Исланђани не знају за депресију

Иако је некима живот праћен потешкоћама због лоших услова, они, свеједно, остају здрави, а неретко и дуговечни.

Здравље 28.01.2019 | 14:24
Исланђани не знају за депресију
За одређене хроничне болести, често озбиљне, многи народи на планети готово и не знају. Иако је некима живот праћен потешкоћама због лоших услова, они, свеједно, остају здрави, а неретко и дуговечни. На њихово добро здравље утиче управо специфичан начин живота и исхрана из окружења, показало је једно интернационално истраживање са центром у Данској. Ево неких од најупечатљивијих примера

Депресија заобилази Исланд, иако постоје сви услови за њено присуство. Тмурно време и ветрови савршено погодују овој болести, али је код Исланђана присутна тек у траговима, захваљују исхрани богатој омега 3 масним киселинама. Исланђани једу велике количине рибе и јагњетину, такође богату омега 3 масним киселинама. Масне киселине у јагњетини су присутне захваљујући томе што се животиње напасају маховином. А масне киселине су важне јер спречавају не само настанак депресије, већ смањују и њене симптоме, а помажу и код анксиозности.

Срчана обољења не муче народ са Крита, јер традиционално упражњавају медитеранску исхрану. Крићани генерално спадају међу најздравије народе, јер конзумирају маслиново уље пребогато моћним антиоксидансима, за које се зна да се успешно супротстављају слободним радикалима. С друге стране, омега 3 масне киселине из морских плодова, редовно присутних на трпези, спречавају настанак крвних угрушака. Овај народ, такође, често једе и двопек који је пун влакана. Умачу га у црно вино, маслиново уље или јабуково сирће. У исхрани је веома заступљено зелено лиснато поврће, док за десерт једу јогурт помешан са медом. Стручњаци верују да је њихово здравље на завидном нивоу и због мале количине црвеног меса на јеловнику.

Дијабетес је болест која се све учесталије јавља готово код свих народа. Међутим, иако су стопе дијабетеса алармантне и у Мексику, у Копер кањону ове државе где живе Тарахумара Индијанци, за дијабетес тип 2 готово да не знају. По мишљењу стручњака, болести нема јер Тарахумара Индијанци једу храну препуну нерафинисаних угљених хидрата. Као зачине користе цимет, першун и бели лук, који такође делују благотворно на шећер у крви. Осим тога, живе традиционалним начином живота који подразумева много вежбања, које је, иначе, услов за већу отпорност организма на ову болест.

Карцином је болест од које већина становништва планете зазире. Али не и народ у афричкој држави Камерун, у којој, иначе, многе болести представљају реткост. Код њих представљају реткост болести органа за варење, укључујући, чак, и рак дебелог црева. Становници Камеруна трпе и мањи ризик од настанка кардиоваскуларних болести, као и инфекција и болести респираторног система. За овакво стање је најзаслужнија исхрана базирана на житарицама богатим влакнима као што су јечам, хељда и зоб. Истовремено, у овој држави мало се конзумира месо, а истраживања, иначе, показују да када би људи у организам уносили мање црвеног меса у свету би се број оболелих од карцинома драстично смањио.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар