Ципрас и Заев за Нобелову награду

Добитница Нобелове награде за мир 2015. године, Уидед Бушамауи, званично је номиновала грчког и македонског премијера, Алексиса Ципраса и Зорана Заева, за Нобелову награду за мир.

Регион 29.01.2019 | 18:46
Ципрас и Заев за Нобелову награду
Бушамауи је навела да је Споразум из Преспе, потписан у јуну прошле године, модел за мирно и конструктивно решење спора између две суседне земље које може да служи за пример Балкану и ширем региону.

Она је истакла да је Преспански споразум показао да су разговори, позитивна енергија, одлучност и осећај за добросуседство кључни за решавање свих питања, без обзира на "притисак националиста са било које стране".

Како су пренеле грчка и македонска агенција АНА и МИА, Бушамауи је о номинацији обавестила Заева.

Бушамауи је чланица Националног квартета за дијалог у Тунису, групе која је Нобела добила за допринос демократизацији након револуције у тој земљи 2011. године.

Предлог да Ципрас и Заев буду номиновани за Нобелову награду за мир за 2019. недавно су подржали и лидери три посланичке групе у Европском парламенту.

Лидер Прогресивне алијансе социјалиста и демократа Удо Булман, Ска Келер из групе Зелени-Европски слободни савез и лидерка Европска уједињене левице – Нордијске зелене левице Габи Зимер објаснили су у заједничком саопштењу да се Преспанским споразумом окончава дугогодишњи спор и уноси стабилност у регион западног Балкана, пренела је АНА.

Булман, Келер и Зимер оценили су да је Преспански споразум, који је ратификован у парламентима обе земље, "модел за мирно решавање међународних проблема кроз дијалог и међусобни компромис".

Они су нагласили да су Заев и Ципрас имали "политичку храброст" да инсистирају на споразуму, упркос противљењу националиста.

Булман, Келер и Зимер додају да због свих наведених разлога подржавају предлог добитнице Нобелове награде за мир, Уидед Бушамауи, да номинује Ципраса и Заева за Нобелову награду за мир за 2019. годину.

У децембру прошле године објављено је да ће Бушамауи предложити грчког и македонског премијера за Нобелову награду за мир за наредну годину, због постизања Преспанског споразума.

Ципрас: Споразум је највећа награда

Премијерк Грчке Алексис Ципрас рекао је, коментаришући номинацију за Нобелову награду, да споразум из Преспе доприноси мирном суживоту, солидарности, сарадњи, пријатељству и миру између оба народа, али и у ширем региону, и да је то највећа награда.

"Писао сам Заеву да је за нас, за мене, а верујем и за премијера Северне Македоније, најважнија награда од свих награди чињеница да путем овог споразума доприносимо успостављању мирног суживота, солидарности, сарадњи, пријатељству и миру у ширем региону, али и међу нашим народима и да се ова награда не може упоредити са ни једном другом", истакао је Ципрас.

Он је рекао да када прогресивне снаге и прогресивне владе преузму одговорност, онда они доказују да могу заједно да реше проблеме за бољу будућност народа и региона, посебно на Балкану где главна перцепција "није била компромис и консензус, већ национална омраза и конфликти".

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Хаха

29.01.2019 18:00

Нек им народ дадне нобелову награду а не они сто им командују и они морају слусат како им рекну и онда их прогласе за нобелову награду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

29.01.2019 18:02

браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

29.01.2019 18:02

браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

29.01.2019 18:06

И ми цемо кандидоват Додика и Бакира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па јест

29.01.2019 18:43

Тацно ако могу ова њихова двојица могу и ова наса двојица....

Name

Ста реци

29.01.2019 18:54

Добра ти ова

Name

Страсно

29.01.2019 18:42

Какво понижење за Македонију овим наметнутим новим именом. Сад то све пеглају Нобеловом наградом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и

29.01.2019 19:00

Сада Македонија пунисцхен путем иде ха НАТО савезу и Европској унији а остали нека гледају и уче како се договор постићи може ја ту никакво понижење невидим

Name

туга

29.01.2019 19:26

Натерати једну земљу да промени име и то назвати моделом за решење спорова. Ма дајте? Па нисмо деца?

Name

Ре

29.01.2019 20:28

Да, да, бас Нобелова награда. Оба народа су понизена. Грци посебно, њихова историја и традиција се скрнави. Имам много пријатеља Грка и дубоко су повриједјени са овим након свега сто су презивјели због колапса економије. Нас народ би могао боље да се информисе и да види да је Македонија грцка покрајина, а да се Грци боје да би се са називом Сјеверна Македонија стекао услов у будуцности да се трази и њен јузни дио. У Скопљу тј. пројекту Скопље 2014. је изградјен потпуно нови центар града. Све је по узору на грцку историју, равно највецем кицу. Имамо и бисту насег цара Дусана за којег се такодје тврди да је Македонац. Македонија нема своју историју и са овим преузимањем историје навлаци невидјењу љутњу околних земаља. Огромне демонстрације су биле у цијелој Грцкој у последње вријеме и измедју два народа је управо направљен невидјен раздор и свадја. Грци Македонију зову Вердаска, а Македонце Скопљанима и цисто сумњам да це икад прихватити овај споразум који је за њих понизење.

Name

Нобел За Глупост

29.01.2019 19:11

Све је отисло у ку-куруз. Два тотално разлицита народа а дијеле исто име дрзаве, то јесте покрајине.

ОДГОВОРИТЕ