Продају центар "Бошко Буха"

Меморијални центар “Бошко Буха”, надомак Пријепоља, иде на продају. Мјесто на којем је убијен млади народни херој, а које су некада обилазиле генерације ђака, стигао је на добош као дио имовине предузећа “Путник Пријепоље” у стечају.

Србија 26.01.2019 | 14:40
Продају центар "Бошко Буха"
Агенција за лиценцирање стечајних управника нуди комплекс на Јабуки, кроз три цјелине, по почетној цијени од 98,3 милиона динара, односно око 800 000 евра. У огласу се не спомиње да је Меморијални комплекс под заштитом Републичког завода за заштиту споменика, као културно добро од изузетног значаја. Тај ниво заштите у општини Пријепоље ужива још једино манастир Милешева.

Продаја је заказана за 28. фебруар. Продавац од потенцијалних купаца тражи само депозит. Такође, не упозоравају које су обавезе евентуалног новог власника.



На продају су Дом културе, Музеј пионира и омладине Југославије и Спомен-дом “Бошко Буха”, који је саграђен од “пионирског динара”. Нуди се и хотел од 4 770 квадратних метара, са базеном и теренима, прилично руинирани павиљони за смјештај гостију, али и двије виле.

На списку имовине за продају је и грађевинско земљиште на око два хектара. Земљиште је Општина својевремено уступила, тада највећем туристичком предузећу, “Путник”, а оно га је касније продало приватницима.

О музејској збирци у Музеју пионира брине Народни музеј у Пријепољу.

– Меморијални комплекс “Бошко Буха” је под заштитом Републичког завода за заштиту споменика, и то као добро од изузетног значаја. У саставу меморијалног комплекса је и Музеј пионира. У њему су експонати који су у нашој надлежности. Ми можемо да их, ако треба, преселимо, јер смо надлежни за покретна културна добра. Дио те поставке је пресељен у наш депо. Нисмо надлежни за имовинска питања. Уколико неко купи оглашену имовину, мораће да се консултује са Републичким заводом за заштиту споменика. Сасвим је сигурно да споменике неће смјети да дира. Може да купи земљу, али споменик Бошку Бухи не смије да дира – каже Звонко Мандић, в. д. директора Народног музеја у Пријепољу.



Некада је комплекс на улазу у Јабуку, послије Крагујевца, био најпосећенији меморијални центар у Србији. Од 1991. и ратова, ова дестинација је избрисана из школског програма. Ниједан ученик ни екскурзија се више нису упутили стазом којом је посљедњи пут прошао чувени бомбаш.

Цијена пада

Правила јавног надметања предвиђају да почетна цијена при првој продаји износи 50 одсто процијењене вриједности имовине. Уколико прва продаја пропадне, сљедећи пут почетна цијена пада на 20 одсто процијењене вриједности. У трећој продаји креће се од свега пет одсто процијењене вриједности.

(СрпскаЦафе)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

буха

26.01.2019 17:46

Ко је убио Боска Буху ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аранђел

26.01.2019 19:13

Па четници,то нам је била велика подметачина то братоубилаштво.

Name

ре Арандел

27.01.2019 04:21

Па наравно да су га они убили! Мозда ниси био родјен за време Југославије па се сад спрдас! Питај свог оца нек ти он објасни.

Name

Ре:

27.01.2019 12:18

А, зашто су титоисти нападали на краљеву војску?! Четници су се само бранили!

Name

Непоштовање

26.01.2019 18:07

Зашто се дешава да ови објекти, као национални споменици, дођу у стање руина, да се продају уопште, а поготово будзашто? То је дио наше историје, која се оваквим понашањем не поштује, односно игнорише. На исти начин је предата или продата, оригинална документација гдје су масовно убијани Срби, руинирају се и не одржавају спомен-сјећања на нашу крваву прошлости... Док се будемо овако понашали према својој историји, односно жртвама и мученицима, који су уграђени у темеље новог живота, нећемо имати божијег благослова, поготово не напретка.

ОДГОВОРИТЕ