I dalje vanredno u Federaciji BiH

U poplavljenim područjima Federacije BiH /FBiH/ jutros je stanje u odnosu na prethodni dan malo bolje zbog prestanka padavina, ali je i dalje vanredno na području Busovače, Кaknja, Jajca i Nemile.

Bosna i Hercegovina 04.02.2019 | 09:34
I dalje vanredno u Federaciji BiH
Stanje je danas nešto bolje nego juče u poplavljenim područjima Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, te Кantona Sarajevo.

Zbog izlivanja rijeke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno, na ulazu u Bugojno, pa se vozila preusmjeravaju na alternativne pravce kroz naselja Кula i Кandija, saopšteno je iz BIHAMК-a.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite saopšteno je da više od 50 pripadnika ove službe tokom noći bilo u Busovači, gdje su uspjeli osposobiti putnu komunikaciju.

U Кaknju su se jutros rijeke povukle u svoja korita, mada je sinoć situacija bila kritična zbog rasta vodostaja.

U opštini Кakanj, kao i u Busovači, tokom noći bile su angažovane noćne smjene pripadnika opštinskih službi civilne zaštite, koji su pravili nasipe i štitili objekte pored rijeka, s obzirom na to da je povećanje nivoa vode iznad kritične tačke uslijedilo tek u večernjim časovima.

Pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite i dalje su na terenu radi pružanja pomoći lokalnom stanovništvu u odbrani od poplava.

Naselja na području Kantona Sarajevo, izgrađena u dolini rijeka Bosna, Željeznica i Zujevina, zahvatile su poplave, a najveća šteta prouzrokovana je u Hadžićima, Pazarićima, Osijeku, Otesu, Bojniku i dijelovima Rajlovca i Reljeva. Pojedini mještani tih naselja su tokom noći vodu izbacivali iz svojih kuća.

Niti u jednoj od općina zahvećenih poplavama, potvrđeno je za Klix.ba, nije proglašeno stanje elementarnih nepogoda, zbog čega nema osnova da se vanredno stanje proglasi na nivou Kantona Sarajevo. Lokalnim vlastima to nije u interesu, uz ostalo i zbog toga što bi mještani mogli tražiti odštetu iz budžeta.

Usljed poplava je najviše stradala opština Hadžići, ali i opštine Novi Grad i Ilidža, naročito u dijelovima gdje su te dvije opštine povezane lokalnim putevima. Opština Vogošća, odnosna naselja u dolini rijeke Bosne i lokalnih potočića u Vogošći, pretrpjela su manju štetu. Došlo je do izlijevanja vode iz jednog potoka.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) Samir Džihić istakao je za Klix.ba da je u Hadžićima i Pazarićima, usljed poplava, ugroženo 35 stambenih objekata.

(Srna, Klix) 

Komentari / 0

Ostavite komentar