једној од опћина захвећених поплавама, потврђено је за Клиx.ба, није проглашено стање елементарних непогода, због чега нема основа да се ванредно стање прогласи на нивоу Кантона Сарајево. Локалним властима то није у интересу, уз остало и због тога што би мјештани могли тражити одштету из буџета.

Усљед поплава је највише страдала општина Хаџићи, али и општине Нови Град и Илиџа, нарочито у дијеловима гдје су те двије општине повезане локалним путевима. Општина Вогошћа, односна насеља у долини ријеке Босне и локалних поточића у Вогошћи, претрпјела су мању штету. Дошло је до излијевања воде из једног потока.

Директор Кантоналне управе цивилне заштите (КУЦЗ) Самир Џихић истакао је за Клиx.ба да је у Хаџићима и Пазарићима, усљед поплава, угрожено 35 стамбених објеката.

(Срна, Клиx) 

Коментари / 0

Оставите коментар