Ванредно у ФБиХ: Саобраћај отежан

Ванредна ситуација усљед великих падавина, наглог топљења снијега и изливања ријека проглашена је у Зеници и у Бусовачи, у Зеничко-добојском и Средњобосанском кантону угрожено је више десетина објеката, у Горњем Вакуфу/Ускопље су због клизишта исељене четири породице, а на многим путним правцима саобраћај је отежан.

Босна и Херцеговина 03.02.2019 | 17:13
Ванредно у ФБиХ: Саобраћај отежан
На подручју града Зеница проглашено је стање природне несреће од поплава и клизишта након изливања ријека које су нанијеле материјалну штету путној инфраструктури и угрозиле стамбене објекте.

Служба цивилне заштите Зенице упозорила је сва физичка и правна лица која живе и раде у приобалном појасу ријека Босна, Кочева, Бабина, Бистричак, те Пепеларске и Грачаничке ријеке да из стамбених и пословних објеката измјесте све вриједности које би могле бити потопљене у случају наглог повећања водостаја, преносе федерални медији.

У зеничком насељу Тетова угрожено је 40 објеката, а мјештани помажу једни другима у евакуацији. Ситуацију у овом мјесту додатно отежава зачепљен главни колектор компаније "Арцелор Митал".

Критична ситуација је и у зеничком насељу Травничка улица, гдје је повећан водостај ријеке Кочеве, која се излила и поплавила је стамбене објекте и један аутомобил.

Алармантна ситуација је и у Бистричаку код Зенице. Дио села Вукотићи и Јастребац је одсјечен, а путна комуникација, која води према овим мјестима, у потпуности је блокирана.

И у мјесту Чајдраш код Зенице на неколико мјеста излила се ријека Кочева и пријети да поплави стамбене објекте, а слична ситуација је и у Ораховици код Зенице.

Ријеке су се излиле у неколико општина Средњобосанског кантона усљед чега је дошло до плављења кућа, дворишта и пољопривредних површина, саопштено је из Кантоналне управе Цивилне заштите.

Ванредна ситуација проглашена је у општини Бусовача, гдје су угрожена подручја у мјесним заједницама Громиљак, Јеховац, Раушевац, Брестовско, Билаловац, те Поткрај.

На путном правцу Бусовача-Кисељак на неколико мјеста обустављен је саобраћај због изливања воде. Екипе Цивилне заштите су на терену и предузимају потребне радње.

У општини Нови Травник пукла је главна водоводна цијев, па је обустављена испорука воде за пиће за град. Воде су се излиле у више мјесних заједница.

У мјесту Подградина код Витеза појавило се клизиште код градског базена воде за пиће због чега је обустављена испоруке воде за подручју града.

На подручју општине Горњи Вакуф/Ускопље четири породице морале су напустити домове у селу Борова Раван у Мјесној заједници Вољевац, гдје се јутрос активирало веће клизиште.

"Под клизиштем је нестала цијела кућа у којој, срећом, нико није становао. Половина друге куће је у земљи. Старија жена и њен син успјели су изаћи из куће, у којој више не постоје услови за становање", речено је у општинској Служби за цивилну заштиту.

У опасности од клизишта су још двије куће из које су људи исељени.

Одређених проблема имају и становници других горњовакуфских насеља, гдје су набујале ријеке и потоци изазвали изливање воде из њихових корита.

Поплаве су и у Кисељаку, а најугроженији је централни и сјеверни дио, односно шире језгро града и дионице које воде према Бусовачи. Одвијање саобраћаја на појединим дионицама је отежано или у потпуности блокирано. Вода ствара велике проблеме на мјесту гдје се излива поток Рикавац, у Вишњица Пољу.

Обилне кише и јак вјетар други дан задају невоље на подручју општине Фојница, гдје је проузрокована велика материјална штета. Водостај ријека расте, има одрона и клизишта, па је на неким мјестима била и обустава саобраћаја одређен период.

Начелник општине Сабахудин Клисура рекао је да је најалармантније на регионалном путу за насеље Баковићи, Гојевићи и Дусина, гдје је мањи поток проузроковао велико клизиште које се обрушило на регионални пут. Овај пут је сада проходан, али клизиште и даље прави проблеме.

Недалеко од Тарчина излио се поток Бијела ријека, који сада пријети да поплави куће и објекте.

Код тунела у Челебићима дошло је до већег одрона на магистрални пут између Коњица и Јабланице, те се саобраћај одвија једном траком уз повећан опрез.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

брецало

03.02.2019 16:38

Гдје власт сада када је народ у проблему сада се крију јадни су они сотоне сецикезе лазови

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

03.02.2019 16:39

А ми сједимо као да се ниста не десава? За 3 дана цемо сви бити под водом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деба

03.02.2019 19:36

Дуго треба да додје вода до трецег спрата, сигурни смо сви

Name

бн69

03.02.2019 16:56

А ви шутите и чекате. Као да ова вода неће и вама доћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.02.2019 19:36

Наравно,ста оцекивати у Посавини кад је вода кренула од Сарајева. То јест топљење снијега као и 2014???