Donaruma sačuvao bod Milanu kod Rome!

U derbi meču 22. kola Serije A Roma i Milan su na "Olimpiku" odigrali nerešeno, 1:1.  Roma - Milan: Sve je pod kontrolom! Posle ovonedeljnih "ispada" u Kupu Italije, u kom su jedni izjednačili najteži poraz u istoriji, drugi na 90 minuta osetili šta to znači biti bolji od rivala iz vrha tabele, stvari su se ove nedelje u derbiju 22. kola Serije A unormalile.  Donaruma izluđivao Džeka, remi u Rimu! Podjela bodova u derbiju 22. kola Serije A.

Fudbal 04.02.2019 | 10:00
Donaruma sačuvao bod Milanu kod Rome!
Bio je to pokušaj fudbalera Rome da se iskupe za katastrofu u kupu protiv Fiorentine (1:7), donekle su u tome uspeli, ali čini se da su bodom zadovoljniji gosti.

Milan je u ovom susretu ipak prvi stigao do gola, i to u 26. minutu. Posle centaršuta Pakete, Kšištof Pjontek je bio neumoljiv, sa svega pet metara je zatresao mrežu "vučice" za 0:1.

Golman Milana, Đanluiđi Donaruma je u dva navrata sprečio najgore po svoj tim. U finišu prvog dela odbranio je udarce Patrika Šika i Edina Džeka kada se činilo da su golovi neminovni. 

Samo što je krenuo drugi deo, Roma je izjednačila. Na odbijenu loptu odlično je reagovao Zaniolo i Roma je stigla do pogotka. 

Imali su Rimljani više prilika do kraja utakmice, posebno je bila dobra ona koju je imao Edin Džeko u 71. minutu, ali je Donaruma još jednom pokazao svoje velike kvalitete. 

Milan je spasla stativa u 81. minutu posle šuta Pelegrinija, da bi pred kraj i golman Rome Olsen odbranio udarac Laksalta. 

U timu Rome Aleksandar Kolarov je odigrao svih 90 minuta.

Početak nedelje nije bio baš normalan za Romaniste i Milaniste.

Prvi su na "Artemio Frankiju" izjednačili najubedljiviji poraz u istoriji kluba i "sa stilom" završili sa Kupom, dok su drugi bar na 90 minuta osetili šta to znači biti bolji i radovati se pobedi nad rivalom iz vrha tabele.

Vrlo brzo, stvari su se vratile u normalu: Roma - Milan 1:1 (0:1) u utakmici koja je shodno tradiciji, popularnosti, snazi, rivalitetu, poziciji na tabeli i "pram tajm" TV terminu trebalo da bude derbi 22. kola Serije A, ali koju je obeležio očajni sudija Fabio Mareska i stativa koju je glavom u 81. minutu uzdrmao Lorenco Pelegrini.

Nakon što je Kšištof Pjontek postigao treći gol ove nedelje u prve dve utakmice u crveno-crnom dresu, a još jedna Interova greška, tinejdžer Nikolo Zanioli iskoristio tragičnu reakciju Matea Musakija pred svojim golom u prvom napadu drugog poluvremena, Pelegrinijev udarac glavom "do" stative bila je, i ostala, najbolja šansa viđena pred polupraznim tribinama "Olimpika", na kojima su navijači domaćeg tima pokušavali da ne misle na 7:1 iz Firence.

Posrnuli milanski giganti tako su u nekoliko sati razmaka ove nedelje uveče osvojili skupa bod od mogućih šest, jer se u terminu od 18 časova na "Meaci" nisu radovali ni Interisti. Naprotiv.

Ovo je bio prvi remi ova dva kluba posle vezanih pobeda "rosonera" u prolećnom delu prošle (0:2) i jesenjem ove sezone (2:1), odnosno četiri uzastopne pobede "đalorosa" pre toga (1:3, 1:0, 1:4, 0:2).

Verovatno i sam zbunjen što je i dalje u klubu posle "sedmice" u Kupu, trener domaćih Euzebio di Frančesko izveo je na teren postavu sa Edinom Džekom u špicu, čovekom koji je sramotnom reakcijom nedugo po ulasku u igru u meču sa Fiorentinom zaslužio crveni karton i "lansirao" Violu do pobede koja je razbesnela južnu tribinu i, na kraju, dovela do vulgarnih reči upućenih kapitenu ekipe, Aleksandru Kolarovu.

I on je bio u startnoj postavi Rome koja je koliko-toliko nadigrala 4-3-3 postavku trenera gostiju Đenara Gatuza u prvih 45 minuta, međutim rezultat je pred odlazak na odmor bio 0:1 zahvaljujući "zameni" za Gonzala Iguaina, dojučerašnjem asu Đenove, Pjonteku. On se poput najboljih centarforova današnjice sprintom "iz mesta" pojavio ispred statičnog Kostasa Manolasa i vrhom kopačke poslao u mrežu loptu koju mu je uz mnogo upornosti i energije sa levog krila poslao brazilski bek-vezista, Lukaš Paketa.

Sedam puta "probušen" u Firenci, Robin Olsen mogao je samo da "odglumi" intervenciju i ulepša treći pogodak Poljaka u drugom nastupu u crveno-crnom dresu od starta. Pjontek, strelac 19 golova za Đenovu u prvom delu sezone, postigao je pre četiri večeri oba gola na "San Siru" u pobedi Milana nad Napolijem u četvrtfinalu Kupa Italije, samo 24 časa nakon pomenute katastrofe Rome u Toskani.

Kada su se timovi vratili na jedno od većih igrališta na Apeninima, ako govorimo o dimenzijama terena (105×66), prošao je nepun minut do izjednačenja. Sve što je 19-godišnji Zaniolo, verovatno budući fudbaler Juventusa koji je bez pravog, profesionalnog ugovora pobegao iz mlađih kategorija Intera i izborio se za mesto startera u Romi, trebalo da uradi i 46. minutu je da vrati loptu u mrežu.

Tamo ju je uveliko bio poslao centarhalf gostiju, Mateo Musakio, koji je neshvatljivom intervencijom na pet metara od svog gola umalo savladao Donarumu, ali kada se mladi golman nekako odbranio od ovog "groma iz vedrog neba", Zaniolu nije bilo teško da postigne treći gol u prvoj sezoni u Seriji A.

Di Frančesko, čiji je tim u prošlom kolu ispustio 0:3 u Bergamu i dozvolio Atalanti da osvoji bod i tako prekine niz od tri prvenstvene pobede Rome, nije trčao "grlom u jagode" u nastavku utakmice, svestan da bi večerašnja "dvojka" sasvim izvesno značila rastanak uz "risreto" u ponedeljak ujutru, međutim opet je njegova ekipa bila bolja u polju i konkretnija u završnici napada, a...

Centrimetri su delili Pelegrina od pogotka za 2:1 u 81. minutu, kada je i Donaruma već bio savladan, ali je "parabola" završila na stativi pa je podela bodova bila neminovna.

U derbiju 22. kola Serije A Roma i Milan su na rimskom "Olimpiku" podijelili bodove odigravši 1:1 (0:1).

Milan je poveo u 26. minutu golom poljskog napadača Kšištofa Pjonteka, kojem je to bio već treći gol u prva dva nastupa u dresu "rosonera", te ukupno 14. u italijanskom prvenstvu ove sezone, dok mu je asistirao Lukas Paketa, još jedan igrač koji je ove zime stigao kao pojačanje.

Već na početku drugog poluvremena izjednačio je Nikolo Zanjolo nakon sjajne asistencije Patrika Šika, da bi u nastavku meča bh. napadač Edin Džeko imao nekoliko veoma dobrih prilika da donese sva tri boda "vučici", ali nije uspio da savlada izuzetno raspoloženog Đanluiđija Donarumu.

Dobru šansu u finišu imao je Lorenco Pelegrini, ali je pogodio stativu gostujućeg gola.

"Vučica" je tako propustila priliku da zasjedne na četvrtu poziciju i preuzme je upravo od Milana, te se približi Interu, koji je danas napravio veliki kiks protiv Bolonje.

Paketa i Pjontek opet zasijali, Zaniolo ponovo spasao Romu, ali supermenski Điđo je sve zasenio! Milanov golman spektakularnim odbranama zasenio sve u derbiju.

Milanovi navijali su se skakali od sreće zbog novog gola tandema Paketa – Pjontek, potom su se Romini radovali zbog pogotka nove zvezde italijanskog fudbala Nikola Zanijola, ali je na kraju sve zasenio čudesni Đanluiđi Donaruma. Popularni Điđo zaista izrasta u čudo od golmana i ide stopama ĐiđijaBufona. Ono što je večeras branio na Olimpiku može malo ko na svetu i najzaslužniji je što je meč završen bez pobednika i sa konačnih 1:0. Romine igrače ja zaustavio, ali svoje nije mogao...

Da će ovo biti njegova noć, Điđo Donaruma je najavio na početku meča kada je skinuo volej Džeka. Roma je taman postavljala igru da stegne obruč, kada ju je Lukas Paketa „opljačkao“. Uporni Brazilac je oteo loptu neozbiljnom Pelegriniju kod korner zastavice, a onda maestralnim centrašutem pronašao Pjonteka na petercu. Poljak je reagovao predatorski isipred Manolasa i postigao treći gol u tri meča za Rosonere od dolaska iz Đenove. A Paketi je to bila druga asistencija za Poljaka.

Roma je bila šokirana primljenim golom i Milan je mogao da iskoristi skamenjenost domaćih fiudbalera, ali se umesto toga povukao i dozvolio Vučicu da se ekspresno vrati u utakmicu. Trebalo je Roma da izjednači još do poluvremena, ali je Điđo Donaruma činiio čuda na golu. Fenomenalnom paradom je zaustavio šut Zanijola, a onda u jednom napadu skinuo dva čista gola Šiku i Džeku.

Ono što nije uspela u prvom, Roma je ostavrila odmah na poečtku drugog poluvremena. Večeras očajni Musakio je katastrofalno regaovao na centrašut Karsdorpa i umalo postigao autogol. Donaruma je to sprečio sjajnim refleksom, ali je Zaniolo iz odbitka doneo Romi zasluženo izjednačenje.

Roma je dobila krila i nastavila da juriša ka preokretu. Bila je blizu u nekoliko situaciju. Ali Donaruma je još jednom fantastičnom paradom zaustavio Džekov udarac posle kornera.

Potom je Pelegrini pogodio stativu kada je čak i Donaruma bio nemoćan. U međuvremenu je Milan možda i oštećen za penal. Prosto je neverovatno da sudija Mareska u 62. minutu nije zatražio VAR kada je Kolarov rvačkim zahvatom zaustavio Susa. Situacija je izgledala više kao da je penal, nego da nije, a na kraju je Paketa dobio žuti karton zbog protesta. Inače, Kolarov je prošlog vikenda na isti način srušio Iličića protiv Atalante i VAR je naknadno pokazao da je bio penal.

Osim te situacije, Milan do finiša meča nije imao ništa kada su rezervisti Kastiljeho i Laksal stvorili šansu za pobedu u 89. minutu, ali je Olsen odbranio Romu.

Na kraju, Milan je zadržao bod prednosti u odnosu na Romu, i dalje je četvrti, ali moraće mnogo da popravi igru i da promeni neke igrače, da bi to mesto zadržao do kraja. Roma je uspela da se oporavi od šokova u Bergamu i Firenci i da dobrom igrom povrati samopouzdanje.

SERIJA A - 22. KOLO:

SPAL - Torino 0:0

Udineze - Fiorentina 1:1 (0:0)
/Fernandeš 65 - Behrami 56/

Đenova - Sasuolo 1:1 (1:1)
/Sanabrija 41 - Đuričić 28/

Inter - Bolonja 0:1 (0:1)
/Santander 32/

Roma - Milan 1:1 (0:1)
/Zanjolo 46 - Pjontek 26/

Odigrano u subotu:

Empoli - Kjevo 2:2 (1:2)
/Kaputo 45+2, 52 - Đakerini 31, Stepinski 45+1/

Napoli - Sampdorija 3:0 (2:0)
/Milik 25, Insinje 26, Verdi 89 pen/

Juventus - Parma 3:3 (1:0)
/Ronaldo 36, 66, Rugani 62 - Barila 64, Žervinjo 74, 90+3/

U ponedjeljak:

Frozinone - Lacio (19.00)

Kaljari - Atalanta (21.00)

TABELA: Juventus 60, Napoli 51, Inter 40, Milan 36, Roma 35, Sampdorija 33, Atalanta (-1) 32, Lacio (-1) 32, Torino 31, Fiorentina 31, Sasuolo 30, Parma 29, Đenova 24, SPAL 22, Kaljari (-1) 21, Udineze 19, Empoli 18, Bolonja 17, Frozinone (-1) 13, Kjevo 9*.

*NAPOMENA Italijanska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: B92/mondo.rs/mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar