Cipras i Zaev za Nobelovu nagradu

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2015. godine, Uided Bušamaui, zvanično je nominovala grčkog i makedonskog premijera, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, za Nobelovu nagradu za mir.

Region 29.01.2019 | 18:46
Cipras i Zaev za Nobelovu nagradu
Bušamaui je navela da je Sporazum iz Prespe, potpisan u junu prošle godine, model za mirno i konstruktivno rešenje spora između dve susedne zemlje koje može da služi za primer Balkanu i širem regionu.

Ona je istakla da je Prespanski sporazum pokazao da su razgovori, pozitivna energija, odlučnost i osećaj za dobrosusedstvo ključni za rešavanje svih pitanja, bez obzira na "pritisak nacionalista sa bilo koje strane".

Kako su prenele grčka i makedonska agencija ANA i MIA, Bušamaui je o nominaciji obavestila Zaeva.

Bušamaui je članica Nacionalnog kvarteta za dijalog u Tunisu, grupe koja je Nobela dobila za doprinos demokratizaciji nakon revolucije u toj zemlji 2011. godine.

Predlog da Cipras i Zaev budu nominovani za Nobelovu nagradu za mir za 2019. nedavno su podržali i lideri tri poslaničke grupe u Evropskom parlamentu.

Lider Progresivne alijanse socijalista i demokrata Udo Bulman, Ska Keler iz grupe Zeleni-Evropski slobodni savez i liderka Evropska ujedinjene levice – Nordijske zelene levice Gabi Zimer objasnili su u zajedničkom saopštenju da se Prespanskim sporazumom okončava dugogodišnji spor i unosi stabilnost u region zapadnog Balkana, prenela je ANA.

Bulman, Keler i Zimer ocenili su da je Prespanski sporazum, koji je ratifikovan u parlamentima obe zemlje, "model za mirno rešavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis".

Oni su naglasili da su Zaev i Cipras imali "političku hrabrost" da insistiraju na sporazumu, uprkos protivljenju nacionalista.

Bulman, Keler i Zimer dodaju da zbog svih navedenih razloga podržavaju predlog dobitnice Nobelove nagrade za mir, Uided Bušamaui, da nominuje Ciprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu za mir za 2019. godinu.

U decembru prošle godine objavljeno je da će Bušamaui predložiti grčkog i makedonskog premijera za Nobelovu nagradu za mir za narednu godinu, zbog postizanja Prespanskog sporazuma.

Cipras: Sporazum je najveća nagrada

Premijerk Grčke Aleksis Cipras rekao je, komentarišući nominaciju za Nobelovu nagradu, da sporazum iz Prespe doprinosi mirnom suživotu, solidarnosti, saradnji, prijateljstvu i miru između oba naroda, ali i u širem regionu, i da je to najveća nagrada.

"Pisao sam Zaevu da je za nas, za mene, a verujem i za premijera Severne Makedonije, najvažnija nagrada od svih nagradi činjenica da putem ovog sporazuma doprinosimo uspostavljanju mirnog suživota, solidarnosti, saradnji, prijateljstvu i miru u širem regionu, ali i među našim narodima i da se ova nagrada ne može uporediti sa ni jednom drugom", istakao je Cipras.

On je rekao da kada progresivne snage i progresivne vlade preuzmu odgovornost, onda oni dokazuju da mogu zajedno da reše probleme za bolju budućnost naroda i regiona, posebno na Balkanu gde glavna percepcija "nije bila kompromis i konsenzus, već nacionalna omraza i konflikti".

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Haha

29.01.2019 19:00

Nek im narod dadne nobelovu nagradu a ne oni sto im komanduju i oni moraju slusat kako im reknu i onda ih proglase za nobelovu nagradu

ODGOVORITE
Name

Aco

29.01.2019 19:02

bravo

ODGOVORITE
Name

Aco

29.01.2019 19:02

bravo

ODGOVORITE
Name

Max

29.01.2019 19:06

I mi cemo kandidovat Dodika i Bakira.

ODGOVORITE
Name

Pa jest

29.01.2019 19:43

Tacno ako mogu ova njihova dvojica mogu i ova nasa dvojica....

Name

Sta reci

29.01.2019 19:54

Dobra ti ova

Name

Strasno

29.01.2019 19:42

Kakvo poniženje za Makedoniju ovim nametnutim novim imenom. Sad to sve peglaju Nobelovom nagradom.

ODGOVORITE
Name

i

29.01.2019 20:00

Sada Makedonija punischen putem ide ha NATO savezu i Evropskoj uniji a ostali neka gledaju i uče kako se dogovor postići može ja tu nikakvo poniženje nevidim

Name

туга

29.01.2019 20:26

Натерати једну земљу да промени име и то назвати моделом за решење спорова. Ма дајте? Па нисмо деца?

Name

Re

29.01.2019 21:28

Da, da, bas Nobelova nagrada. Oba naroda su ponizena. Grci posebno, njihova istorija i tradicija se skrnavi. Imam mnogo prijatelja Grka i duboko su povrijedjeni sa ovim nakon svega sto su prezivjeli zbog kolapsa ekonomije. Nas narod bi mogao bolje da se informise i da vidi da je Makedonija grcka pokrajina, a da se Grci boje da bi se sa nazivom Sjeverna Makedonija stekao uslov u buducnosti da se trazi i njen juzni dio. U Skoplju tj. projektu Skoplje 2014. je izgradjen potpuno novi centar grada. Sve je po uzoru na grcku istoriju, ravno najvecem kicu. Imamo i bistu naseg cara Dusana za kojeg se takodje tvrdi da je Makedonac. Makedonija nema svoju istoriju i sa ovim preuzimanjem istorije navlaci nevidjenju ljutnju okolnih zemalja. Ogromne demonstracije su bile u cijeloj Grckoj u poslednje vrijeme i izmedju dva naroda je upravo napravljen nevidjen razdor i svadja. Grci Makedoniju zovu Verdaska, a Makedonce Skopljanima i cisto sumnjam da ce ikad prihvatiti ovaj sporazum koji je za njih ponizenje.

Name

Nobel Za Glupost

29.01.2019 20:11

Sve je otislo u ku-kuruz. Dva totalno razlicita naroda a dijele isto ime drzave, to jeste pokrajine.

ODGOVORITE