Степинац знао за усташке злочине

У Архиву Војводине у Новом Саду од 2008. године налази се документ који потврђује да је загребачки надбискуп кардинал Алојзије Степинац био упознат са усташким злочинима у вријеме НДХ.

Србија 03.02.2019 | 10:26
Степинац знао за усташке злочине
У досијеу су детаљно описана звјерства над Србима и Јеврејима почињена 1941. и 1942. године у логорима у Јасеновцу и Старој Градишки, али и у другим подручјима НДХ. Све је поткријепљено са 63 аутентичне и “њемачком прецизношћу нумерисане” фотографије, пишу “Вечерње новости”.

Ријеч је о свједочењу које је Степинцу 1942. године послао свједок усташких злочина. Он се потписао као “католик хришћанин, па тек онда Хрват”.



Свједочење на 300 страна преведено је на њемачки језик и било је дио досијеа Гестапоа. Деценијама је ова документација била дио личног фонда Славка Одића, носиоца партизанске споменице, службеника СУП и генералног конзула у Торонту.

Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић рекао је да су ови документи откривени игром случаја у јеку покушаја хрватских екстремиста да ревидирају усташку историју и вишеструко умање број српских и јеврејских жртава у Јасеновцу и другим логорима НДХ. Кузмановић је навео да ће документација бити преведена, публикована и дигитализована да би била доступна историчарима и истраживачима.

Он је напоменуо да све указује на то да је у питању досије који је састављао заповједник њемачке службе безбједности у тада окупираном Београду, а био је директно потчињен Гестапоу.

Кузмановић је нагласио да су та документа неоспорива, јер су их саставили представници њемачке обавјештајне службе током рата. 

Осим детаљних свједочанстава о злочинима, досије садржи дописе људи који су се обраћали вишим структурама Њемачке или Комесаријату за избјеглице да их заштите од дивљања усташа. Фотографије, које су приложене, снимане су током извршења злочина.

У досијеу о хиљадама жртава нашло се и име Милене Божинић којој је дијете ножем истргнуто из утробе, као и наводи да су Срби били присиљивани да пију крв убијене браће, те да је велики број жена и дјевојака био силован – кћерке пред мајкама, мајке пред кћерима, те да су отпремане у усташке логоре да служе усташама као блуднице.  “Новости” наводе да су силовања забиљежена чак и у српским црквама, као и да су од записа страшније фотографије жртава, на којим су често и њихови егзакутори.

Колико су подаци и фотографије усташких егзекуција и дивљања над жртвама сурови и неспојиви нормалном човјеку свједочи да је Кузмановићева сарадница у Архиву Војводине, која је студирала њемачки језик, након што је прочитала неколико страница рекла да нема снаге да то преводи, пишу “Вечерње новости”.



Ови документи овјерени су њемачким печатима и меморандумима и упућени заповједницима њемачке службе безбједности у тадашњем Београду, од којих је један био Емануел Шефер који је у прољеће 1942. године надгледао ликвидацију Јевреја интернираних на Сајмишту, а потом саопштио Берлину да је “Србија без Јевреја”.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Драганче

03.02.2019 09:38

Има ли ико информацију јел Додо позвао друга Драгана и хоће ли му доћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ратко

03.02.2019 10:53

Драганче позови ти Комшића

Name

сРБИН

03.02.2019 11:15

Додо је предао (ПРОДАО) Јасеновачку грађу Хрватској а зашто и пошто -- ОН ТО ЗНА !

Name

Да га Бог види!

03.02.2019 09:43

А овог леша чувају као свеца! А палити мошти Светог Саве су знали, одметнуту Срби у Ислам и Католичанство. Е, Срби, Срби! Ови одметнути нека их тамо гдје су, тешко им повратка има, то је већ готова ствар, опредјељење потврђено кроз новију историју (91-94.). А ово усташко магаре могу само слични њему величати, ако пакла има, а има, тај своје плаћа! Србима желим да своје жртве помињу у тузи и сјећању, а никад у осветољубивости и забораву! У томе је наша величина. Осјетити љутњу да, али је у духу Православља савладавати колико се уопште може у односу на ове гнусне злочинце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

03.02.2019 11:08

@ Да га Бог види! Пишете "одметнути Срби у Ислам и Католичанство"!! Е ту је највећи проблем Срба јер мисле да смо сви ми у еx YУ, Срби! Нисмо и нити ћемо икада бити! Сви у еx YУ, почну се приближавати са Србима и онда Срби кажу "сви сте ви Срби" и ту нестаје комуникације и онда се чудите да сви ми не Срби се брзо ујединимо против вас!

Name

Српска

03.02.2019 09:45

Никад заборавити, никад опростити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нови светски поредак

03.02.2019 11:02

само унучад бирати

Name

!!!

03.02.2019 09:46

ШТА КАЖЕ УНУКА САТНИКА ПЕЈЕ ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

03.02.2019 11:18

ОНА као особа није због тога крива , криви су они који су за њу гласали - милом или силом -- или за ТРИЕСТ марака ?

Name

Борис

03.02.2019 10:12

Он и јесте био усташа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

03.02.2019 10:18

Вероватно је и пејо исприцао својим наследницима ста се десавало, па би могли имати информације из прве руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хумац

03.02.2019 10:18

Познато је да је Степинац рекао да је:"Јасеновац највеца срамота хрватског народа" И исто тако да је Степинац увијек био за неовисну ДРЗАВУ ХРВАТСКУ. Домацим издајицама је то магнум цримен.а имали су и Срби таквих издајица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

03.02.2019 11:37

Мени није јасно ако је неко био упознат са тим злоцинима засто би се због тога требао да осуди.Тај Степинац то није могао да осуди нити је могао у тим временима то да спријеци.

Name

Зоран

03.02.2019 10:24

Степинац је био исто као и остали следбеници анте павелића и других усташких масакрера и крвника. И данашња хрвацка садржи најмање 30 % таквих крвника први међу њима је командајући крвник Крстичевић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

03.02.2019 10:34

Вратиће се тај злочин њима кад тад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

03.02.2019 10:53

Од добровољца у Србској војсци у првом свјетском рату као Католицког свеценика, па преко полозаја помоцног = викарног бискупа Загребацког, па преко избора за кардинала уз помоц краља Александра Карадјордјевица, па до устаског идеолага. Укратко Алојзијев пут. Слика на поцетку овог текста мислим да се ради о једном од цестих злоцина у Србском селу Дубица код Одзака. Ако се та слика повеца па погледају фаце тих статиста са нозевима у рукама онда је теско и замислити са каквим се злом сусрео нас народ на просторима тадасње НДХ. Сви ти статисти су се углавном клели у Степинца и у Ватикан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зис

03.02.2019 11:49

Нико није крволочан у толикој мјери колико су то хрвати чим им се укаже прилика а невјероватно је колико се труде да се представе као културан народ.

ОДГОВОРИТЕ