Mej traži nove pregovore sa EU

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da će zatražiti od Evropske unije nove pregovore o tome kako će Velika Britanija napustiti evropski blok 29. marta, prenio je BBC.

Svijet 29.01.2019 | 15:40
Mej traži nove pregovore sa EU
Očekuje se da će se ona čuti telefonom sa ključnim liderima EU tokom dana pred glasanje u britanskom parlamentu o budućem pravcu Brexita.

EU je odbacila mogućnost izmjene teksta sporazuma dogovorenog sa britanskom premijekom, ali Mejova je rekla članovima vlade da će tražiti pravno obavezujuće izmjene oko kontroverzne irske granice.

Protivnici Brexita, koji su glasali protiv sporazuma prošlog mjeseca naveli su da su spremni da podrže Terezu Mej ukoliko obezbijedi izmjene vezane za granicu sa Irskom.

Mejova insistira da njen sporazum i dalje može da dobije podršku parlamenta, ako se promijeni tako da se ublaži zabrinutost oko sporne odredbe o irskoj granici.

Te odredbe, poznate kao zaštitni mehanizam, zadržale bi Britaniju u carinskoj uniji sa EU kako bi se uklonila potreba za kontrolama duž granice između Sjeverne Irske i Irske, a nakon što Britanija napusti blok.

Majova je podržala prijedlog kojim se poziva da se zaštitni mehanizam zamijeni "alternativnim aranžmanima" i pozvala sve poslanike iz svoje konzervativne stranke da je podrže.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar