Предсједништво са Туском и Ханом

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови ове институције Жељко Комшић и Шефик Џаферовић данас, другог дана посјете Бриселу, разговараће са комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, а потом и са предсједником Европског савјета Доналдом Туском.

Босна и Херцеговина 30.01.2019 | 08:28
Предсједништво са Туском и Ханом
Чланови Предсједништва БиХ јуче су разговарали са потпредсједником Европске комисије Федериком Могерини, која је подржала европски путу БиХ, али и указала да власти у БиХ треба да хитно траже рјешења за актуелна питања, укључујући и формирање власти на свим нивоима.

Предсједавајући Додик изјавио је јуче Срни да је на састанку истакнута важност формирања власти у БиХ, као и да европски пут не треба доводити у везу са НАТО интеграцијама.

Додик је оцијенио да је састанак био добар и истакао да су размијењена мишљења о актуелним питањима, те да је доминирала предаја одговора на Упитник што БиХ да испоручи ЕУ да би могла да уђе у процедуре доношења мишљења и одлука о кандидатском статусу, за шта су сви у БиХ заинтересовани.

Он је рекао да актуелни сазив Европске комисије има мандат до 1. новембра и оцијенио да је то реалан оквир у којем се може очекивати одлука о кандидатском статусу БиХ.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да током састанка са Могеринијевом није било ријечи о НАТО интеграцијама.

"Није било ријечи о томе, већ о Годишњем акционом плану као предуслову да се именује предсједавајући Савјета министара и да се иде са формирањем тог тијела, али од Европске комисије то није постављано као питање, бар у овом тренутку и у капацитету у којем смо разговрали са Могеринијевом", рекао је Комшић новинарима у Бриселу.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић истакао је да је Могеринијева послала јасну поруку да је западни Балкан у врху приоритета ЕУ.

"Не говори се о проширењу ЕУ када је ријеч о западном Балкан, јер ми већ јесмо у ЕУ, већ се говори о чланству у институцијама ЕУ", каже он.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик јуче се у Бриселу састао и са бившим високим представником у БиХ Мирославом Лајчаком, којег је упознао о ситуацији у БиХ, те подсјетио да је БиХ посвећена европским интеграцијама.

Ово је прва посјета чланова Предсједништва БиХ иностранству од новембра када је овај сазив инаугурисан. 

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ре

30.01.2019 08:26

Ова се као зацрвенила да је није срамота стајат измедју ове тројице ? Или је пробала ракије коју су донијели да почасте ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ббб

30.01.2019 09:25

Е мој Миле, сам се тјесис везано за Нато, а сам знас да си бар до врата заглибио. Наобецавао си се ти да то не мозес за два зивота испунити, само је питање докад це овај народ тебе да трпи таквог

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФОТО

30.01.2019 09:36

Судеци по изгледу фотографије само гос.Комсиц није имао потребу за укоценосцу , благи наклон главе Комсица и Могерини једно према другоме говори ко је кога разумио .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

30.01.2019 11:45

Баја нас ко регал хахахахах.

Name

о бозе

30.01.2019 15:15

Један зна цитат а други писат а треци ни једно ни друго јебо вас онај ко вас,састави какви ви таква и дрзава ,мене стид фуј.