Maduro: Spreman sam za razgovor

Aktuelni predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio za rusku državnu agenciju RIA novosti da je spreman da razgovara s opozicijom.

Svijet 30.01.2019 | 07:59
Maduro: Spreman sam za razgovor
Međutim, on bi na te razgovore, kako je rekao, pristao samo uz učešće nezavisne međunarodne strane. "Spreman sam da sednem za pregovarački sto sa opozicijom i razgovaram zbog dobrobiti Venecuele, njenog mira i njene budućnosti", kazao je Maduro za RIA novosti, a preneo Rojters.

Podsetimo, Venecuela se nalazi, prema mnogim ocenama, na ivici građanskih nemira. Opozicija i njihove pristalice protestuju već mesecima jer smatraju da su predsednički izbori na kojima je Maduro reizabran za predsednika bili sve samo ne regularni i fer. Lider opozicije, predsednik Nacionalne skupštine, jedinog državnog tela pod kontrolom opozicije, Huah Gvaido, proglasio je na protestu u karakasu sebe za predsednika i tada je krenula kriza. 

Gvaida su odmah podržale SAD, a za njima i većina latinoameričkih zemalja. Ta podrška raste iz dana u dan, dok je uz madura stala Rusija, kao i Kina i Iran. 

Trenutno se najveća "borba" vodi oko toga ko će preuzeti kontrolu nad vojskom - Maduro ili Gvaido. Lider opozicije takođe želi da podstakne ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu što Maduro smatra prvim korakom američke vojne intervencije, koju inače optužuje da je odgovorna za "džavni udar" u Venecueli. 

Vašington je u nekoliko navrata upozorio da su "sve opcije na stolu" i izrazio spremnost da upute hranu i lekove u vrednosti od 20 miliona dolara, pošto u Venecueli vlada nestašica osnovnih namirnica. 

"Moguće je da deo te humanitarne pomoći uđe u zemlju pomorskim i kopnenim putem preko susednih zemalja. Na vojsci je da odluči da li će dozvoliti ulazak te pomoći", rekao je Gvaido.

Sveukupno - opasnost od građanskih nemira je poslednjih nedelja povećan u Veneculi sa oko 32 miliona stanovnika. Prema navodima UN, za devet dana protesta stradalo oko 40 osoba a više od 850 je privedeno.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar