Нема времена за губљење

- Шефица европске дипломатије Федерика Могерини саопштила је да је у разговору с косовским председником Хашимом Тачијем поновила да је неопходно укидање таксе.

Србија 02.02.2019 | 08:21
Нема времена за губљење
Она је навела да је то неопходно како би што пре био настављен дијалог Београд-Приштина.

"Разговарала сам с председником Хашимом Тачијем: поновила сам да таксе морају да се укину како би дијалог био настављен што пре", написала је Могеринијева на свом Твитеру.

Она је додала да је номализација односа кључна за Косово, Србију, Западни Балкан, ЕУ. 

"Нема више времена за губљење", поручила је Федерика Могерини. 

На то је одговорио и косовски председник Хашим Тачи, који је навео да је Косово посвећено томе да Косово затвори “болно поглавље прошлости”. 

“Хвала, Федерика. Косово је посвећено и уједињено у напорима да затвори болно поглавље прошлости кроз дијалог са Србијом уз помоћ Европске уније. Свеобухватни мировни споразум довешће до помирења две земље и омогућити чланство Косова у УН, ЕУ и НАТО”, написао је Тачи.

Тачи је затражио укидање повода који омета наставак дијалога о нормализацији односа Косова и Србије, не спомињући директно да тражи укидање таксе.

"Став ЕУ и САД је јасан и не оставља места слободним интепретацијама. Треба одмах уклонити претекст који користи Србија за блокаду дијалога. То би потврдило наше опредељење за мировни споразум и још више чувало и јачало наше савезништво са ЕУ, НАТО и посебно са САД", написао је Тачи на Фејсбуку.

Тачи је подвукао да је дијалог једини начин решавања проблема Косова и Србије и да је то суштински разлог зашто је Косово увек било конструктивно и није бежало од дијалога.

"Досадашње искуство Косова у преговорима је позитивно, почевши од Рамбујеа, Беча, али и Брисела. Постојећи дијалог о нормализацији којим посредује ЕУ стварно је много трајао, али сада имамо моментум који не треба изгубити како би се (дијалог) окончао", написао је косовски председник.

Тачи је истакао да је дијалог до сада увек био без условљавања са било које стране.

"То је био и треба да остане принцип водиља. Зато је у целости неприхватљиво да је Србија условила наставак дијалога користећи као претекст укидање такси на њене производе", истакао је Тачи.

Он је рекао да је због таквог деструктивног понашања Србије данас телефоном разговарао са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини.

"Овом сам приликом изразио наше узнемирење због безразложног условљавања Србије, што онемогућава наставак дијалога", казао је Тачи.

Упркос свему томе Тачи је оцени да "дијалог треба наставити и да две стране треба да се уздрже од од једностраних потеза који ометају његов наставак".

"Независно што то може изгледати неправедно, ми треба да се поново покажемо прагматичним и да поштујемо савете ЕУ и САД", написао је косовски председник.

Премијер Косова Рамуш Харадинај и је, међутим, у Клини изјавио да таксе неће бити укинуте све док Србија не буде признала независно Косово.

(Б92)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

АР

02.02.2019 07:48

Нема Нема Богами

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спрдња

02.02.2019 10:18

Ова данашња политика је на нивоу реалитy схоw.

Name

гуз

02.02.2019 08:53

Тацхи изгледа слуса ста му мама Зорица казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грег

02.02.2019 09:52

Ми у БиХ цекамо 22 године па ниста. Хајде сада мало да позуримо!?

ОДГОВОРИТЕ