Имунитет слаби с годинама

Код старијих најмасовније сезонско обољење се често не препозна док се не јави бактеријска инфекција. У 80 одсто случајева смрти, реч је о старијима од 65 година.

Здравље 28.01.2019 | 14:10
Имунитет слаби с годинама
СТАРИЈИ људи су отпорнији на грип, јер су током живота већ били у контакту са разним типовима вируса инфлуенце, али су код њих компликације овог сезонског обољења много чешће него код млађих и могу да имају фаталан исход.

У сезони грипа, према светској статистици, региструје се тзв. вишак смртности од пет до 10 одсто услед компликација грипа. У Србији су од почетка сезоне од компликација грипа умрле две особе - у Београду и Новом Саду, обе са хроничним болестима и невакцинисане. Иако је могућност да се заштити од овог заразног сезонског обољења у Србији ове године искористило око 240.000 људи, махом хроничних болесника и старијих од 65 година, што је више него претходних година, епидемиолози упозоравају на опрез, а савет за старије је да на прве знаке грипа оду код лекара.

У 80 до 90 одсто случајева смрти повезаних с грипом ради се о популацији старијој од 65 година. Код старије популације постоји и већи ризик од хоспитализације због грипа него код младе, здраве популације. То је због тога што имунолошки систем слаби с годинама и мање је успешан у борби с инфекцијама, укључујући и грип. Ово заразно обољење лако се шири, најчешће кашљањем, кијањем и блиским контактом.

Симптоми грипа појављују се изненада и могу трајати неколико дана, али и до две недеље. Већина се људи брзо опорави, али понекад грип може довести до озбиљних компликација, попут упале плућа и бронхитиса, па чак и смрти. Грип, такође, може да погорша постојеће здравствене проблеме, као што су болести срца и плућне болести.

- Код старијих је проблем што грип не препознају на време, јер код њих болест нема уобичајен клинички ток који прате повишена телесна температура и болови у мишићима, па полако "тиња" док не направи пут за бактеријску инфекцију - објашњава за "Новости" др Невенка Димитријевић из Дома здравља Вождовац. -Зато нам старији долазе тек кад су се већ развиле компликације грипа, а врло често су то озбиљне пнеумоније. Емпиријски, ми већ и без антибиограма можемо да проценимо да ли је и који антибиотик потребан таквом пацијенту, да му помогне, а не наружи његово обично већ "начето" здравље. Ове сезоне, срећом, ниједан пацијент из наше амбуланте није упућен на болничко лечење због компликација грипа, нити смо имали смртних исхода.

Због изостанка симптома грипа, који су карактеристични за млађу популацију - нагли скок температуре и болови у целом телу, старији ово сезонско обољење углавном "вуку на ногама", или га помешају са прехладом, а непрепозната и нелечена болест повећава ризик од компликација.

- Већ неколико година имамо пораст броја вакцинисаних, али смо ове године постигли рекорд, што најбоље илуструје податак да је у Београду утрошено 99 одсто вакцина обезбеђених за заштиту најугроженије популације о трошку осигурања - каже за "Новости" професор Бранислав Тиодоровић, епидемиолог. - Чини се да су људи полако почели да се дистанцирају од антивакциналног лобија, и вратили поверење у вакцину као најбољу заштиту од грипа. Тај лоби је, рецимо, најјачи у Америци, али се тамо вакцинише процентуално и највећи број опште популације у ризику од грипа, али и лекара и медицинског особља.

КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ

* У заводима за јавно здравље још има мањи број доза вакцине, али од саме вакцинације до стварања имунитета потребно је три недеље. Значи, вакцинација, у тренутку кад већ имамо изолована два типа вируса грипа у циркулацији - пандемијски Х1Н1, и Х2Н3, вакцинација има смисла само уколико три наредне недеље нећете долазити у контакт са особама које би могле да вас заразе, односно ако будете у изолацији.

* Основне мере превенције грипа су хигијена, здрава изхрана, редовна физичка активност. Оброке обогатите свежим поврћем, пијте свеже цеђене сокове, уносите намирнице које садрже цинк и витамин Ц, и обезбедите седам-осам сати квалитетног сна.

Посебно обратите пажњу на хигијену руку, и не додирујте рукама нос и уста. Избегавајте антибактеријске гелове за суво прање руку, и држите се старог провереног прања сапуном и топлом водом.

* Вирус грипа се лако и брзо жири, један заражени у затвореном простору може да инфицира сто људи, зато избегавајте места масовног окупљања у сезони грипа. 

Важно је и да редовно проветравате просторије у којима боравите. Док не прође сезона грипа избегавајте обичај да се грлите и љубите са сваким познатим кога сретнете.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар