Predsjedništvo sa Tuskom i Hanom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi ove institucije Željko Кomšić i Šefik Džaferović danas, drugog dana posjete Briselu, razgovaraće sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, a potom i sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Bosna i Hercegovina 30.01.2019 | 08:28
Predsjedništvo sa Tuskom i Hanom
Članovi Predsjedništva BiH juče su razgovarali sa potpredsjednikom Evropske komisije Federikom Mogerini, koja je podržala evropski putu BiH, ali i ukazala da vlasti u BiH treba da hitno traže rješenja za aktuelna pitanja, uključujući i formiranje vlasti na svim nivoima.

Predsjedavajući Dodik izjavio je juče Srni da je na sastanku istaknuta važnost formiranja vlasti u BiH, kao i da evropski put ne treba dovoditi u vezu sa NATO integracijama.

Dodik je ocijenio da je sastanak bio dobar i istakao da su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima, te da je dominirala predaja odgovora na Upitnik što BiH da isporuči EU da bi mogla da uđe u procedure donošenja mišljenja i odluka o kandidatskom statusu, za šta su svi u BiH zainteresovani.

On je rekao da aktuelni saziv Evropske komisije ima mandat do 1. novembra i ocijenio da je to realan okvir u kojem se može očekivati odluka o kandidatskom statusu BiH.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Кomšić izjavio je da tokom sastanka sa Mogerinijevom nije bilo riječi o NATO integracijama.

"Nije bilo riječi o tome, već o Godišnjem akcionom planu kao preduslovu da se imenuje predsjedavajući Savjeta ministara i da se ide sa formiranjem tog tijela, ali od Evropske komisije to nije postavljano kao pitanje, bar u ovom trenutku i u kapacitetu u kojem smo razgovrali sa Mogerinijevom", rekao je Кomšić novinarima u Briselu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je Mogerinijeva poslala jasnu poruku da je zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU.

"Ne govori se o proširenju EU kada je riječ o zapadnom Balkan, jer mi već jesmo u EU, već se govori o članstvu u institucijama EU", kaže on.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče se u Briselu sastao i sa bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom, kojeg je upoznao o situaciji u BiH, te podsjetio da je BiH posvećena evropskim integracijama.

Ovo je prva posjeta članova Predsjedništva BiH inostranstvu od novembra kada je ovaj saziv inaugurisan. 

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Re

30.01.2019 08:26

Ova se kao zacrvenila da je nije sramota stajat izmedju ove trojice ? Ili je probala rakije koju su donijeli da počaste ?

ODGOVORITE
Name

Bbb

30.01.2019 09:25

E moj Mile, sam se tjesis vezano za Nato, a sam znas da si bar do vrata zaglibio. Naobecavao si se ti da to ne mozes za dva zivota ispuniti, samo je pitanje dokad ce ovaj narod tebe da trpi takvog

ODGOVORITE
Name

FOTO

30.01.2019 09:36

Sudeci po izgledu fotografije samo gos.Komsic nije imao potrebu za ukocenoscu , blagi naklon glave Komsica i Mogerini jedno prema drugome govori ko je koga razumio .

ODGOVORITE
Name

Zvornik

30.01.2019 11:45

Baja nas ko regal hahahahah.

Name

o boze

30.01.2019 15:15

Jedan zna citat a drugi pisat a treci ni jedno ni drugo jebo vas onaj ko vas,sastavi kakvi vi takva i drzava ,mene stid fuj.