Изудин Јакуповић депортован у БиХ

Њемачко правосуђе депортовало је у БиХ Изудина Јакуповића (36), поријеклом из Тузле, који је у тој земљи осуђен на три године затвора због финансирања тероризма, потврдио је Срни портпарол Агенције за истраге и заштиту БиХ СИПА Лука Миладиновић.  

Босна и Херцеговина 29.01.2019 | 13:16
Изудин Јакуповић депортован у БиХ
Он је истакао да су Јакуповића у БиХ дочекали истражиоци Сипе, по договору са колегама из Њемачке, обавили информативни разговор са њим након чега је он пуштен, јер у БиХ не постоји правни основ за његово задржавање.

Јакуповић је у Њемачкој одслужио двије године затворске казне, након чега су се стекли услови за његову депортацију.  Њему је забрањен улазак у Њемачку.

Јакуповић важи за човјека који је близак терористичким организацијама и “Исламској држави”.

Њемачко правосуђе Јакуповића је теретило за финансирање тероризма, односно џихадистички група у Сирији. 

За њихове потребе је, под изговором хуманитарне помоћи, скупљао новац и набављао одређена возила која су испоручена терористичкој групи “Јунуд ел Схам”, војници Сирије, због чега је и осуђен.

Јакуповић је рођен у Тузли, а студирао је на катарском универзитету Ел Азхар. Годинама је живио у Њемачкој гдје је постао проповједник и скупљао је донације у џамијама “За народ Сирије”.

Наводно је прикупљени новац просљеђивао терористичким организацијама.

Медији у Њемачкој писали су да се Јакуповић исказао као врло увјерљив проповједник, а описују га и као кључног актера већине добротворних догађаја организованих за потребе контроверзних селафијских организација у тој земљи.

У Штутгарту се сматрао једним од лидера исламског културног центра “Месјид Сахабе”. Џамија је функционисала као мјесто сусрета радикалних муслимана из БиХ и њихове вјерске браће из дијаспоре.

Гостујући проповједник био је и Билал Боснић којег је Суд БиХ осудио на седам година затвора због врбовања и подстицања на тероризам, те организовања терористичких група.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јасно

29.01.2019 12:22

Бас лијеп и паметан цовјек!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.01.2019 12:54

зло ... искоренити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крсмановиц З

29.01.2019 16:28

И сада нека рока по Сарајеву!Бас сте паметни из сипе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.01.2019 17:35

Треба га запослити у Бајину луку да помазе еxперту Галијасевицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Помагај Финансијеру Тероризма

29.01.2019 22:03

тројица опасних особа видјена и сликана у једној кафани у Бриселу, па ако мозес помози јер како су кренули мозда додје до демолирања објекта, туре се мнозе па ако мозес да посаљес ста пара а и добро це да додје да се не врате бар пар седмица да се одморимо од укидања и раздрузивања а ко зна мозда се и изненадимо новом владом. Знам да овај само финансира терористе ал и ови су слицни јер ако је ико у стању да Белгијанце и Фламанце поново зарати то су наси политицари, то два лустера на зиду завади само да им буде добро

ОДГОВОРИТЕ