ПИК: Не подривајте повјерење народа

Управни одбор Савјета за примјену мира састао се данас, на захтјев руског амбасадора у БиХ, како би разматрао о недавној најави СДА у вези са могућим оспоравањем имена Републике Српске пред Уставним судом БиХ. Чланови ПИК-а расправљали су и о изјавама у којима се пријети отцјепљењем Републике Српске, те о Декларацији Хрватског народног сабора. Након састанка, издата је заједничка изјава чланова ПИК-а, али се тој изјави Руска Федерација није придружила.

Босна и Херцеговина 29.01.2019 | 19:10
ПИК: Не подривајте повјерење народа
Иницијатива за оспоравање имена Републике Српске, уколико се покрене пред Уставним судом БиХ, била би контрапродуктивна и неодговорна, сматрају чланови ПИК-а и подсјећају да су називи ентитета уграђени у Устав БиХ. Управни одбор ПИК-а оштро осуђује и реторику и потезе којима се доводи у питање суверенитет и територијални интегритет БиХ или се захтијева територијална реорганизација земље. Са овом изјавом није сагласан ни руски амбасадор Петар Иванцов.

,,Нажалост, тај текст се не фокусира на евидентан проблем. У њему се уопштено говори о грешкама свих политичара у БиХ по принципу 'сви су криви и нико није крив'. Мој циљ није био да некога окривимо. Ја сам исто тако, а можда и више, заинтересован за стабилност БиХ, али оно што се десило прошлог четвртка нарушава преговоре и договоре у БиХ. То је порука која је данас требало да буде послата“, каже амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Иванцов додаје да он не негира право политичким представницима народа у БиХ да се обраћају суду, али када је ријеч о иницијативи о промјени имена Републике Српске, уставног назива ентитета, каже да је то немогуће и да ништа не би ријешило.

,,Јасно је да је то питање покренуто само да би се изазвала повратна реакција, како би се на тај начин компликовао процес преговора у вези са формирањем власти. Такве ситуације треба зауставити. Иницијатива о промјени имена Републике Српске је погрешан потез који може имати озбиљне посљедице. То је грешка која изазива нестабилност и није у складу са Дејтонским мировним спорзумом“, поручује Иванцов.

Иванцов додаје да је јасно да постоји проблем у формирању власти у Федерацији БиХ, као и на нивоу заједничких институција, али сматра да се треба рјешавати дијалогом, а не условљавањем. То је темељ „Дејтонског споразума“, закључио је руски амбасадор у БиХ.

(БН телевизија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

29.01.2019 18:19

Угасите већ једном ту назови земљу..моли вас сваки поштени човјек ове БиХ,без обзира на нацију ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

29.01.2019 18:29

Угасиће свјетло онај ко буде последњи изашао из ње.

Name

Јука

29.01.2019 18:41

Ја сам поштен, тако бар али живјела.бих. земља је.прелијепа само што кретени владају а хајвани живе у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.01.2019 20:17

Каква бих.зивјела РЕПУБЛИКА СРПСКА

Name

Ре

30.01.2019 06:09

Људи у БиХ су катастрофални као овце, никада памети да додју

Name

ре ре

30.01.2019 06:15

Е мој цовјеце!!! Дјаба ти сто РС без људи и са оваквим нељудима

Name

Ре

30.01.2019 06:52

Та БиХ ниста не знаци нама у РС ми имамо своју дрзаву тако је дозивљавамо а т на папиру окаци мацку о реп зивјела рс

Name

Него

29.01.2019 18:55

Када ће ЦЦИ отворити истрагу против Махмута Швраке, Дарка Илића, Лукача, Ћулума за кривично дјело злочин против човјечности?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа

29.01.2019 19:26

Као то да народ издрзи !! Политицари су ову дрзаву и овај народ уназадили 100 година уназад и толико це требати година за опоравак од њих !! Или це народ нестати тј изумријети и раселити се а они це остати да зиве у благостању које су направили на овим просторима безакоњем и злоупотребама дно дна

Name

Правна дрзава

29.01.2019 22:36

Је ли се ови зезају са нама, градјани су давно изгубили повјерење, због хоботнице?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрак

30.01.2019 06:10

Ма ово је спрдња од земље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серж

01.02.2019 07:39

Сви су политичари браћа родјена. Бизнисмеи који се баве политиком. Ономад Браћа Бакир и Милорад за пола сата поскуписе гориво, свима нама, а сад као ко је већи патриота. Смијесно. И замољавам као Срин да престанемо гласати за лазне националисте, Босњаци Срби И Хрвати на угрожавају једни друге угрожава нас само политика пљацкајуци и задужујући.

ОДГОВОРИТЕ