Nema vremena za gubljenje

- Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini saopštila je da je u razgovoru s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem ponovila da je neophodno ukidanje takse.

Srbija 02.02.2019 | 08:21
Nema vremena za gubljenje
Ona je navela da je to neophodno kako bi što pre bio nastavljen dijalog Beograd-Priština.

"Razgovarala sam s predsednikom Hašimom Tačijem: ponovila sam da takse moraju da se ukinu kako bi dijalog bio nastavljen što pre", napisala je Mogerinijeva na svom Tviteru.

Ona je dodala da je nomalizacija odnosa ključna za Kosovo, Srbiju, Zapadni Balkan, EU. 

"Nema više vremena za gubljenje", poručila je Federika Mogerini. 

Na to je odgovorio i kosovski predsednik Hašim Tači, koji je naveo da je Kosovo posvećeno tome da Kosovo zatvori “bolno poglavlje prošlosti”. 

“Hvala, Federika. Kosovo je posvećeno i ujedinjeno u naporima da zatvori bolno poglavlje prošlosti kroz dijalog sa Srbijom uz pomoć Evropske unije. Sveobuhvatni mirovni sporazum dovešće do pomirenja dve zemlje i omogućiti članstvo Kosova u UN, EU i NATO”, napisao je Tači.

Tači je zatražio ukidanje povoda koji ometa nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ne spominjući direktno da traži ukidanje takse.

"Stav EU i SAD je jasan i ne ostavlja mesta slobodnim intepretacijama. Treba odmah ukloniti pretekst koji koristi Srbija za blokadu dijaloga. To bi potvrdilo naše opredeljenje za mirovni sporazum i još više čuvalo i jačalo naše savezništvo sa EU, NATO i posebno sa SAD", napisao je Tači na Fejsbuku.

Tači je podvukao da je dijalog jedini način rešavanja problema Kosova i Srbije i da je to suštinski razlog zašto je Kosovo uvek bilo konstruktivno i nije bežalo od dijaloga.

"Dosadašnje iskustvo Kosova u pregovorima je pozitivno, počevši od Rambujea, Beča, ali i Brisela. Postojeći dijalog o normalizaciji kojim posreduje EU stvarno je mnogo trajao, ali sada imamo momentum koji ne treba izgubiti kako bi se (dijalog) okončao", napisao je kosovski predsednik.

Tači je istakao da je dijalog do sada uvek bio bez uslovljavanja sa bilo koje strane.

"To je bio i treba da ostane princip vodilja. Zato je u celosti neprihvatljivo da je Srbija uslovila nastavak dijaloga koristeći kao pretekst ukidanje taksi na njene proizvode", istakao je Tači.

On je rekao da je zbog takvog destruktivnog ponašanja Srbije danas telefonom razgovarao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

"Ovom sam prilikom izrazio naše uznemirenje zbog bezrazložnog uslovljavanja Srbije, što onemogućava nastavak dijaloga", kazao je Tači.

Uprkos svemu tome Tači je oceni da "dijalog treba nastaviti i da dve strane treba da se uzdrže od od jednostranih poteza koji ometaju njegov nastavak".

"Nezavisno što to može izgledati nepravedno, mi treba da se ponovo pokažemo pragmatičnim i da poštujemo savete EU i SAD", napisao je kosovski predsednik.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj i je, međutim, u Klini izjavio da takse neće biti ukinute sve dok Srbija ne bude priznala nezavisno Kosovo.

(B92)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

AR

02.02.2019 08:48

Nema Nema Bogami

ODGOVORITE
Name

Sprdnja

02.02.2019 11:18

Ova današnja politika je na nivou reality show.

Name

guz

02.02.2019 09:53

Tachi izgleda slusa sta mu mama Zorica kaze.

ODGOVORITE
Name

Greg

02.02.2019 10:52

Mi u BiH cekamo 22 godine pa nista. Hajde sada malo da pozurimo!?

ODGOVORITE