Stepinac znao za ustaške zločine

U Arhivu Vojvodine u Novom Sadu od 2008. godine nalazi se dokument koji potvrđuje da je zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac bio upoznat sa ustaškim zločinima u vrijeme NDH.

Srbija 03.02.2019 | 10:26
Stepinac znao za ustaške zločine
U dosijeu su detaljno opisana zvjerstva nad Srbima i Jevrejima počinjena 1941. i 1942. godine u logorima u Jasenovcu i Staroj Gradiški, ali i u drugim područjima NDH. Sve je potkrijepljeno sa 63 autentične i “njemačkom preciznošću numerisane” fotografije, pišu “Večernje novosti”.

Riječ je o svjedočenju koje je Stepincu 1942. godine poslao svjedok ustaških zločina. On se potpisao kao “katolik hrišćanin, pa tek onda Hrvat”.Svjedočenje na 300 strana prevedeno je na njemački jezik i bilo je dio dosijea Gestapoa. Decenijama je ova dokumentacija bila dio ličnog fonda Slavka Odića, nosioca partizanske spomenice, službenika SUP i generalnog konzula u Torontu.

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović rekao je da su ovi dokumenti otkriveni igrom slučaja u jeku pokušaja hrvatskih ekstremista da revidiraju ustašku istoriju i višestruko umanje broj srpskih i jevrejskih žrtava u Jasenovcu i drugim logorima NDH. Kuzmanović je naveo da će dokumentacija biti prevedena, publikovana i digitalizovana da bi bila dostupna istoričarima i istraživačima.

On je napomenuo da sve ukazuje na to da je u pitanju dosije koji je sastavljao zapovjednik njemačke službe bezbjednosti u tada okupiranom Beogradu, a bio je direktno potčinjen Gestapou.

Kuzmanović je naglasio da su ta dokumenta neosporiva, jer su ih sastavili predstavnici njemačke obavještajne službe tokom rata. 

Osim detaljnih svjedočanstava o zločinima, dosije sadrži dopise ljudi koji su se obraćali višim strukturama Njemačke ili Komesarijatu za izbjeglice da ih zaštite od divljanja ustaša. Fotografije, koje su priložene, snimane su tokom izvršenja zločina.

U dosijeu o hiljadama žrtava našlo se i ime Milene Božinić kojoj je dijete nožem istrgnuto iz utrobe, kao i navodi da su Srbi bili prisiljivani da piju krv ubijene braće, te da je veliki broj žena i djevojaka bio silovan – kćerke pred majkama, majke pred kćerima, te da su otpremane u ustaške logore da služe ustašama kao bludnice.  “Novosti” navode da su silovanja zabilježena čak i u srpskim crkvama, kao i da su od zapisa strašnije fotografije žrtava, na kojim su često i njihovi egzakutori.

Koliko su podaci i fotografije ustaških egzekucija i divljanja nad žrtvama surovi i nespojivi normalnom čovjeku svjedoči da je Kuzmanovićeva saradnica u Arhivu Vojvodine, koja je studirala njemački jezik, nakon što je pročitala nekoliko stranica rekla da nema snage da to prevodi, pišu “Večernje novosti”.Ovi dokumenti ovjereni su njemačkim pečatima i memorandumima i upućeni zapovjednicima njemačke službe bezbjednosti u tadašnjem Beogradu, od kojih je jedan bio Emanuel Šefer koji je u proljeće 1942. godine nadgledao likvidaciju Jevreja interniranih na Sajmištu, a potom saopštio Berlinu da je “Srbija bez Jevreja”.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Draganče

03.02.2019 10:38

Ima li iko informaciju jel Dodo pozvao druga Dragana i hoće li mu doći

ODGOVORITE
Name

ratko

03.02.2019 11:53

Draganče pozovi ti Komšića

Name

sRBIN

03.02.2019 12:15

Dodo je predao (PRODAO) Jasenovačku građu Hrvatskoj a zašto i pošto -- ON TO ZNA !

Name

Da ga Bog vidi!

03.02.2019 10:43

A ovog leša čuvaju kao sveca! A paliti mošti Svetog Save su znali, odmetnutu Srbi u Islam i Katoličanstvo. E, Srbi, Srbi! Ovi odmetnuti neka ih tamo gdje su, teško im povratka ima, to je već gotova stvar, opredjeljenje potvrđeno kroz noviju istoriju (91-94.). A ovo ustaško magare mogu samo slični njemu veličati, ako pakla ima, a ima, taj svoje plaća! Srbima želim da svoje žrtve pominju u tuzi i sjećanju, a nikad u osvetoljubivosti i zaboravu! U tome je naša veličina. Osjetiti ljutnju da, ali je u duhu Pravoslavlja savladavati koliko se uopšte može u odnosu na ove gnusne zločince!

ODGOVORITE
Name

075

03.02.2019 12:08

@ Da ga Bog vidi! Pišete "odmetnuti Srbi u Islam i Katoličanstvo"!! E tu je najveći problem Srba jer misle da smo svi mi u ex YU, Srbi! Nismo i niti ćemo ikada biti! Svi u ex YU, počnu se približavati sa Srbima i onda Srbi kažu "svi ste vi Srbi" i tu nestaje komunikacije i onda se čudite da svi mi ne Srbi se brzo ujedinimo protiv vas!

Name

Srpska

03.02.2019 10:45

Nikad zaboraviti, nikad oprostiti.

ODGOVORITE
Name

novi svetski poredak

03.02.2019 12:02

samo unučad birati

Name

!!!

03.02.2019 10:46

ŠTA KAŽE UNUKA SATNIKA PEJE ???

ODGOVORITE
Name

sRBIN

03.02.2019 12:18

ONA kao osoba nije zbog toga kriva , krivi su oni koji su za nju glasali - milom ili silom -- ili za TRIEST maraka ?

Name

Борис

03.02.2019 11:12

Он и јесте био усташа.

ODGOVORITE
Name

Ratko

03.02.2019 11:18

Verovatno je i pejo ispricao svojim naslednicima sta se desavalo, pa bi mogli imati informacije iz prve ruke.

ODGOVORITE
Name

Humac

03.02.2019 11:18

Poznato je da je Stepinac rekao da je:"Jasenovac najveca sramota hrvatskog naroda" I isto tako da je Stepinac uvijek bio za neovisnu DRZAVU HRVATSKU. Domacim izdajicama je to magnum crimen.a imali su i Srbi takvih izdajica.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

03.02.2019 12:37

Meni nije jasno ako je neko bio upoznat sa tim zlocinima zasto bi se zbog toga trebao da osudi.Taj Stepinac to nije mogao da osudi niti je mogao u tim vremenima to da sprijeci.

Name

Zoran

03.02.2019 11:24

Stepinac je bio isto kao i ostali sledbenici ante pavelića i drugih ustaških masakrera i krvnika. I današnja hrvacka sadrži najmanje 30 % takvih krvnika prvi među njima je komandajući krvnik Krstičević

ODGOVORITE
Name

Doboj

03.02.2019 11:34

Vratiće se taj zločin njima kad tad!

ODGOVORITE
Name

!!!

03.02.2019 11:53

Od dobrovoljca u Srbskoj vojsci u prvom svjetskom ratu kao Katolickog svecenika, pa preko polozaja pomocnog = vikarnog biskupa Zagrebackog, pa preko izbora za kardinala uz pomoc kralja Aleksandra Karadjordjevica, pa do ustaskog ideolaga. Ukratko Alojzijev put. Slika na pocetku ovog teksta mislim da se radi o jednom od cestih zlocina u Srbskom selu Dubica kod Odzaka. Ako se ta slika poveca pa pogledaju face tih statista sa nozevima u rukama onda je tesko i zamisliti sa kakvim se zlom susreo nas narod na prostorima tadasnje NDH. Svi ti statisti su se uglavnom kleli u Stepinca i u Vatikan.

ODGOVORITE
Name

Zis

03.02.2019 12:49

Niko nije krvoločan u tolikoj mjeri koliko su to hrvati čim im se ukaže prilika a nevjerovatno je koliko se trude da se predstave kao kulturan narod.

ODGOVORITE