Српска имовина поклон Хрватима

Привредни апелациони суд у Београду донео је две супротне пресуде у два случаја наплате изгубљених спорова за српску имовину у Хрватској.

Србија 27.01.2019 | 14:00
Српска имовина поклон Хрватима
Како "Новости" наводе, овим пресудама се збуњује јавност, али и легализује хрватску отимачину српске имовине и уз то још дозвољава плаћање милионских трошкова Хрватима.

Наиме, Привредни апелациони суд у Београду одбио је жалбу Југобанке а.д. у стечају, којом је тражила да не призна одлуку првостепеног суда о принудној наплати судских трошкова за спор изгубљен у Хрватској. 

Недавно је исти суд, само друго веће, донео потпуно супротну одлуку у случају "Младост туриста". 

И "Младост турист" и Југобанка, баш као и све остале српске фирме, банке и општине које су тражиле повраћај имовине која им је конфискована деведесетих, изгубиле су спор, а Југобанка је сада остала и без 3.100 евра, колико су износили судски трошкови за само један у низу изгубљених спорова које је ова банка водила у Хрватској. 

Привредни апелациони суд је у образложењу пресуде констатовао да не постоје формални разлози за непризнавање хрватске пресуде, и да Југобанка није доказала да је таква одлука супротна Уставу и јавном поретку Србије. 

Исти суд је недавно, одлучујући да се у случају "Младост туриста" не могу признати трошкови од 82.000 евра за изгубљени судски поступак у Макарској, у образложењу навео да би то било у супротности с нашим правним поретком, јер не постоји узајамност између Србије и Хрватске кад је реч о споровима у вези са имовином. 

"Новости" се питају у чему је разлика између "Младост туриста" и Југобанке у очима срспког правосуђа, али закључују да проблем настаје у свим следећим предметима, због чега се поставље питање како ће привредни суд пресуђивати када дођу на наплату остали изгубљени спорови за српску имовину у Хрватској. 

Уколико одлуке буду налик овој у предмету Југобанке, наше судство ће легализовати хрватску отимачину српске имовине и уз то још дозволити и плаћање милионских трошкова Хрватима, закључују "Новости".

(Новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дрекавац

27.01.2019 13:09

Тако се и Баја одрекао архивске грађе у корист истих, да им имена не помињем! Све је то иста клика и полако нас преузимају, без метка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

27.01.2019 16:42

Пита ли ико ко је продао и за колико пара бањалуцко дјеције одмаралисте у Подстрани крај Сплита на обали мора са властитиом плазом на поврсини од неколико дунума?? То је власниство бањалуцке дјеце а не клосара који су то продали!

ОДГОВОРИТЕ