Мадуро: Спреман сам за разговор

Актуелни председник Венецуеле Николас Мадуро изјавио за руску државну агенцију РИА новости да је спреман да разговара с опозицијом.

Свијет 30.01.2019 | 07:59
Мадуро: Спреман сам за разговор
Међутим, он би на те разговоре, како је рекао, пристао само уз учешће независне међународне стране. "Спреман сам да седнем за преговарачки сто са опозицијом и разговарам због добробити Венецуеле, њеног мира и њене будућности", казао је Мадуро за РИА новости, а пренео Ројтерс.

Подсетимо, Венецуела се налази, према многим оценама, на ивици грађанских немира. Опозиција и њихове присталице протестују већ месецима јер сматрају да су председнички избори на којима је Мадуро реизабран за председника били све само не регуларни и фер. Лидер опозиције, председник Националне скупштине, јединог државног тела под контролом опозиције, Хуах Гваидо, прогласио је на протесту у каракасу себе за председника и тада је кренула криза. 

Гваида су одмах подржале САД, а за њима и већина латиноамеричких земаља. Та подршка расте из дана у дан, док је уз мадура стала Русија, као и Кина и Иран. 

Тренутно се највећа "борба" води око тога ко ће преузети контролу над војском - Мадуро или Гваидо. Лидер опозиције такође жели да подстакне улазак хуманитарне помоћи у Венецуелу што Мадуро сматра првим кораком америчке војне интервенције, коју иначе оптужује да је одговорна за "џавни удар" у Венецуели. 

Вашингтон је у неколико наврата упозорио да су "све опције на столу" и изразио спремност да упуте храну и лекове у вредности од 20 милиона долара, пошто у Венецуели влада несташица основних намирница. 

"Могуће је да део те хуманитарне помоћи уђе у земљу поморским и копненим путем преко суседних земаља. На војсци је да одлучи да ли ће дозволити улазак те помоћи", рекао је Гваидо.

Свеукупно - опасност од грађанских немира је последњих недеља повећан у Венецули са око 32 милиона становника. Према наводима УН, за девет дана протеста страдало око 40 особа а више од 850 је приведено.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар