Меј тражи нове преговоре са ЕУ

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је данас да ће затражити од Европске уније нове преговоре о томе како ће Велика Британија напустити европски блок 29. марта, пренио је ББЦ.

Свијет 29.01.2019 | 15:40
Меј тражи нове преговоре са ЕУ
Очекује се да ће се она чути телефоном са кључним лидерима ЕУ током дана пред гласање у британском парламенту о будућем правцу Бреxита.

ЕУ је одбацила могућност измјене текста споразума договореног са британском премијеком, али Мејова је рекла члановима владе да ће тражити правно обавезујуће измјене око контроверзне ирске границе.

Противници Бреxита, који су гласали против споразума прошлог мјесеца навели су да су спремни да подрже Терезу Меј уколико обезбиједи измјене везане за границу са Ирском.

Мејова инсистира да њен споразум и даље може да добије подршку парламента, ако се промијени тако да се ублажи забринутост око спорне одредбе о ирској граници.

Те одредбе, познате као заштитни механизам, задржале би Британију у царинској унији са ЕУ како би се уклонила потреба за контролама дуж границе између Сјеверне Ирске и Ирске, а након што Британија напусти блок.

Мајова је подржала приједлог којим се позива да се заштитни механизам замијени "алтернативним аранжманима" и позвала све посланике из своје конзервативне странке да је подрже.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар