Донарума сачувао бод Милану код Роме!

У дерби мечу 22. кола Серије А Рома и Милан су на "Олимпику" одиграли нерешено, 1:1.  Рома - Милан: Све је под контролом! После овонедељних "испада" у Купу Италије, у ком су једни изједначили најтежи пораз у историји, други на 90 минута осетили шта то значи бити бољи од ривала из врха табеле, ствари су се ове недеље у дербију 22. кола Серије А унормалиле.  Донарума излуђивао Џека, реми у Риму! Подјела бодова у дербију 22. кола Серије А.

Фудбал 04.02.2019 | 10:00
Донарума сачувао бод Милану код Роме!
Био је то покушај фудбалера Роме да се искупе за катастрофу у купу против Фиорентине (1:7), донекле су у томе успели, али чини се да су бодом задовољнији гости.

Милан је у овом сусрету ипак први стигао до гола, и то у 26. минуту. После центаршута Пакете, Кшиштоф Пјонтек је био неумољив, са свега пет метара је затресао мрежу "вучице" за 0:1.

Голман Милана, Ђанлуиђи Донарума је у два наврата спречио најгоре по свој тим. У финишу првог дела одбранио је ударце Патрика Шика и Едина Џека када се чинило да су голови неминовни. 

Само што је кренуо други део, Рома је изједначила. На одбијену лопту одлично је реаговао Заниоло и Рома је стигла до поготка. 

Имали су Римљани више прилика до краја утакмице, посебно је била добра она коју је имао Един Џеко у 71. минуту, али је Донарума још једном показао своје велике квалитете. 

Милан је спасла статива у 81. минуту после шута Пелегринија, да би пред крај и голман Роме Олсен одбранио ударац Лаксалта. 

У тиму Роме Александар Коларов је одиграо свих 90 минута.

Почетак недеље није био баш нормалан за Романисте и Миланисте.

Први су на "Артемио Франкију" изједначили најубедљивији пораз у историји клуба и "са стилом" завршили са Купом, док су други бар на 90 минута осетили шта то значи бити бољи и радовати се победи над ривалом из врха табеле.

Врло брзо, ствари су се вратиле у нормалу: Рома - Милан 1:1 (0:1) у утакмици која је сходно традицији, популарности, снази, ривалитету, позицији на табели и "прам тајм" ТВ термину требало да буде дерби 22. кола Серије А, али коју је обележио очајни судија Фабио Мареска и статива коју је главом у 81. минуту уздрмао Лоренцо Пелегрини.

Након што је Кшиштоф Пјонтек постигао трећи гол ове недеље у прве две утакмице у црвено-црном дресу, а још једна Интерова грешка, тинејџер Николо Заниоли искористио трагичну реакцију Матеа Мусакија пред својим голом у првом нападу другог полувремена, Пелегринијев ударац главом "до" стативе била је, и остала, најбоља шанса виђена пред полупразним трибинама "Олимпика", на којима су навијачи домаћег тима покушавали да не мисле на 7:1 из Фиренце.

Посрнули милански гиганти тако су у неколико сати размака ове недеље увече освојили скупа бод од могућих шест, јер се у термину од 18 часова на "Меаци" нису радовали ни Интеристи. Напротив.

Ово је био први реми ова два клуба после везаних победа "росонера" у пролећном делу прошле (0:2) и јесењем ове сезоне (2:1), односно четири узастопне победе "ђалороса" пре тога (1:3, 1:0, 1:4, 0:2).

Вероватно и сам збуњен што је и даље у клубу после "седмице" у Купу, тренер домаћих Еузебио ди Франческо извео је на терен поставу са Едином Џеком у шпицу, човеком који је срамотном реакцијом недуго по уласку у игру у мечу са Фиорентином заслужио црвени картон и "лансирао" Виолу до победе која је разбеснела јужну трибину и, на крају, довела до вулгарних речи упућених капитену екипе, Александру Коларову.

И он је био у стартној постави Роме која је колико-толико надиграла 4-3-3 поставку тренера гостију Ђенара Гатуза у првих 45 минута, међутим резултат је пред одлазак на одмор био 0:1 захваљујући "замени" за Гонзала Игуаина, дојучерашњем асу Ђенове, Пјонтеку. Он се попут најбољих центарфорова данашњице спринтом "из места" појавио испред статичног Костаса Маноласа и врхом копачке послао у мрежу лопту коју му је уз много упорности и енергије са левог крила послао бразилски бек-везиста, Лукаш Пакета.

Седам пута "пробушен" у Фиренци, Робин Олсен могао је само да "одглуми" интервенцију и улепша трећи погодак Пољака у другом наступу у црвено-црном дресу од старта. Пјонтек, стрелац 19 голова за Ђенову у првом делу сезоне, постигао је пре четири вечери оба гола на "Сан Сиру" у победи Милана над Наполијем у четвртфиналу Купа Италије, само 24 часа након поменуте катастрофе Роме у Тоскани.

Када су се тимови вратили на једно од већих игралишта на Апенинима, ако говоримо о димензијама терена (105×66), прошао је непун минут до изједначења. Све што је 19-годишњи Заниоло, вероватно будући фудбалер Јувентуса који је без правог, професионалног уговора побегао из млађих категорија Интера и изборио се за место стартера у Роми, требало да уради и 46. минуту је да врати лопту у мрежу.

Тамо ју је увелико био послао центархалф гостију, Матео Мусакио, који је несхватљивом интервенцијом на пет метара од свог гола умало савладао Донаруму, али када се млади голман некако одбранио од овог "грома из ведрог неба", Заниолу није било тешко да постигне трећи гол у првој сезони у Серији А.

Ди Франческо, чији је тим у прошлом колу испустио 0:3 у Бергаму и дозволио Аталанти да освоји бод и тако прекине низ од три првенствене победе Роме, није трчао "грлом у јагоде" у наставку утакмице, свестан да би вечерашња "двојка" сасвим извесно значила растанак уз "рисрето" у понедељак ујутру, међутим опет је његова екипа била боља у пољу и конкретнија у завршници напада, а...

Центриметри су делили Пелегрина од поготка за 2:1 у 81. минуту, када је и Донарума већ био савладан, али је "парабола" завршила на стативи па је подела бодова била неминовна.

У дербију 22. кола Серије А Рома и Милан су на римском "Олимпику" подијелили бодове одигравши 1:1 (0:1).

Милан је повео у 26. минуту голом пољског нападача Кшиштофа Пјонтека, којем је то био већ трећи гол у прва два наступа у дресу "росонера", те укупно 14. у италијанском првенству ове сезоне, док му је асистирао Лукас Пакета, још један играч који је ове зиме стигао као појачање.

Већ на почетку другог полувремена изједначио је Николо Зањоло након сјајне асистенције Патрика Шика, да би у наставку меча бх. нападач Един Џеко имао неколико веома добрих прилика да донесе сва три бода "вучици", али није успио да савлада изузетно расположеног Ђанлуиђија Донаруму.

Добру шансу у финишу имао је Лоренцо Пелегрини, али је погодио стативу гостујућег гола.

"Вучица" је тако пропустила прилику да засједне на четврту позицију и преузме је управо од Милана, те се приближи Интеру, који је данас направио велики кикс против Болоње.

Пакета и Пјонтек опет засијали, Заниоло поново спасао Рому, али суперменски Ђиђо је све засенио! Миланов голман спектакуларним одбранама засенио све у дербију.

Миланови навијали су се скакали од среће због новог гола тандема Пакета – Пјонтек, потом су се Ромини радовали због поготка нове звезде италијанског фудбала Никола Занијола, али је на крају све засенио чудесни Ђанлуиђи Донарума. Популарни Ђиђо заиста израста у чудо од голмана и иде стопама ЂиђијаБуфона. Оно што је вечерас бранио на Олимпику може мало ко на свету и најзаслужнији је што је меч завршен без победника и са коначних 1:0. Ромине играче ја зауставио, али своје није могао...

Да ће ово бити његова ноћ, Ђиђо Донарума је најавио на почетку меча када је скинуо волеј Џека. Рома је таман постављала игру да стегне обруч, када ју је Лукас Пакета „опљачкао“. Упорни Бразилац је отео лопту неозбиљном Пелегринију код корнер заставице, а онда маестралним центрашутем пронашао Пјонтека на петерцу. Пољак је реаговао предаторски исипред Маноласа и постигао трећи гол у три меча за Росонере од доласка из Ђенове. А Пакети је то била друга асистенција за Пољака.

Рома је била шокирана примљеним голом и Милан је могао да искористи скамењеност домаћих фиудбалера, али се уместо тога повукао и дозволио Вучицу да се експресно врати у утакмицу. Требало је Рома да изједначи још до полувремена, али је Ђиђо Донарума чиниио чуда на голу. Феноменалном парадом је зауставио шут Занијола, а онда у једном нападу скинуо два чиста гола Шику и Џеку.

Оно што није успела у првом, Рома је оставрила одмах на поечтку другог полувремена. Вечерас очајни Мусакио је катастрофално регаовао на центрашут Карсдорпа и умало постигао аутогол. Донарума је то спречио сјајним рефлексом, али је Заниоло из одбитка донео Роми заслужено изједначење.

Рома је добила крила и наставила да јуриша ка преокрету. Била је близу у неколико ситуацију. Али Донарума је још једном фантастичном парадом зауставио Џеков ударац после корнера.

Потом је Пелегрини погодио стативу када је чак и Донарума био немоћан. У међувремену је Милан можда и оштећен за пенал. Просто је невероватно да судија Мареска у 62. минуту није затражио ВАР када је Коларов рвачким захватом зауставио Суса. Ситуација је изгледала више као да је пенал, него да није, а на крају је Пакета добио жути картон због протеста. Иначе, Коларов је прошлог викенда на исти начин срушио Иличића против Аталанте и ВАР је накнадно показао да је био пенал.

Осим те ситуације, Милан до финиша меча није имао ништа када су резервисти Кастиљехо и Лаксал створили шансу за победу у 89. минуту, али је Олсен одбранио Рому.

На крају, Милан је задржао бод предности у односу на Рому, и даље је четврти, али мораће много да поправи игру и да промени неке играче, да би то место задржао до краја. Рома је успела да се опорави од шокова у Бергаму и Фиренци и да добром игром поврати самопоуздање.

СЕРИЈА А - 22. КОЛО:

СПАЛ - Торино 0:0

Удинезе - Фиорентина 1:1 (0:0)
/Фернандеш 65 - Бехрами 56/

Ђенова - Сасуоло 1:1 (1:1)
/Санабрија 41 - Ђуричић 28/

Интер - Болоња 0:1 (0:1)
/Сантандер 32/

Рома - Милан 1:1 (0:1)
/Зањоло 46 - Пјонтек 26/

Одиграно у суботу:

Емполи - Кјево 2:2 (1:2)
/Капуто 45+2, 52 - Ђакерини 31, Степински 45+1/

Наполи - Сампдорија 3:0 (2:0)
/Милик 25, Инсиње 26, Верди 89 пен/

Јувентус - Парма 3:3 (1:0)
/Роналдо 36, 66, Ругани 62 - Барила 64, Жервињо 74, 90+3/

У понедјељак:

Фрозиноне - Лацио (19.00)

Каљари - Аталанта (21.00)

ТАБЕЛА: Јувентус 60, Наполи 51, Интер 40, Милан 36, Рома 35, Сампдорија 33, Аталанта (-1) 32, Лацио (-1) 32, Торино 31, Фиорентина 31, Сасуоло 30, Парма 29, Ђенова 24, СПАЛ 22, Каљари (-1) 21, Удинезе 19, Емполи 18, Болоња 17, Фрозиноне (-1) 13, Кјево 9*.

*НАПОМЕНА Италијанска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: Б92/мондо.рс/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар