Vanredno u FBiH: Saobraćaj otežan

Vanredna situacija usljed velikih padavina, naglog topljenja snijega i izlivanja rijeka proglašena je u Zenici i u Busovači, u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu ugroženo je više desetina objekata, u Gornjem Vakufu/Uskoplje su zbog klizišta iseljene četiri porodice, a na mnogim putnim pravcima saobraćaj je otežan.

Bosna i Hercegovina 03.02.2019 | 17:13
Vanredno u FBiH: Saobraćaj otežan
Na području grada Zenica proglašeno je stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta nakon izlivanja rijeka koje su nanijele materijalnu štetu putnoj infrastrukturi i ugrozile stambene objekte.

Služba civilne zaštite Zenice upozorila je sva fizička i pravna lica koja žive i rade u priobalnom pojasu rijeka Bosna, Kočeva, Babina, Bistričak, te Pepelarske i Gračaničke rijeke da iz stambenih i poslovnih objekata izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti potopljene u slučaju naglog povećanja vodostaja, prenose federalni mediji.

U zeničkom naselju Tetova ugroženo je 40 objekata, a mještani pomažu jedni drugima u evakuaciji. Situaciju u ovom mjestu dodatno otežava začepljen glavni kolektor kompanije "Arcelor Mital".

Kritična situacija je i u zeničkom naselju Travnička ulica, gdje je povećan vodostaj rijeke Kočeve, koja se izlila i poplavila je stambene objekte i jedan automobil.

Alarmantna situacija je i u Bistričaku kod Zenice. Dio sela Vukotići i Jastrebac je odsječen, a putna komunikacija, koja vodi prema ovim mjestima, u potpunosti je blokirana.

I u mjestu Čajdraš kod Zenice na nekoliko mjesta izlila se rijeka Kočeva i prijeti da poplavi stambene objekte, a slična situacija je i u Orahovici kod Zenice.

Rijeke su se izlile u nekoliko opština Srednjobosanskog kantona usljed čega je došlo do plavljenja kuća, dvorišta i poljoprivrednih površina, saopšteno je iz Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Vanredna situacija proglašena je u opštini Busovača, gdje su ugrožena područja u mjesnim zajednicama Gromiljak, Jehovac, Rauševac, Brestovsko, Bilalovac, te Potkraj.

Na putnom pravcu Busovača-Kiseljak na nekoliko mjesta obustavljen je saobraćaj zbog izlivanja vode. Ekipe Civilne zaštite su na terenu i preduzimaju potrebne radnje.

U opštini Novi Travnik pukla je glavna vodovodna cijev, pa je obustavljena isporuka vode za piće za grad. Vode su se izlile u više mjesnih zajednica.

U mjestu Podgradina kod Viteza pojavilo se klizište kod gradskog bazena vode za piće zbog čega je obustavljena isporuke vode za području grada.

Na području opštine Gornji Vakuf/Uskoplje četiri porodice morale su napustiti domove u selu Borova Ravan u Mjesnoj zajednici Voljevac, gdje se jutros aktiviralo veće klizište.

"Pod klizištem je nestala cijela kuća u kojoj, srećom, niko nije stanovao. Polovina druge kuće je u zemlji. Starija žena i njen sin uspjeli su izaći iz kuće, u kojoj više ne postoje uslovi za stanovanje", rečeno je u opštinskoj Službi za civilnu zaštitu.

U opasnosti od klizišta su još dvije kuće iz koje su ljudi iseljeni.

Određenih problema imaju i stanovnici drugih gornjovakufskih naselja, gdje su nabujale rijeke i potoci izazvali izlivanje vode iz njihovih korita.

Poplave su i u Kiseljaku, a najugroženiji je centralni i sjeverni dio, odnosno šire jezgro grada i dionice koje vode prema Busovači. Odvijanje saobraćaja na pojedinim dionicama je otežano ili u potpunosti blokirano. Voda stvara velike probleme na mjestu gdje se izliva potok Rikavac, u Višnjica Polju.

Obilne kiše i jak vjetar drugi dan zadaju nevolje na području opštine Fojnica, gdje je prouzrokovana velika materijalna šteta. Vodostaj rijeka raste, ima odrona i klizišta, pa je na nekim mjestima bila i obustava saobraćaja određen period.

Načelnik opštine Sabahudin Klisura rekao je da je najalarmantnije na regionalnom putu za naselje Bakovići, Gojevići i Dusina, gdje je manji potok prouzrokovao veliko klizište koje se obrušilo na regionalni put. Ovaj put je sada prohodan, ali klizište i dalje pravi probleme.

Nedaleko od Tarčina izlio se potok Bijela rijeka, koji sada prijeti da poplavi kuće i objekte.

Kod tunela u Čelebićima došlo je do većeg odrona na magistralni put između Konjica i Jablanice, te se saobraćaj odvija jednom trakom uz povećan oprez.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

brecalo

03.02.2019 16:38

Gdje vlast sada kada je narod u problemu sada se kriju jadni su oni sotone secikeze lazovi

ODGOVORITE
Name

roki

03.02.2019 16:39

A mi sjedimo kao da se nista ne desava? Za 3 dana cemo svi biti pod vodom!

ODGOVORITE
Name

Deba

03.02.2019 19:36

Dugo treba da dodje voda do treceg sprata, sigurni smo svi

Name

bn69

03.02.2019 16:56

A vi šutite i čekate. Kao da ova voda neće i vama doći.

ODGOVORITE
Name

re

03.02.2019 19:36

Naravno,sta ocekivati u Posavini kad je voda krenula od Sarajeva. To jest topljenje snijega kao i 2014???